Înfiinţarea claselor pregătitoare, premergătoare clasei I, pune în dilemă nu doar părinţii, care trebuie să îşi înscrie copiii la o unitate de învăţământ, ci şi municipalitatea suceveană, care trebuie să le pună la dispoziţie spaţii în care să se desfăşoare activitatea didactică.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a spus că modalităţile prin care vor fi create aceste noi spaţii de învăţământ, cât şi dotarea necesară acestora, reprezintă încă o necunoscută şi pentru administraţiile locale, singurele informaţii puse la dispoziţie fiind cele obţinute din presă.
“Am purtat discuţii cu directorii de şcoli, să vedem ce se întâmplă, câte clase sunt necesare. Aşteptăm să se finalizeze şi etapa a II-a de înscriere a copiilor în clasele premergătoare să vedem câte clase sunt necesare şi ce efort financiar presupune din partea Primăriei Suceava”, a spus ieri Ion Lungu.
Edilul sucevean a precizat că în proiectul de buget pentru 2012 a prins ceva bani pentru amenajarea de noi săli de clasă, dar că, în conformitate cu declaraţiile televizate ale reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, sumele necesare pentru amenajarea noilor spaţii de învăţământ ar fi prevăzute în bugetul ministerului.
“Suntem într-o dilemă, ca să nu spun altfel. Ne vom adresa Ministerului Educaţiei să vedem ce sume ne alocă în acest sens şi dacă nu se dau derogări, să putem achiziţiona mobilier pentru noile clase. Acestea trebuie să fie amenajate până la începerea anului şcolar, iar conform legii este interzisă achiziţia de mobilier”, a precizat edilul sucevean.
Ion Lungu a cerut directorilor de şcoli din municipiul Suceava să-i prezinte o situaţie clară cu numărul de copii înscrişi în clasa 0 şi câte clase sunt necesare pentru clasele premergătoare şi câte pentru clasa I.