Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2012 - Anul XVII, nr. 72 (4977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În aşteptare

Procurorii cer ani grei de închisoare pentru toţi indivizii acuzaţi de uciderea lui Cristian Căjvănean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul indivizilor acuzaţi că au pus la cale jaful asupra lui Cristian Căjvănean, faptă care s-a soldat cu moartea omului de afaceri sucevean, a ajuns la final. Completul de judecată de la Tribunalul Suceava a ascultat ieri ultimele pledoarii ale avocaţilor şi punctele de vedere ale inculpaţilor şi reprezentanţilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava şi a amânat pronunţarea pentru o săptămână.

Cum era de aşteptat, opiniile procurorilor şi ale avocatului care reprezintă familia Căjvănean au fost diametral opuse cu cele ale inculpaţilor şi ale avocaţilor acestora.

Procurorul de caz a cerut condamnări cu închisoarea pentru toate cele cinci persoane aflate în boxa acuzaţilor, iar avocatul victimei a cerut „pedepse maxime”.

Dan Platoc, zis „Caşuba” şi finul său, Vasile Crasi, care la termenele anterioare şi-au recunoscut implicarea în dosar, au cerut pedepse îndreptate spre minim. „Îmi asum partea de vină avută şi îmi pare rău pentru cele întâmplate. Partea mea de vină este că am dat curs cererii lui Lungu”, a spus „Caşuba” în ultimul cuvânt.

La rândul lor, avocaţii lui Platoc şi Crasi au solicitat instanţei să ţină cont de recunoaşterea faptelor şi să pronunţe decizii favorabile, în sensul ca cei doi să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, în conformitate cu articolul 320, indice 1, din Codul de Procedură Penală.

 

Lungu, Spatariu şi Novac spun că nu sunt probe împotriva lor

Celelalte trei persoane care îşi aşteaptă soluţiile în acest dosar au cerut achitarea. „Dacă eram vinovat aş fi recunoscut de la început. Nu sunt vinovat şi nu am nici o legătură cu această faptă”, a fost ultimul cuvânt al lui Constantin Lungu. Pe aceeaşi linie s-a situat şi Iulian Spatariu: „Solicit achitarea pentru că infracţiunile de care sunt acuzat nu sunt săvârşite de mine”. A treia persoană judecată în acest dosar, Alin Novac, a spus doar că lasă la aprecierea instanţei să decidă gradul său de vinovăţie sau nevinovăţie şi că este de acord cu concluziile puse de apărătorul său.

Avocaţii lui Lungu, Spatariu şi Novac au cerut achitarea, motivând că împotriva clienţilor pe care-i reprezintă nu sunt probe care să ateste că au participat în vreun fel la fapta din 20 iulie 2009.

A şasea persoană implicată în jaful urmat de moartea lui Cristian Căjvănean a fost prezentă în sală, dar procesul în ceea ce-l priveşte pe Viorel Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, s-a terminat la această instanţă încă de anul trecut. Totuşi, la termenul de ieri, „Legionarul” a spus că-şi menţine toate declaraţiile date până acum şi că este de acord să plătească daune familiei Căjvănean, „în măsura în care voi putea”.

 

Părinţii lui Cristian Căjvănean au plâns în sala de judecată

Ca la fiecare termen de judecată, în sală au fost prezenţi şi părinţii lui Cristian Căjvănean. Aceştia au ascultat în tăcere, iar spre final au început să plângă. S-a întâmplat în momentul în care Gheorghe Vizitiu, avocatul familiei Căjvănean, a vorbit despre clipele terifiante de acum trei ani.

„Inculpaţii sunt vinovaţi de comiterea acestor fapte, iar toată lumea vrea să afle cine a luat hotărârea de a ataca victima şi cine a adunat informaţii pentru a da lovitura. Pentru familie au fost momente foarte grele. Trauma psihică pe care copilul în vârstă de 9 ani a suferit-o, când şi-a văzut tatăl venind acasă cu capul plin de sânge şi care apoi a plecat la spital şi nu s-a mai întors niciodată, nu va putea fi ştearsă niciodată. De aceea, cred că inculpaţii trebuie să primească pedeapsa maximă”, a spus avocatul Vizitiu.

În paralel, familia lui Cristian Căjvănean a cerut şi despăgubiri de la cei şase inculpaţi. Este vorba de 15.000 de lei daune materiale, 30.000 de lei daune morale, o contribuţie lunară pentru creşterea copilului minor, dar şi 417.000 de lei faţă de societatea pe care o avea Cristian Căjvănean, bani care i-au fost furaţi cu ocazia jafului.

 

Circ cu Spatariu din boxa acuzaţilor

Procesul de ieri nu a fost lipsit de evenimente neprevăzute. Imediat după începerea şedinţei, inculpatul Iulian Spatariu a cerut din boxa acuzaţilor recuzarea completului de judecată pe motiv că s-ar fi antepronunţat pe tema schimbării încadrării juridice. În aceste condiţii s-a dat un nou termen, după aproximativ o oră. Cererea de recuzare a fost respinsă, dar la reluarea dezbaterilor Spatariu a mai formulat o cererea similară. De data aceasta, preşedinta completului de judecată a decis pe loc să respingă cererea ca inadmisibilă.

Acelaşi inculpat, în cazul căruia a fost schimbată încadrarea juridică în omor deosebit de grav, a mai solicitat administrarea unor probe în apărarea sa. Mai exact, Spatariu a dorit compararea profilului ADN de pe bâta cu care a fost lovit Cristian Căjvănean cu amprentele genetice ale sale. Şi această cerere i-a fost respinsă.

Instanţa a mai constatat că expertiza psihiatrică la care trebuia supus Iulian Spatariu nu s-a putut efectua, acesta refuzând să fie examinat de medicii de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

 

Pronunţarea, aşteptată săptămâna viitoare

Pronunţarea în acest dosar a fost amânată pentru ziua de luni, 2 aprilie, când se va şti ce decizie a luat judecătorul de caz. Faptele pentru care se derulează acest proces s-au produs pe 20 iulie 2009. În acea zi, Cristian Constantin Cajvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.

Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.

Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.

Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.

I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.

Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Cajvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Cajvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.

Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.

Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.

Cu ocazia anchetei s-a stabilit că din grupare făceau şase persoane, Viorel Gheorghe Anton, Iulian Spatariu, Dan Platoc, zis „Caşuba”, Constantin Lungu, Vasile Crasi şi Alin Novac.

 

Singurul condamnat din acest dosar este Anton „Legionarul”

Pentru că şi-a recunoscut faptele încă de la bun început, procesul împotriva lui Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, s-a încheiat mult mai rapid. La Tribunalul Suceava el a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar în apel, la Curtea de Apel Suceava, pedeapsa i-a fost redusă la zece ani de închisoare. Soluţia finală se va da însă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este înregistrat recursul lui Anton, aceeaşi instanţă urmând să se pronunţe şi asupra cererii privind schimbarea încadrării juridice a faptei, în omor deosebit de grav, la fel cum s-a întâmplat şi cu Iulian Spatariu, celălalt personaj care a participat efectiv la lovirea lui Cristian Căjvănean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii cer ani grei de închisoare pentru toţi indivizii acuzaţi de uciderea lui Cristian Căjvănean.
 Vizualizări articol: 1335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Procurorii cer ani grei de închisoare pentru toţi indivizii acuzaţi de uciderea lui Cristian Căjvănean5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Imi place justitia din Romania trimis de
(27 mar 2012, 17:50:05
Justitia din Romania e foarte buna, mai ceva ca in State, Legionaru care a dat cu paru si a omorat omu a luat 10 ani si dupa 7 e liber mai omoara vreo doi ii mai da vreo 10 ani si tot asa. Casuba, liderul ''clanului interlop'' isi ia mai mult numai pentru ca a zis ala ca l-a pus el si cu Lungu. Traiasca Romania. Daca aveam legile ca in America asa se ceva nu se mai intampla in veci.
2.   Sa va fie rusine Justitia din Romania! trimis de
(27 mar 2012, 19:44:51
A omorat un om si ia dat 10 ani din care o sa faca numai vre-o 5 pentruca nu mai au aia bulion la penetenciar si mai bine sa mearga in libertate la furat si dat in cap!ca daca fura bine si e [baiet destept]le da si la politie,judecatori,e.t.c,treab merge inainte si cine e mai cu tupeu are un pic de muschi si e galigan e un cetatean de frunte al acestei tarisoare lasata de izbeliste!Imi pare atat de bine ca am plecat de acolo si sunt afara din acest sistem diavolicesc!Rusine Romania!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei