Trei ofiţeri şi un agent din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au fost avansaţi în grad înainte de termen, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea desfăşurată în cursul anului trecut.
Manifestarea a avut loc, ieri, cu prilejul Zilei Poliţiei Române, sărbătorită în fiecare an pe 25 martie.
Pe lângă cei patru poliţişti avansaţi înainte de termen, ieri, la sediul IPJ Suceava alţi 53 de ofiţeri şi 150 de agenţi au fost avansaţi în grad la îndeplinirea stagiului minim.
Femeia în uniformă de care se tem poliţiştii corupţi
Printre cei patru poliţişti avansaţi înainte de termen se numără şi şefa Biroului Control Intern din cadrul IPJ Suceava, Loredana Niţulescu, care de la gradul de inspector principal a fost avansată în cel de subcomisar.
În vârstă de 33 de ani, subcomisarul Niţulescu este poliţista pusă din noiembrie 2009 să conducă structura al cărei rol este de a-i depista pe poliţiştii corupţi, implicaţi în afaceri nelegale, care încalcă legea ori nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile de serviciu, şi de a-i sancţiona ori, după caz, de a-i da pe mâna procurorilor.
Zilele trecute, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare un fost agent de poliţie, Dumitru Drelciuc, care, pe vremea când era angajat al IPJ Suceava, a furat din camera de corpuri delicte a Poliţiei oraşului Gura Humorului peste 81.000 de pachete de ţigări de contrabandă.
Obligat şi la plata sumei de 777.704 lei către IPJ Suceava şi cu alţi aproape 70.000 de lei confiscaţi de instanţă, Drelciuc este unul dintre poliţiştii trimişi după gratii în urma unei anchete în care un rol determinant a avut şi subcomisarul Loredana Niţulescu.
Un alt caz instrumentat anul trecut de structura condusă de, la acea vreme, inspector principal Niţulescu este cel al fostului şef de la Buneşti, agentul Vasile Iftimie (43 de ani), prins pe 19 mai a.c., îmbrăcat în uniforma de poliţist, în timpul serviciului, la volanul unui autoturism VW, în portbagajul căruia s-au găsit nu mai puţin de 3.000 de pachete de ţigări de contrabandă.
Are peste 30 de infracţiuni constatate în 2011
Pe lista ofiţerilor avansaţi înainte de termen se numără şi actualul adjunct al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, Vasile Reavschi (41 de ani), înaintat la gradul de subcomisar.
Fost şef al poliţiei rurale din zonă, Reavschi a avut rezultate foarte bune în activitatea desfăşurată în cursul anului trecut, iar printre ultimele sale realizări profesionale se numără şi anihilarea grupării de hoţi care a comis în ultimele luni numeroase spargeri în zona Gura Humorului –Câmpulung Moldovenesc, anchetă în care adjunctul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc a avut o contribuţie importantă.
Şeful compartimentului formaţiunii rutiere din cadrul Poliţiei Vatra Dornei, Vasile Niculiţă (38 de ani), a avansat şi el înainte de termen în gradul de inspector principal.
În cursul anului trecut, Niculiţă s-a remarcat, reuşind să constate peste 30 de infracţiuni la regimul rutier.
A tras cinci focuri de armă pentru a opri două maşini în trafic
Printre cei recompensaţi de conducerea IPJ Suceava cu avansarea în grad înainte de termen se numără şi subofiţerul Cătălin Mihale (30 de ani), de ieri agent-şef adjunct.
Poliţist la Secţia Vama, Mihale a participat la multe acţiuni care au dus la prinderea a numeroşi infractori. Agentul-şef adjunct nu a ezitat să folosească arma din dotare pe data de 29 septembrie 2011, când a oprit în trafic două maşini în care se aflau peste 20.000 de pachete de contrabandă.
În urma acţiunii agentului, patru persoane au fost reţinute pentru contrabandă, iar poliţia a retras de pe piaţă încă o cantitate importantă de ţigări cu timbru ucrainean ori moldovean.
(24 mar 2012, 11:44:55
Caz real:
Un cetățean – fără cazier și fără măcar o amendă primită vreodată – formulează o sesizare împotriva apucăturilor de vătaf ale unui șăf de post.
După oarecare timp primește reclamantul o citație să se prezinte la nu știu ce cameră de la IPJ.
Dar chestia ciudată este că reclamantul primește citația luni 26 martie 2012 (de exemplu) iar în citație este invitat să se prezinte la IJP în data de 23 martie 2012.
(Probabil asta e o formă mascată a polițiștilor de a-i trimite în aia mă-sii pe reclamanți).
Pasul doi în activitatea de control intern, desfășurată în mod „excepțional” de către doamna Nițulescu, se desfășoară cam așa ceva:
- polițistul reclamat monitorizează locuința petiționarului.
- în momentul când observă că acesta pleacă de acasă cu vreun motiv, pune mâna pe telefon și sună la IPJ.
- de la IPJ sosește de urgență un ofițer desemnat cu cercetarea petiției. Individ care, bineînțeles, constată că reclamantul nu este la domiciliu.
Pasul trei arată cam așa:
- se remite petiționarului o adresă răspuns prin care i se pune pumnul în gură că nu a răspuns la citație, că nu a fost de găsit la domiciliu și mai ales că ASPECTELE SESIZATE NU SE CONFIRMĂ.
Iar în sfârșitul adresei , culmea tupeului, i se recomandă petiționarului SĂ-ȘI REVIZUIASCĂ COMPORTAMENTUL ȘI SĂ ADOPTE O ATITUDINE ÎN PERFECTĂ CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE.