Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Poziţie

Medicii suceveni resping măsura ministerului de resort, de limitare a consumului de medicamente subvenţionate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Propunerea Ministerului Sănătăţii de reducere a consumului de medicamente compensate şi gratuite este considerată inutilă de medicii suceveni, care spun că actualul sistemul de subvenţionare a medicamentelor este conceput în aşa fel încât să evite tocmai consumul abuziv. Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor şi purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii profesionale, dr. Irina Badrajan, a declarat ieri că, în general, nu există prescripţii abuzive din partea medicilor, deoarece „conştiinţa profesională” şi „buzunarul pacienţilor” nu permit acest lucru.

Dr. Irina Badrajan a precizat: „Raţionalizarea consumului de medicamente a început de multă vreme, având în vedere că acestea se compensează foarte puţin, la substanţa de bază a celui mai ieftin produs. După părerea mea, este o măsură care să mai reducă din cheltuielile la Sănătate, dar nu văd unde este cheltuiala din moment ce bolnavii completează diferenţa dacă vor un medicament mai scump. Sunt medicamente ieftine, care nu ajută cu nimic pacientul, şi sunt altele pe care, din start, bolnavul nu şi le poate lua, fiindcă sunt scumpe”.

 

Consum excesiv doar la antibioticele şi antiinflamatoarele comercializate la liber, în farmacii

Dr. Irina Badrajan crede că se poate vorbi de un consum excesiv doar la medicamentele din categoriile antibioticelor şi antiinflamatoarelor, dar nu pentru că medicii le-ar prescrie abuziv, ci pentru că acestea se pot achiziţiona fără reţetă, din farmacii: „În general, medicii prescriu antibiotice la copii ca să nu se complice boala. Pe de altă parte, se dezvoltă o rezistenţă a organismului la anumite antibiotice, iar medicul este obligat să prescrie altele, mai puternice şi implicit mai scumpe, pentru a evita apariţia complicaţiilor. În cazul în care nu-i prescrii, bolnavul se duce singur la farmacie şi îşi ia medicamentul fără reţetă. De asemenea, există un consum excesiv şi la medicamentele antiinflamatorii, pe care pacienţii le iau la orice durere”. 

A doua propunere a ministerului de resort, de reducere a duratei de spitalizare, este apreciată de purtătorul de cuvânt al medicilor suceveni ca fiind benefică şi în consens cu tendinţa europeană, de îngrijire a bolnavului în ambulatoriu, la medicii de familie şi specialişti. Dr. Irina Badrajan, care este şi secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti, atrage însă atenţia că acest lucru presupune existenţa unui corp medical bine închegat şi stabil: „A îngriji bolnavii în ambulatoriu presupune existenţa unui corp medical reprezentativ, dar cum să se producă aceasta dacă numărul nostru scade pe zi ce trece? Pe de altă parte, noi nu putem face faţă pacienţilor pe care-i avem. Noi mergem acum pe principiul să fim la cabinet, ca să ne găsească bolnavul. Măsurile preconizate  sunt pur electorale, ar fi absurd să creadă cineva că toate aceste schimbări sunt în beneficiul pacienţilor”.

 

MS revizuieşte pachetul bazal de servicii, în conformitate cu acordul încheiat cu organismele internaţionale

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică două proiecte ce propun modificarea listei medicamentelor şi a duratei de spitalizare. Potrivit unui comunicat de presă, MS se află în faza de revizuire a pachetului bazal de servicii, în conformitate cu acordul pe care România l-a încheiat cu organismele internaţionale. Ministrul Ritli Ladislau a declarat: „Revizuirea listei de medicamente va însemna o raţionalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau tăiere. Este, mai degrabă, o eliminare a anomaliilor existente în sistemul de decontare, anomalii care au fost sesizate şi de specialiştii britanici”.
De menţionat că, până în prezent, au fost identificate trei denumiri comune internaţionale care sunt prescrise în mod frecvent peste autorizaţia de punere pe piaţă. Este vorba despre ginko bilobacare se va utiliza numai în faza predemenţială a Alzheimer, eritropetinacare va fi prescrisă în insuficienţa renală cronică şi în anemia provocată de chimioterapie, precum şi endorsteinacare va fi prescrisă numai pentru indicaţia din autorizaţie, adică în afecţiunile pulmonare obstructive cronice.
 
 
 
Valoarea medicamentelor consumate şi numărul de internări decontate de CAS în 2011 şi 2012

Despre proiectul de ordin privind modificarea duratei de spitalizare, ministrul Sănătăţii a precizat că sunt vizate toate afecţiunile, astfel încât duratele de spitalizare să nu depăşească duratele medii raportate în cursul anului trecut ca fiind realizate.

Potrivit datelor contabilizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, în 2011, sucevenii au înghiţit medicamente compensate şi gratuite de 78,3 milioane de lei, în această sumă nefiind incluse şi medicamentele eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate. În ianuarie 2012, consumul de medicamente subvenţionate a fost de 7,2 milioane de lei, iar în februarie 2012 de 7,4 milioane de lei. Statisticile aceleiaşi instituţii mai arată că, anul trecut, CAS a decontat 80.185 de internări în regim de spitalizare continuă şi 29.633 de internări în regim de spitalizare de zi. În 2012, CAS a decontat 15.818 internări în regim de spitalizare continuă şi 5.173 de internări în regim de spitalizare de zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni resping măsura ministerului de resort, de limitare a consumului de medicamente subvenţionate.
 Vizualizări articol: 1005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii suceveni resping măsura ministerului de resort, de limitare a consumului de medicamente subvenţionate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei