Un poliţist din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a fost trimis în judecată în cursul zilei de ieri, fiind acuzat că a solicitat şi primit şpagă de la administratorii a două localuri în care a fost în control şi unde a descoperit că se difuzează muzică piratată de pe internet.
Poliţistul în cauză, agentul principal Romică Dorel Colesniuc (42 de ani), a fost dat pe mâna jucătorilor pentru o serie întreagă de infracţiuni.
Într-un comunicat remis ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se arată că: „Inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, două infracţiuni de sustragere sau distrugere de înscrisuri, o infracţiune de fals intelectual, o infracţiune de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi o infracţiune de uz de fals în formă continuată”.
A venit la restaurant în control şi a plecat cu 1.500 de lei
O parte dintre ilegalităţile de care este acuzat agentul Colesniuc au plecat de la un control pe care poliţistul, însoţit de alţi colegi, l-a desfăşurat în noaptea de 26/27 februarie 2011 la restaurantul Hollywood, cu specific chinezesc, din municipiul Suceava.
Pentru că în local se difuza muzică ambientală, poliţistul Colesniuc l-a luat la întrebări pe DJ-ul clubului, care i-a declarat că muzica o avea pe aproximativ 200 de CD-uri şi era descărcată de pe internet.
Agentul de poliţie a dispus ridicarea CD-urilor cu muzică piratată şi, în loc să întocmească procesul verbal de ridicare pe numele DJ-ului, a completat documentul constatator pe numele administratorului firmei.
Deşi în mod normal, pentru difuzarea de muzică piratată ar fi trebuit să se întocmească un dosar penal, la câteva zile după control, DJ-ul de la Hollywood a fost chemat de agentul Colesniuc la poliţie, iar poliţistul i-a returnat toate CD-urile ridicate iniţial.
Procurorii anchetatori susţin că, în lunile ce au urmat, agentul de poliţie a mai fost de două ori în restaurantul Hollywood şi i-a spus patronului localului că urma să vină din nou în control şi că va opri distracţia în local pe perioada verificărilor, lăsându-i de înţeles, însă, că existau soluţii pentru a evita toate acestea.
În aceste condiţii, administratorul restaurantului cu specific chinezesc, explică anchetatorii, i-a dat agentului Colesniuc suma de 1.500 de lei.
CD-uri cu programe de calculator fără licenţă, ridicate la control şi restituite ulterior pentru o sticlă de coniac
Aproximativ acelaşi scenariu, se arată în actul de sesizare a instanţei, l-a folosit Colesniuc şi într-un control făcut pe data de 5 august 2011 la mai multe localuri de pe raza oraşului Gura Humorului, printre care şi discoteca „OK”.
Pentru că în discotecă se difuza muzică piratată, poliţistul de la Investigarea Fraudelor a ridicat de la cei doi DJ ai localului 150 de CD-uri, însă a plecat doar cu o parte dintre acestea.
Agentul i-a restituit CD-urile unuia dintre DJ, iar anchetatorii bănuiesc că acest lucru s-a petrecut în urma intervenţiei tatălui unuia dintre tinerii care puneau muzică în discotecă, care, fiind fost cadru militar, se cunoştea cu poliţistul.
La câteva zile după control, poliţistul Colesniuc s-a întâlnit într-un restaurant din centrul municipiului Suceava cu Dj-ul căruia i-a luat CD-urile şi patronul discotecii „OK”, pentru a găsi o cale de „rezolvare” a dosarului penal, spunându-le în cele din urmă să stea liniştiţi, că totul se va termina cu o amendă.
Agentul, susţin surse judiciare, şi-a luat măsuri de precauţie şi, pentru a evita să fie înregistrată conversaţia, le-a cerut celor doi să-şi pună telefoanele pe masă şi să scoată acumulatoarele din aparate.
La finalul întâlnirii din restaurant, patronul discotecii i-a oferit pentru „amabilitate” o sticlă de trei litri cu coniac.
Proces verbal sustras din dosar şi rupt, recuperat din coşul de gunoi din biroul poliţistului
Ulterior întâlnirii din restaurantul din centrul Sucevei, DJ-ul de la discoteca din Gura Humorului a fost chemat la sediul poliţiei şi, din cele 103 CD-uri care i-au fost ridicate, i-au fost returnate 47 de către agentul Colesniuc. CD-urile returnate conţineau programe de calculator fără licenţă, iar omul legii l-a asigurat astfel pe DJ că va putea scăpa doar cu o amendă, pentru restul CD-urilor pe care era doar muzică piratată.
Poliţistul i-a cerut DJ-ului să modifice în declaraţia dată iniţial cifra de CD-uri confiscate, de la 103 la 56, după care agentul a sustras şi distrus din dosarul penal procesul verbal în care se specifica că au fost ridicate 103 CD-uri.
Procesul verbal cu pricina a fost găsit de anchetatori câteva zile mai târziu în coşul de gunoi din biroul poliţistului, fiind reconstituit de experţii criminalişti.
Agentul Romică Dorel Colesniuc este acuzat de asemenea că în perioada 2008-2011 nu a înregistrat cronologic şi de îndată lucrările şi sesizările penale adresate Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
(21 mar 2012, 11:22:30