Sloiurile de gheaţă formate pe râurile din judeţ după gerul care s-a resimţit în judeţ o bună bucată din luna ianuarie şi aproape toată luna februarie creează probleme deosebite acum, după încălzirea vremii, tone de gheaţă fiind dislocate cu ajutorul buldo-excavatoarelor din cauza riscului de producere a inundaţiilor. Pericolul este abia la început, iar evoluţia vremii este factorul decisiv în ceea ce priveşte riscul de inundaţii.
Baraj de gheaţă groasă de un metru şi chiar un metru şi jumătate
Inginerul Ioan Corjuc, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a declarat că specialiştii instituţiei monitorizează din oră în oră situaţia de pe cursurile apelor, cele mai stringente probleme de până acum fiind înregistrate pe pârâul Moldoviţa. Luni, pe 19 martie, lucrătorii de la postul hidrometric Dragoşa au anunţat că pe pârul Moldoviţa, pe raza satului Dragoşa, comuna Frumosu, aglomerările de gheaţă pun în pericol mai multe locuinţe situate pe malul stâng, aflate la 30-50 de metri de cursul apei. Au fost sesizaţi imediat şi pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, iar a doua zi s-a intervenit pentru deblocarea aglomerării de gheţuri. Aceasta era pe o lungime de aproximativ 300 de metri, cu o grosime foarte mare a gheţii, 1 - 1,5 metri, şi cu lăţime pe întreaga deschidere a albiei majore.
Ioan Curjuc a declarat: „Pentru ca aglomeraţia de gheţuri să nu fie antrenată în aval, unde exista posibilitatea formării unui zăpor cu consecinţe destul de grave asupra obiectivelor de pe malul stâng, s-a intervenit cu două buldo-excavatoare pentru deblocare şi asigurarea scurgerii apei din aglomerarea de gheţuri, spre malul stâng al pârâului. Considerăm că intervenţia a fost reuşită, pentru moment nefiind necesară intervenţia cu mijloace explozive, apa curgând printre sloiuri şi prin deschiderea executată cu cele două utilaje”.
De precizat că lucrătorii SGA Suceava au acţionat cu utilajele puse la dispoziţie de primăriile din Frumosu şi Vatra Moldoviţei.
Intervenţie pentru deblocarea unui pârâu, la Câmpulung Moldovenesc
O altă intervenţie, de această dată a pompierilor de la Detaşamentul Câmpulung, împreună cu lucrătorii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a vizat un pod de gheaţă format pe pârâul Valea Seacă, pe strada Simion Florea Marian.
Aici, mai multe zăpoare de gheaţă obturau cursul apei, patru gospodării fiind în pericol de inundare.
Gheaţa a fost spartă şi pericolul de inundare îndepărtat.
Încălzirea bruscă şi ploile pot declanşa dezastrul
Aceste intervenţii au fost pe cursuri de apă secundare, însă pe marile râuri situaţia poate fi mult mai problematică.
În cursul zilei de ieri, reprezentanţii SGA Suceava a efectuat o verificare în teren în zona de munte a judeţului, pe râul Bistriţa şi pe afluenţi.
Ioan Corjuc a declarat: „Sunt zone în care gheaţa are şi 45 de centimetri pe porţiuni foarte întinse. În general apa se scurge peste gheaţă, însă sunt foarte multe puncte de risc. Problema majoră este că în zonele mai înalte zăpada este încă de un metru, iar în caz de încălzire accentuată a vremii ori de precipitaţii abundente s-ar putea declanşa inundaţii. Ideal ar fi ca vremea să fie la fel ca în ultimele zile, adică o încălzire relativ lentă şi fără precipitaţii”.