Perioada dificilă pe care România a traversat-o ca urmare a semnării acordului cu FMI şi a adoptării măsurilor de austeritate îşi arată roadele, susţine secretarul Organizaţiei Judeţene a PD-L, deputatul Ioan Bălan. Bălan, care provine din mediul de afaceri, a arătat că potrivit unei analize realizate de site-ul Bloomberg, acordul semnat de România cu FMI a ajutat-o să obţină împrumuturi externe mai ieftine faţă de statele vecine, precum Ungaria sau Ucraina.
Bălan a declarat: „Acordul cu FMI şi măsurile de austeritate şi de relansare care i-au urmat au însemnat pentru România biletul spre o creştere economică sustenabilă. Am câştigat între timp o economie predictibilă, atrăgătoare pentru investitori, şi posibilitatea de a ne împrumuta atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea internaţională la dobânzi mai avantajoase. Numai la începutul acestui an România a vândut obligaţiuni suverane la un nivel record, în timp ce state precum Ungaria sau Ucraina au întâmpinat dificultăţi în a accesa fonduri de pe pieţele de capital. Toate aceste realizări demonstrează justeţea politicilor responsabile promovate de Guvernul condus de Emil Boc şi necesitatea continuării lor de Cabinetul Ungureanu”.
„Investitorii s-au arătat mai interesaţi de obligaţiunile pe cinci ani ale României decât de cele germane”
Ioan Bălan a precizat că România a încheiat anul 2011 cu o creştere economică peste aşteptări şi cu un deficit bugetar în limitele stabilite, care au atras o încredere mai mare a investitorilor. Încrederea investitorilor în măsurile economice adoptate de România şi în angajamentele de continuare a politicilor sustenabile, a spus Bălan, se traduce prin scăderea dobânzilor „la care ne împrumutăm pe plan extern, precum şi din faptul că ne împrumutăm pe termen lung”. „Investitorii s-au arătat mai interesaţi de obligaţiunile pe cinci ani ale României decât de cele germane. Numai la începutul acestui an, am atras 750 milioane de dolari de pe piaţa americană, în urma redeschiderii emisiunii de obligaţiuni pe zece ani. Iar investiţiile totale atrase de la începutul lui 2012 prin vânzarea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale însumează 2,2 miliarde de dolari. La această sumă se adaugă aproape şapte miliarde de dolari obţinuţi prin vânzarea de bonuri de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă. Avem toate semnalele unei economii sănătoase, predictibile şi cu o perspectivă de creştere sustenabilă. De aceea, România îşi va respecta în continuare angajamentele luate faţă de FMI, pentru a consolida ceea ce am dobândit până acum cu mari sacrificii sociale”, a concluzionat Ioan Bălan.
(23 mar 2012, 11:58:53
Asta îmi aduce aminte de bancul ăla care spune că optimistul este de fapt un pesimist dezinformat!