Femeile care sunt frecvent lovite de soţi sau concubini, familiile marginalizate social, dar şi copiii agresaţi de părinţi vor putea să apeleze, începând cu luna iulie, la serviciile gratuite oferite de noul Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie, ce va fi deschis la Gura Humorului. Proiectul „Centru multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie” este în valoare totală de 812.658,67 lei. Suma primită de la autoritatea finanţatoare, Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost de 442.226,08 lei, la care se adaugă contribuţia proprie a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, prin Consiliul Judeţean Suceava, în valoare de 370.040,08lei, din care 321.040,08 lei este contravaloarea clădirii pusă la dispoziţia proiectului şi 49.392,5 lei numerar. Pe 20 decembrie 2011 a avut loc recepţia lucrărilor de construcţii, iar în prezent se derulează activităţile pentru dotarea noului centru. Centrul se va deschide în luna iulie a acestui an.
Recuperare, îngrijire, consiliere juridică, psihologică
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Liviana Enea, ne-a spus că
în noul centru multifuncţional de servicii sociale vor putea fi ocrotite, pentru început, „12 persoane, cărora li se vor oferi găzduire şi îngrijire de bază. Aceste persoane, victime ale violenţei în familie, vor beneficia de servicii specializate de asistenţă socială: recuperare şi îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică, în vederea adaptării la o viaţă activă pentru realizarea inserţiei sociale şi profesionale, promovarea unor programe de reinserţie socială, asistenţă medicală, inclusiv evaluare în cadrul serviciilor de medicină legală, toate aceste servicii fiind gratuite”.
Grupuri terapeutice de suport pentru victimele violenţei în familie
Pe baza acestui proiect implementat la Gura Humorului, mult mai multe victime ale violenţei în familie (în afara celor 12 persoane care vor fi internate în noul centru) vor beneficia de suport din partea specialiştilor din cadrul DGASPC Suceava. Se are în vedere formarea unor grupuri terapeutice de suport pentru victimele violenţei în familie în vederea depăşirii traumei şi a reintegrării socio-profesionale şi familiale. Liviana Enea a completat că grupul ţintă al proiectului este format din persoanele care sunt frecvent afectate de violenţa domestică, familiile marginalizate social, dar şi copiii afectaţi de violenţa în familie. Beneficiarii direcţi ai centrului multifuncţional sunt persoane victime ale violenţei în familie, împreună cu copiii acestora, cu domiciliul pe raza judeţului Suceava. Orice persoană din comunitatea locală care a fost agresată poate să ceară ajutor personalului de la centrul pentru victimele violenţei în familie, unde va primi consiliere gratuită.
Reintegrarea victimelor în viaţa comunitară
La nivel judeţean, prin implementarea acestui proiect, după cum ne-a explicat Liviana Enea, „se va realiza diversificarea şi profesionalizarea serviciilor locale, prin deschiderea centrului cu destinaţie multifuncţională pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie, prin asigurarea condiţiilor necesare recuperării victimelor şi asistenţei lor”.
Familiile care trec prin drame generate de violenţa domestică vor fi ajutate să se reintegreze în viaţa comunitară, să-şi îmbunătăţească echilibrul economico-social al familiei, prin găsirea unor locuri de muncă.