Cancerul, ciroza ficatului, bolile de inimă şi de plămâni sunt principalele cauze de deces în judeţ. Traumatismele şi otrăvirile vin din urmă.
Aşa arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, întocmit pentru primele două luni ale anului în curs şi dat publicităţii recent, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu. Potrivit documentului, în perioada ianuarie – februarie 2012 s-au înregistrat 630 de decese, dintre care 406 au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 43, infarct miocardic - 42, alte forme de cardiopatie ischemică – 108, cord pulmonar cronic - 16, boli cerebro-vasculare - 97.
Mai puţine decese în 2012, faţă de anul trecut
Alte 105 decese au fost cauzate de tumorile maligne, dintre care 14 la nivelul stomacului, 15 la trahee şi bronhii, şase la sân, cinci la colul uterin şi patru la prostată. Bolile digestive ocupă locul trei în topul afecţiunilor care îi ucid pe suceveni, cu 45 de decese, dintre care 26 prin ciroză a ficatului şi două prin hepatită cronică, în intervalul ianuarie-februarie 2012. Urmează bolile aparatului respirator, cu 31 de decese în primele două luni ale anului, dintre care 17 prin bronho-pneumopatie obstructivă cronică şi nouă prin pneumonie.
Pe locul cinci se situează traumatismele şi otrăvirile, cu 20 de decese. Bolile aparatului uro-genital au făcut şase victime, în timp ce tulburările mintale au ucis o persoană, se mai arată în raportul întocmit de DSP pentru perioada ianuarie-februarie 2012.
Cifrele în ceea ce priveşte mortalitatea generală în judeţ sunt în scădere faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, când s-au înregistrat 667 de cazuri. Specialiştii DSP susţin că trebuie să ne schimbăm modul de viaţă, să mâncăm sănătos, să renunţăm la alcool şi ţigări şi să facem sport. Ei sunt de părere că o scădere a deceselor cauzate de boli precum cele cardiovasculare sau cancerul poate fi posibilă numai prin prevenţie şi prin educarea populaţiei.
România are cea mai mare mortalitate dinUE
Potrivit unui raport recent al Ministerului Sănătăţii, starea de sănătate a populaţiei din ţara noastră este printre cele mai proaste din Europa. Mai mult, suntem campioni şi în ceea ce priveşte numărul de decese, România având cea mai mare mortalitate din UE, cu o medie de 979 de morţi la 100.000 de locuitori, spre deosebire de media europeană, care este de doar 645 de decese la suta de mii de locuitori.
Conform analizei făcute de Ministerul Sănătăţii, românii mor din cauza unor boli care ar putea fi evitate, cum ar fi tumorile maligne. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl reprezintă mortalitatea mare prin cancerul de col uterin, care este un indicator direct al faptului că sistemul sanitar din ţara noastră nu corespunde nevoilor reale ale populaţiei. În plus, în ultimii ani, în România a crescut şi numărul deceselor cauzate de bolile cronice, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei.
(19 mar 2012, 13:35:57
DESPRE ,,AFACEREA OBCIOARA'' DE EXEMPLU,SE CONTUREAZA TOT MAI CLAR,CA ESTE MAI DEGRABA UN ARANJAMENT ,,MANDRILESC-URSAKESC'' DECAT UNUL,,MARZESC-MAGIURESC''.VA URMA!