La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis săptămâna trecută expoziţia cu genericul „Vestitorii primăverii”.
Exponatele circumscriu anotimpul regenerării naturii
Expoziţia, consacrată speciilor de plante, insecte şi animale care-şi fac apariţia în anotimpul primăverii anunţând astfel instalarea sezonului cald, etalează piese din colecţiile de Botanică, Entomologie, Mammalogie şi Ornitologie din cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, precum şi o serie de desene şi lucrări de pictură realizate de copiii de la mai multe grădiniţe şi şcoli sucevene.
Aranjate în vitrine şi prezentate într-o conexiune semnificativă (păsări, insecte şi plante), exponatele circumscriu anotimpul regenerării naturii.
Plante presate, păsări, de la rândunică la pelican, şi bursucul dolofan
Plantelor presate (însoţite de indicaţii explicative), de la ghiocel şi brânduşa de primăvară, la ruscuţă, brebenel, păpădie, ciuboţica cucului sau laleaua pestriţă, le sunt alăturate specii diverse de păsări, începând cu vestitorii anotimpului, rândunica şi cucul, cărora li se alătură mignona pitulice sforăitoare, prepeliţa şi ruscuţa de primăvară, prigoria, graurul şi pupăza, dar şi raţa mare, lişiţa, nagâţul şi mărăcinarul negru, măcăleandrul, egreta mare, cocorul, barza şi pelicanul.
Între acestea, mare, dolofan şi blănos, bursucul, adulmecând „mâţişorii” de salcie.
Musculiţe, fluturi şi cărăbuşi, fotografii, desene şi lucrări de pictură
Într-o cutie de insectar, vegheată parcă de porumbelul de stâncă, sunt expuse musculiţe, fluturi şi cărăbuşi.
În acest cadru de primăvară sunt etalate şi fotografiile, desenele şi lucrările de pictură realizate de preşcolarii de la grădiniţele sucevene „Micul Prinţ”, „Aşchiuţă”, „Gulliver”, „Ţăndărică” şi „Licurici” (Salcea), de la şcolile din Fălticeni (Nr. 2) şi Hârtop, precum şi cele ale elevilor din clasele a IX-a şi a X-A de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
„Ţăndăricii” cu eşarfe verzi
Imediat după deschiderea expoziţiei au apărut şi primii vizitatori: copiii (unii însoţiţi de părinţi şi bunici) şi educatoarele de la Grădiniţa „Ţăndărică”.
Cu eşarfe verzi de ecologişti la gât, „Ţăndăricii” (ale căror desene au fost reproduse într-un colaj cu care s-a realizat afişul expoziţiei) au cântat şi s-au fotografiat la muzeu. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 20 aprilie.