Opt localităţi sucevene primesc 53 de milioane de lei de la Administraţia Fondului Naţional de Mediu pentru investiţii în reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare. Este vorba de Salcea, Liteni, Moara, Adâncata, Poieni Solca, Şaru Dornei, Iacobeni şi Şcheia. Contractele de finanţare au fost semnate miercuri la Căminul Cultural din comuna Moara, în prezenţa preşedintelui Administraţiei Fondului Naţional de Mediu, Gheorghe Popescu, de loc din Moara, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a primarilor celor opt localităţi, dar şi a parlamentarilor democrat-liberali Ioan Bălan, respectiv Tiberiu Prodan. În cele opt localităţi sucevene se vor construi 109 kilometri de reţele de apă şi canalizare de care vor beneficia aproape 40.000 de oameni. În Moara, Liteni, Adâncata, Poieni Solca, Şaru Dornei şi Iacobeni vor fi construite şi staţii de epurare. Cele mai lungi reţele de canalizare vor fi realizate în Şcheia, 32 de kilometri şi Adâncata, 25 de kilometri.
Popescu: „Felicit conducerea judeţului, pentru că nu întâmplător sunt aşa de multe proiecte pe Fondul de Mediu la Suceava”
Preşedintele Administraţiei Fondului Naţional de Mediu, Gheorghe Popescu, a ţinut să felicite administraţia judeţeană şi primarii celor opt localităţi pentru aceste realizări, asigurându-i de tot sprijinul său. Popescu a precizat că programul de investiţii în reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare este cel mai mare din ţară, arătând că la nivel naţional sunt în lucru 250 de proiecte în valoare de 300 de milioane de euro.
Popescu a declarat: “Sunt bucuros că mă aflu azi aici. E o satisfacţie dublă, pe de o parte pentru că, iată, după ce un an de zile am analizat proiectele şi le-am pus pe priorităţi, am ajuns în momentul în care semnăm contractele şi putem trece la treabă. Pe de altă parte, sigur mă mişcă momentul, pentru că e firesc, sunt la mine acasă şi e un moment important pentru comună. Vreau să felicit conducerea judeţului, pentru că nu întâmplător sunt aşa de multe proiecte pe Fondul de Mediu, din care vreo 30 sunt deja finalizate în judeţ. Felicit şi primarii pentru că au reuşit să aducă proiectele în faza de eligibilitate”.
Gheorghe Popescu le-a cerut primarilor să declanşeze rapid licitaţia electronică pentru desemnarea constructorilor şi să treacă la punerea în practică a proiectelor. El le-a atras atenţia că valoarea de adjudecare este valoarea maximă şi că nu vor primi alţi bani în plus. „Să atenţionaţi potenţialii ofertanţi să nu vină cu preţuri de dumping, ci vină cu valori rezonabile, încât să nu aveţi probleme şi să nu se blocheze lucrările”, a mai spus Popescu
Bălan: „Nu a contat culoarea politică a primarilor la finanţarea acestor proiecte”
La rândul său, deputatul Ioan Bălan a subliniat că nu a contat culoarea politică a primarilor la finanţarea acestor proiecte, exemplificând cu două localităţi din colegiul său electoral, Salcea şi Adâncata, prima având primar PD-L, iar a doua primar PSD.
Bălan a declarat: „Eu ce pot să zic decât că am două localităţi din colegiul meu electoral, Salcea şi Adâncata, care au primit bani de la Fondul de Mediu, o localitate cu primar PD-L şi cealaltă cu primar PSD. Este un fapt clar care arată că nu contează culoarea politică atunci când e vorba de a finanţa proiecte viabile. Primarul de Adâncata poate confirma că atunci când a avut nevoie de sprijinul administraţiei judeţene şi al meu ca deputat l-a primit fără nici un fel de probleme. Mă bucur că azi s-au semnat atâtea contracte şi, aşa cum sunteţi obişnuiţi, la Suceava vor mai urma şi alte evenimente similare. Meritul este pe de o parte al primarilor, care au făcut proiecte bune ce au fost depuse la timp, dar este şi meritul administraţiei judeţene, al preşedintelui Flutur. Ţin să le mulţumesc primarilor, să-i felicit pentru această realizare şi să le spun să facă şi alte proiecte”, a declarat Bălan
Flutur: „În judeţ sunt în derulare 48 de proiecte finanţate cu 25 de milioane de euro de Administraţia Fondului Naţional de Mediu”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că în judeţul Suceava sunt în derulare 48 de proiecte finanţate cu 25 de milioane de euro de Administraţia Fondului Naţional de Mediu.
Flutur a declarat: „În judeţul Suceava, Administraţia Fondului Naţional de Mediu finanţează mai multe tipuri de proiecte. Astfel, sunt 16 proiecte pe parcuri, în valoare de peste 11 milioane de lei, şi sunt cinci comune care au proiecte pe împăduriri în valoare de 5,5 milioane de lei. Apoi pe Casa Verde, pentru folosirea energiei verzi ca sursă de energie electrică şi căldură, sunt 18 proiecte la persoane juridice şi mai sunt 700 de persoane fizice care beneficiază de astfel proiecte. Administraţia Fondului de Mediu a alocat bani şi pentru proiecte pentru prevenirea inundaţiilor, de care au beneficiat 19 localităţi sucevene. S-au alocat bani pentru a rezolva problemele de la Dorneşti, unde pârâul Ruda a făcut ravagii, s-au dat fonduri la Boroaia, la Vicovu de Jos, Suceviţa, Marginea şi în alte localităţi”, a spus Flutur.
(22 mar 2012, 13:56:30
PROIECT DE COOPERARE TRANSFRONTALIERA,CE VIZEAZA LEGATURILE INTERUMANE INTRE 30 DE ROMANI SI 30 DE UCRAINENI,EDITAREA A 100 DE SUPORTURI DE CURS IN AMBELE LIMBI,REALIZAREA A 50 AFISE BILINGVE,FORMAT A2,PROIECT IMPLEMENTAT DE,,CLUB SPEO BUCOVINA'' IN PERIOADA 2006-2007.S-AU GASIT PESTERILE CE AU FOST TRANSFORMATE IN DEPOZITE DE DESEURI TOXICE,DE EXEMPLU???
CONTRA CAREI SUME,A FOST ACCEPTATA TACIT,DISTRUGEREA UNOR ARII PROTEJATE???
CAT A COSTAT PER TOTAL, UN ASTFEL DE PROIECT???
IN 2010,SECU IONESCU SILVIAN,AFIRMA CA AU DISPARUT DIN ARHIVE,MAI MULTE ACTE CU EVIDENTA SITURILOR CONTAMINATE.CE MASURI AU FOST LUATE???