O parte din locuitorii cartierului sucevean Iţcani nu beneficiază de apă potabilă de mai multe zile, după ce conductele de apă au îngheţat din nou, la scurt timp după ce au fost dezgheţate.
Fenomenul este cu atât mai ciudat cu cât temperaturile, chiar şi pe timp de noapte, nu mai sunt de multă vreme de îngheţ, iar ziua au urcat chiar până aproape de 20 de grade.
Fenomen explicabil
Totuşi, specialiştii de la ACET spun că fenomenul este explicabil, deoarece, chiar dacă la suprafaţă este cald, pământul continuă să fie îngheţat la adâncime, mai ales că anul acesta, gerul siberian care s-a abătut asupra Sucevei a făcut ca fenomenul de îngheţ să se manifeste la adâncimi de până la 1,5 metri, cum nu s-a mai întâlnit de cel puţin câteva zeci de ani.
Directorul tehnic al ACET Suceava, Mircea Onofreiciuc, a spus că, în prezent, fenomenul de îngheţare a conductelor afectează doar gospodării izolate, nu o stradă întreagă. Acest a explicat şi de ce s-a întâmplat acest lucru: “99% dintre conductele îngheţate din acest cartier au fost dezgheţate, chiar de a fost nevoie de un efort tehnic şi financiar foarte mare. Mai exact, au fost făcute săpături prin pământul îngheţat, să ajungem la conductele îngheţate, au fost tăiate, apoi a fost introdusă o ţeavă specială, flexibilă, prin care am pompat apă fierbinte. Din păcate, o parte din locuitorii din zonă nu ne-au ascultat sfatul dat, de a lăsa peste noapte un robinet deschis cât de cât, să circule apa, şi au îngheţat din nou racordurile lor la reţea”.
Iarna cu cele mai multe probleme
Iarna acestui an a creat cele mai multe probleme de până acum furnizorului de servicii de apă şi canalizare ACET, care s-a confruntat cu situaţii neprevăzute, precum îngheţarea pământului la o adâncime de 1,5 metri, când normele metodologice valabile la nivel naţional impun îngroparea conductelor la maxim 1,1 metri adâncime, ca protecţie contra îngheţului.
(26 mar 2012, 15:56:59