Chiar dacă temperaturile de afară arată că primăvara s-a instalat şi la Suceava, oferta de verdeţuri din pieţe este slabă, preţurile sunt piperate, iar majoritatea produselor sunt aduse din străinătate: Grecia, Italia sau Turcia.
Comercianţii din pieţe se plâng că în pofida perioadei de post (Postul Paştelui), când ar trebui consumate mai multe legume şi fructe, vânzările sunt slabe. Preţurile, spun ei, cel puţin la verdeţurile aduse din import, sunt la fel ca anul trecut.
Vânzare slabă
Maria Hreciniuc a venit la piaţă cu salată, ridichi, pătrunjel, mărar, toate din sera proprie, de la Ipoteşti. Vinde legătura de salată cu 2 lei, pe cea de pătrunjel sau mărar cu 1 leu, dar, spune ea, nu prea este cerere.
„Oamenii cumpără destul de puţin. A fost şi frig până acum şi nu au prea ieşit verdeţurile, ca în alţi ani, la această dată. Puterea de cumpărare este mult mai mică decât în alţi ani”, ne-a spus precupeaţa.
La o altă tarabă, găsim salată verde adusă din Italia, la 3 lei bucata, roşii la 8 lei kilogramul, roşii cherry la 15 lei kilogramul, castraveţi la 9 lei kilogramul, dovlecei tot la 9 lei kilogramul, iar ardeiul gras la 15 lei kilogramul.
Fiind oferta destul de slabă, nici preţurile nu pot fi toate foarte sus. Silvia Gafencu, din Grăniceşti, ne-a spus că producătorul pentru care vinde ea în piaţă a scăzut preţul la cartofi de la 3 lei pe kilogram, la 1 leu pe kilogram, tocmai pentru că stă marfa pe tarabă şi vânzarea este slabă.
În aşteptarea unei oferte bogate
Ana Corogeanu, speriată puţin de preţurile mari din piaţă, ne-a spus că nu are ce face, „trebuie să ne alimentăm, să cumpărăm ce găsim, deşi sunt preţuri piperate”. Tot ea a completat că în perioada de post se cheltuieşte mai mult, pentru că se mănâncă mai mult. „Mâncarea de frupt (carne, ouă etc.) este mai săţioasă, în timp ce mâncarea de post te face să-ţi fie mai mereu foame şi atunci cumperi mai mult, consumi mai mult”, a spus femeia.
Pe tarabele din piaţă îţi fac cu ochiul şi căpşunile, aduse din Grecia, la 25 de lei kilogramul. Deşi sunt expuse în caserole de jumătate de kilogram, căpşunile sunt vândute la bucată, pentru că oamenii nu prea îşi permit aceste trufandale. Un comerciant ne-a spus că a avut la vânzare şi cireşe, la 80 de lei kilogramul, fructe pe care le-a vândut destul de greu, având în vedere preţul. Ciupercile Champignon se vând pe tarabele sucevene la 12 lei kilogramul, mai scumpe decât în unele supermarketuri.
Până ce vom vedea pieţele sucevene că abundă de verdeţuri şi legume proaspete, din serele noastre, româneşti, la preţuri rezonabile, va mai trece ceva timp, spun comercianţii.
(19 mar 2012, 21:50:45