Scandalul intern izbucnit la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) din cauza parcării acoperite care a trebuit dărâmată parţial, chiar înainte de a fi dată în folosinţă, deoarece nu permitea şi accesul maşinilor mari, ci doar al celor mici, s-a tranşat ieri în faţa jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, organizată la sediul instituţiei, de directorul Daniel Martiniuc, care a încercat, cu argumente puerile, să explice cum a reuşit să transforme un proiect important într-o bătaie de joc pe bani publici.
Conferinţa de presă i-a dat ocazia directorului Martiniuc să-şi rezolve în public şi neînţelegerile în plan personal cu subalternul său, medicul Alexandru Lăzăreanu, pe care îl consideră vinovat de faptul că subiectul a „transpirat” în presă. Martiniuc s-a lansat într-un atac murdar la adresa colegului său, deşi acesta nu era de faţă pentru a-i da replica, cerându-i „să fie bărbat” şi să-şi expună nemulţumirile în scris, în faţa conducerii.
Jigniri şi replica cu „articole comandate”, apărarea managerului Martiniuc
La sfârşitul săptămânii trecute, când i-am cerut managerului Martiniuc punctul de vedere cu privire la parcarea prea mică mică pentru ambulanţele mari, acesta a preferat la un moment dat să acuze că la mijloc ar fi vorba de un articol comandat. Şi la conferinţa de presă de ieri, directorul SAJ a continuat să aducă jigniri la adresa cotidianului nostru. De altfel, în ultimii ani, presa a fost bună pentru Martiniuc doar atunci când i-a „zugrăvit” activitatea. Când au fost critici sau evenimente negative despre SAJ, şeful ambulanţierilor s-a apărat folosind aceeaşi placă, jignindu-i pe cei care au avut „tupeul” să-i prezinte managementul defectuos.
Vineri, când i s-a solicitat un punct de vedere vizavi de modul în care a fost ridicată parcarea, directorul Martiniuc a admis greşeala de construcţie, despre care a precizat totuşi că este una minoră, însă, ieri, şeful SAJ a venit cu o nouă versiune, mai puţin incriminatoare. Martiniuc s-a prezentat la conferinţă cu temele făcute, fluturând pe sub nasul jurnaliştilor un raport plin cu cifre, din care reieşea că nu este nicidecum vorba de o parcare executată după calcule greşite, sub care nu intră ambulanţele mari.
Managerul Martiniuc a explicat cum, într-o primă fază, a ridicat o parcare pentru ambulanţele mici, lucrarea fiind finalizată, culmea, pe 31 decembrie 2011, cu câteva ore înaintea Revelionului. Pentru că ulterior a aflat că nu va mai primi fonduri pentru ridicarea unui garaj, aşa cum îi promisese Ministerul Sănătăţii, s-a gândit să facă parcarea mai înaltă, pentru a intra şi ambulanţele mari, de tip C, şi asta chiar în prima zi de serviciu din 2012, pe 3 ianuarie.
„Nu am făcut acea copertină că să ne uităm la ea ca la un monument”, a spus Martiniuc, încercând să arate că nu a fost vorba de o lucrare de mântuială şi că nu a cerut modificarea parcării după ce s-a constatat că ambulanţele mari nu intră, ci că destinaţia iniţială a parcării a fost de a adăposti doar ambulanţele mici, iar abia după ce a aflat că nu vor mai fi fonduri de la minister pentru garaje s-a gândit să o înalţe, pentru a încăpea şi ambulanţele mari.
De remarcat că, la începutul conferinţei, Martiniuc a susţinut că a propus modificarea proiectului parcării pe 3 ianuarie 2012, însă, la finalul discuţiilor cu jurnaliştii, a declarat că abia zilele trecute a aflat că nu mai vin bani de la Bucureşti pentru noul garaj, contrazicându-se astfel singur în declaraţii.
Ambulanţa care a luat foc, cu o gravidă la bord, incident minimalizat de şeful SAJ
Martiniuc a încercat ieri să minimalizeze şi incidentul în urma căreia o ambulanţă a luat foc, sâmbătă, în timp ce transporta o gravidă, ambulanţa fiind scoasă la intervenţii în ciuda unor defecţiuni la sistemul electric, despre care conducerea era informată. În opinia lui Martiniuc, evenimentul a fost unul lipsit de importanţă, întrucât ambulanţa „nu a luat foc, ci doar a mirosit a ars”, lucrurile căpătând proporţii exagerate după ce şoferul s-a speriat şi a folosit extinctorul.
Cum a devenit dr. Alexandru Lăzăreanu persona non grata
În aceeaşi notă tipică, care nu face cinste funcţiei pe care o deţine, managerul Martiniuc l-a împroşcat cu noroi şi pe colegul său de la Ambulanţă, medicul Alexandru Lăzăreanu, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică, devenit persona non grata ca urmare a unor discuţii în contradictoriu cu şeful SAJ, la puţină vreme de la angajarea sa în instituţie. Ruptura dintre cei doi medici s-a adâncit săptămâna trecută, după ce primul l-a acuzat pe celălalt că a divulgat în presă problema parcării.
În tentativa sa de a-l discredita, Martiniuc a apelat la stilul care deja l-a consacrat şi le-a vorbit jurnaliştilor despre dorinţa de afirmare şi orgoliile de a urca în ierarhie ale doctorului Lăzăreanu: „În momentul în care a venit în serviciul nostru a fost solicitat să facă un curs de atestat în medicina de urgenţă. După ce l-a terminat, noi am organizat un concurs pentru comitetul director. A dorit foarte mult să fie director medical, dar nu pe căi cinstite, ci pe căi oculte. Dacă era bărbat putea foarte bine să candideze, să vină să dea examen, mai ales că în comisie au fost şi membri din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică”.
Dr. Raed Arafat, sămânţă de scandal la SAJ Suceava
După ce şi-a pus colegul la zid, directorul Martiniuc s-a victimizat, susţinând că doctorul Lăzăreanu i-ar fi pus gând rău şi ar încerca să-l dea jos din funcţia de conducere. „M-a ameninţat că, la toamnă, în situaţia în care se va învârti roata, el va trece dincolo, politizează serviciul, şi mă va demite”, s-a plâns şeful SAJ.
Directorul Martiniuc l-a mai acuzat pe doctorul Lăzăreanu de faptul că este intrigant şi că se foloseşte de relaţiile sale cu dr. Raed Arafat, oficial în cadrul Ministerului Sănătăţii, relaţii consolidate pe vremea când era şef la DSP, pentru a intimida. „Când nu-i convine ceva, spune că pune mâna pe telefon şi-l sună. Personalul este timorat”, reclamă Martiniuc.
Lăzăreanu: „Nu vreau să comentez toate tâmpeniile şi inepţiile scoase de nişte minţi care se cred persecutate”
Despre colegul său, directorul Martiniuc crede că este de rea-credinţă şi îi cere „să se deplaseze doar la solicitările pentru care SAJ are încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”. El pune sub semnul întrebării şi profesionalismul doctorului Lăzăreanu, despre care ar dori „să se comporte cu pacientul ca şi când ar face parte din familia lui”, aducând în atenţie o sesizare referitoare la un transport efectuat în data de 16 martie, până la Iaşi, pentru un pacient cu infarct miocardic, când medicul Lăzăreanu, care s-a deplasat la solicitare, ar fi stat în faţă, pe scaunul din dreapta şoferului, şi nu în spate, lângă targă, aşa cum cere legea în cazurile de urgenţă, abatere pe care directorul Martiniuc intenţionează să o sancţioneze disciplinar.
În replică, doctorul Alexandru Lăzăreanu a declarat ieri că preferă să nu comenteze „toate tâmpeniile şi inepţiile scoase de nişte minţi care se cred persecutate”. „Am altceva mai bun de făcut”, a concluzionat fostul şef al DSP.
De menţionat că parcarea acoperită, măr de discordie la SAJ şi subiectul unui scandal mediatic, a costat municipalitatea 114.000 de lei, la această sumă adăugându-se alţi 11.400 de lei, bani care vor fi necesari pentru supraînălţarea construcţiei şi care vor proveni, potrivit directorului Martiniuc, din veniturile proprii ale SAJ.
(27 mar 2012, 11:16:51