Neplata apei consumate de unii proprietari de apartamente din Fălticeni a lăsat fără apă la robinet peste 150 de familii din cartierul 2 Grăniceri. Mai exact, este vorba de trei blocuri din Asociaţia de Proprietari nr. 11 (bl. 35, bl. 37, bl. 51 - sc. C), care, după perioada de preavizare, au fost debranşate de la reţeaua de alimentare cu apă.
Asociaţia numărul 11 a ajuns la datorii de peste 200.000 de lei, în timp ce Agenţia ACET Fălticeni are de încasat de la 16 din cele 20 de asociaţii de proprietari 839.6000 de lei. Pentru că, la rândul său, furnizorul de apă potabilă are de achitat datorii pentru energia electrică consumată, va continua debranşările la toate asociaţiile de proprietari care înregistrează restanţe foarte mari. În topul restanţierilor conduce Asociaţia de Proprietari nr. 11, urmată de Asociaţia de Proprietari nr. 10, cu o restanţă de 169.800 de lei, şi Asociaţia de Proprietari nr. 14, cu o restanţă de 110.000 de lei etc.
Directorul Agenţiei Fălticeni a ACET Suceava, ing. Vasile Cozma, a declarat: „De Revelion nu se poate opri apa, de Paşte nu se poate opri apa, vara nu se poate opri că este cald, în septembrie nu se poate opri că merg copiii la şcoala, iarna nu se poate opri că îngheaţă conductele. Aşa s-a ajuns la aceste restanţe. Ca atribuţii de serviciu, am printre altele recuperarea datoriilor, motiv pentru care luni, 12 martie, am trimis somaţii de plată la asociaţiile cu restanţe şi de lunea aceasta, 19 martie, am început oprirea apei. La blocul ANL (nr. 51, sc. C), din datoria de 7.000 de lei s-au plătit 4.000 de lei şi am dat drumul la apă miercuri, dar la blocul 37, unde datoria este mai mare, nu s-au plătit decât 2.000 de lei şi nu vom da drumul la apă până când nu se va achita cel puţin jumătate din datorie. Zilele acestea continuăm debranşările la toate scările cu datorii”.
ACET nu mai vrea eşalonări ale datoriilor cu asociaţiile de proprietari
Directorul Cozma a precizat că nu mai are încredere în eşalonări la plată, deoarece până acum s-au încheiat numeroase astfel de acte şi după prima lună în care asociaţiile de proprietari au plătit sumele cuvenite şi s-a dat drumul la apă, în perioada imediat următoare acestea au uitat de obligaţiile de plată şi iar s-au acumulat datorii.
„Asociaţia de Proprietari nr. 11 are facturi restante de zece luni. La o factură curentă de 20.000 de lei şi la o restanţă de 216.000 de lei, în urma unei reeşalonări pe şase luni, ar trebui achitaţi lunar 5.000 de lei. Nu se poate respecta acest grafic, şi a reeşalona datoria înseamnă a ne fura căciula unul altuia”, a concluzionat Vasile Cozma.
De la Ioan Vizitiu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 11, am aflat că asociaţia pe care o conduce a făcut angajamente de plată cu proprietarii de locuinţe cu datorii. “Au plătit o lună şi, după ce li s-a dat drumul la apă, nu au mai plătit. Majoritatea nu au serviciu, o parte dintre ei mai lucrează vara cu ziua, acum nu au nici un venit. Avem un bloc la care apa s-a întrerupt de trei zile şi nu am încasat decât 200 de lei. Sunt blocuri de garsoniere, şi această măsură de sistare a apei afectează zeci de familii, dar nu avem ce face. Cei mai mulţi dintre locatarii care sunt cu plata la zi sunt pensionarii”, ne-a spus Ioan Vizitiu.
(22 mar 2012, 15:25:18
C'acolu nu pre bieu astia apa...
Ar trebui pus un apometru la thales, la nen'tu Smiec.