Un sucevean nemulţumit de dobânda pe care o bancă a încercat să i-o impună după o anumită perioadă scursă de la contractarea creditului a considerat că trebuie să-şi caute dreptatea la instituţiile statului abilitate să se pronunţe asupra acestui caz. După aproximativ doi ani de luptă, bărbatul a reuşit să obţină o decizie favorabilă, atât din partea reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, cât şi din partea instanţelor de judecată. Suceveanul reclamă acum că banca refuză să pună în aplicare măsurile stabilite de judecători, motiv pentru care intenţionează să înainteze plângere penală. De partea cealaltă, reprezentanţii instituţiei bancare recunosc existenţa acestui diferend, numai că, afirmă că au încheiat actul adiţional impus de Tribunalul Suceava.
I-a crescut dobânda de la 7,4 la 11%
Povestea a început în 2007, când familia de suceveni care acum munceşte în Anglia a contractat un împrumut de aproximativ 200.000 de euro de la BCR Suceava, agenţia din strada Curtea Domnească.
„În cursul anului 2009, conform legii, toate dobânzile trebuiau aliniate la Euribor, numai că BCR nu a adaptat aceste contracte de credit. În felul acesta, în loc să scadă, dobânda creditului urca, ajungând la aproape 11% după anul de dobândă fixă de 7,4%.
Am cerut explicaţii, dar mi s-a transmis că este secret bancar. Apoi, am solicitat să mi se arate unde este menţionată acea dobândă, dar angajaţii băncii nu mi-au dat nici de această dată un răspuns”, a menţionat suceveanul.
Purtat cu vorba de la Suceava la Bucureşti, la sediul central al BCR, şi invers, titularul creditului a decis că trebuie să-şi caute dreptatea în alte părţi.
Câştig de cauză şi la CJPC şi la Tribunal
Primul pas pe care suceveanul l-a întreprins a fost acela de a se adresa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). Reprezentanţii acestei instituţii i-au dat dreptate şi au amendat BCR Suceava, agenţia Curtea Domnească, cu suma de 5.000 de lei. Amenda a fost contestată în instanţă, numai că şi aici banca a pierdut, în final plătind amenda.
Telenovela nu s-a terminat aici, iar după un proces care a durat mai bine de un an, pe 30 noiembrie 2011, Tribunalul Suceava a luat decizia de a obliga BCR să încheie un act adiţional cu petentul.
„Aveţi obligaţia să încheiaţi un act adiţional cu petiţionarul din care să rezulte că menţionaţi periodicitatea revizuirii dobânzii variabile în funcţie de indicele Euribor la 3, 6, 9 sau 12 luni, la care adăugaţi marja de 1.5 p.a. Aveţi obligaţia să faceţi dovada îndeplinirii măsurii prin transmiterea la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a unei copii după actul adiţional, semnat de petiţionar, în termen de 15 zile de la primirea prezentei. Neîndeplinirea măsurii dispuse se sancţionează cu amendă de la 2.000-20.000 de lei”, se arată în adresa trimisă către BCR Suceava, agenţia Curtea Domnească, în data de 12 decembrie 2011.
Actul adiţional al BCR, considerat o bătaie de joc de titularul creditului
La scurt timp după ce i-a fost remisă adresa prin care i se cerea încheierea actului adiţional, BCR Suceava l-a întocmit, numai că titularul creditului a refuzat să-l semneze, considerându-l o bătaie de joc.
„Au înlocuit pe ici şi colo în contract numele dobânzii interne a băncii cu Euribor fără să modifice şi nivelul dobânzii şi, conform actului adiţional propus, au două secţiuni care sunt pur si simplu antagonice: un paragraf menţionează că de fapt dobânda creditului este cea veche, înlocuind textual dobânda internă cu Euribor, şi alt paragraf, unde scrie negru pe alb că modul de calculare al dobânzii este Euribor 6M + 1.5 p.a., care este tocmai ce trebuiau să facă prin aducerea în legalitate a contractului meu de credit”, a arătat suceveanul.
În consecinţă, bărbatul a revenit cu o nouă sesizare la OPC Suceava, instituţie care a verificat şi constatat că hotărârea instanţei nu a fost pusă în aplicare.
„Simplul fapt că au emis o hârtie către mine, intitulată Act Adiţional, nu înseamnă că au răspuns obligaţiilor legale izvorâte din procesul pe care l-au pierdut, cu atât mai mult că tocmai conţinutul este contradictoriu de parcă l-au scris doi oameni”, a concluzionat suceveanul.
Ce spun cei de la BCR
Reprezentanţii structurii centrale a BCR recunosc că s-au situat pe poziţii antagonice cu suceveanul care a reclamat instituţia bancară, numai că ar fi pus în executare hotărârea Tribunalului Suceava.
„În cazul reclamat, a existat un diferend legat de modalitatea de exprimare a dobânzii variabile şi de informare asupra regulilor de variaţie a dobânzii. BCR a aplicat întocmai prevederile instanţei, precizând în mod corespunzător toate aspectele legate de variabilitatea dobânzii. Astfel, banca a luat măsuri pentru a exprima clar dobânda şi regulile de variaţie, respectând costurile creditului”, se arată în răspunsul oferit de BCR.
Mai mult, reprezentanţii acestei instituţii bancare au anunţat că au formulat plângere împotriva proceselor verbale care dispun împotriva logicii comerciale şi financiare. De asemenea, BCR ar fi acceptat negocierea şi concilierea cu clienţii care au solicitat acest lucru, oferind reduceri de până la 3% în costul total al creditului. „Banca a rămas în continuare deschisă clienţilor care doresc să ajungă la o înţelegere, nedorind să se judece cu aceştia. Totodată, poziţia BCR rămâne foarte fermă în privinţa dobânzilor care pot fi oferite”, este concluzia reprezentanţilor BCR.
Aceştia au mai menţionat că cererile pentru dobânzi de 3% sunt nerealiste şi nu vor putea fi acceptate niciodată.
CJPC Suceava: „Banca a refuzat să aducă, prin act adiţional, contractul la conformitate cu normele legale”
Susţinerile reprezentanţilor BCR potrivit cărora ar fi pus în aplicare hotărârea Tribunalului Suceava sunt infirmate însă de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava.
„CJPC Suceava a depus toate diligenţele legale în vederea punerii în executare a hotărârii judecătoreşti, dar Banca a refuzat să aducă, prin act adiţional, contractul la conformitate cu normele legale”, a declarat Elena Oanea, şefa CJPC Suceava.
Consecinţa a fost o nouă amendă aplicată celor de la BCR, în cuantum tot de 5.000 de lei.
Contravenţia a fost aplicată pe 10 februarie 2012, dar BCR a contestat procesul verbal, dosarul fiind acum în curs de soluţionare la Judecătoria Suceava.
(16 mar 2012, 14:01:57