Copii de grădiniţă care stau cu capetele plecate, trişti, tăcuţi şi o educatoare ce încearcă să le transmită cât mai puţin din durerea pe care o trăiesc cu toţii, canalizându-le atenţia spre jocurile şi cântecele din programul obişnuit. O astfel de atmosferă grea, încărcată, am găsit ieri dimineaţă la grădiniţa din satul Călineşti Enache, comuna Dărmăneşti, acolo unde, până vineri, venea zi de zi Sami Tcaciuc, băiatul de nici 6 ani, mort în chinuri groaznice după ce a fost sfâşiat de câini pe un imaş din sat.
Cuvintele simple ale unui copil şi „Înger, îngeraşul meu”
Doina Cuşnir, educatoarea care se ocupă de grupa mixtă care, până să moară Sami, era formată din 27 de copii, ne întâmpină cu un bileţel scris pe un colţ de hârtie. Sunt cuvintele uneia dintre colegele lui Sami, Ioana, în vârstă de 6 anişori. I le-a dictat cu o seară înainte fratelui său mai mare, pentru că încă nu ştie să scrie.
Emoţionată până la lacrimi, educatoarea începe să rostească cuvintele Ioanei, vorbele simple ale unui copil care începe să înţeleagă destule lucruri din viaţă. În timp ce Doina Cuşnir citeşte, toţi copii se aşează în jurul ei.
„Sami, de ce ai murit? Sunt Ioana, vin mâine să te văd şi sunt foarte supărată că ai murit.....sunt foarte supărată că nu mai eşti cu noi”.
La îndemnul educatoarei, copiii rostesc apoi rugăciunea „Înger, îngeraşul meu”, rugându-l pe Cel de Sus să le protejeze sufletele şi îi ajute să crească mari, feriţi de răul care îi înconjoară. Rău despre care nu ştiu încă foarte multe, dar care îi poate lovi înfiorător de crunt, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu colegul lor.
A jucat rolul Soarelui în ultima scenetă de la grădiniţă
Din cei 26 de copii care mai sunt în grupa mixtă de la grădiniţa din Călineşti Enache, ieri au venit doar 12.
Doina Cuşnir: „Au venit puţini astăzi (n.r. - ieri), este foarte greu şi pentru ei şi pentru părinţii lor. Nu demult, una din fetiţele din grupă şi-a pierdut mama într-un accident rutier, iar acum a venit această nenorocire şi mai mare”.
Educatoarea şi-a adus aminte că la ultima serbare, de 8 Martie, când s-a organizat o scenetă de primăvară, Sami a avut rolul Soarelui.
„Era un copil vesel, plăcut şi care nu lipsea niciodată de la program. Cât de grea a fost iarna aceasta, iar el, cu toate acestea, nu a lipsit niciodată de la grădiniţă”.
Muşcat de zeci de ori. Două muşcături la gât i-au fost fatale
Sâmbătă dimineaţă, viaţa lui Sami Tcaciuc s-a sfârşit brusc şi violent pe o cărare de pe imaşul din sat, pe care băieţelul o călcase de sute de ori, în drumul spre grădiniţă. În jurul orei 9.30, acesta a plecat spre casa unei alte familii din Călineşti Enache, acolo unde se aflau fratele mai mare şi tatăl său. Într-un moment în care nu a fost nimeni în zonă pentru a-l salva, micuţul a fost atacat de câinii de la o groapă de gunoi din apropiere, care pur şi simplu l-au sfâşiat. Constatările medicului legist spun totul despre violenţa atacului. Băiatul avea zeci de muşcături pe corp, moartea fiindu-i provocată de două muşcături din zona gâtului, care au dus la un şoc hemoragic fatal. Muşcăturile au fost atât de puternice încât i-au fost secţionate vasele de sânge, astfel că nu au existat şanse de supravieţuire.
Câinele care ar fi participat la atac şi a fost împuşcat nu era turbat
Şocanta descoperire a fost făcută chiar de către fratele mai mare al lui Sami, care, alături de un prieten, i-a alungat pe câinii adunaţi în jurul cadavrului. Deşi în jurul trupului neînsufleţit erau adunate mai multe patrupede, se pare că băiatul a fost muşcat de unul, cel mult doi câini.
Unul dintre câini, de talie mare şi de culoare neagră, a fost împuşcat de vânători şi a fost dus la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava. Al doilea câine a fost şi el împuşcat, dar a fugit în pădure, unde probabil a murit, fără însă a mai fi găsit.
În ceea ce-l priveşte pe câinele dus la laboratorul DSVSA Suceava, pe care au fost identificate mai multe urme de sânge provenite în urma atacului, rezultatele de laborator, venite ieri, au arătat că acesta nu era turbat. Sanitar veterinarii au explicat că rezultatul este unul preliminar, însă în 98-99% din cazuri primele constatări se confirmă.
În ceea ce priveşte ancheta poliţiei, nu a fost identificat proprietarul animalelor, anchetatorii fiind aproape convinşi că respectivii câini nu aveau stăpân. Ar fi vorba de câini vagabonzi care trăiau în jurul unei gropi de gunoi din apropiere, aciuaţi în zonă după ce au fost abandonaţi. Cu alte cuvinte, foarte probabil, nimeni nu va fi tras la răspundere pentru moartea acestui copil.
(27 mar 2012, 11:11:05