Agricultorii care incendiază vegetaţia uscată de pe terenurile agricole şi care adesea provoacă incendii de mari proporţii riscă să-şi piardă parţial sau chiar total subvenţiile pe suprafaţă oferite de la Uniunea Europeană. Avertismentul a fost transmis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, după ce la nivel naţional instituţia a semnat deja un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea sancţionării celor care efectuează aceste incendieri şi sunt depistaţi.
Directorul APIA Suceava, Angela Coroleuca, a precizat că Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) prevăd în mod clar că nu este permisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Potrivit Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) emise de Uniunea Europeană (UE), aceste incendieri nu sunt permise, tocmai pentru a menţine materia organică în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor, respectiv menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Potrivit standardelor, cei care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor.
Ea a mai subliniat că agricultorii care nu respectă bunele practici agricole şi de mediu, prin arderea miriştilor şi resturilor vegetale de pe terenul arabil, riscă să fie penalizaţi prin reducerea subvenţiilor pe suprafaţă provenite din fonduri europene şi naţionale. Normele legale prevăd inclusiv excluderea de la plată a fermierilor prinşi pentru anul calendaristic în cauză şi chiar şi pentru anul următor.
În momentul de faţă, APIA Suceava este în plin proces de primire a cererilor pentru subvenţiile pe suprafeţele de teren lucrate.