Tineri din Suceava, cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani, se află pe lista consumatorilor de droguri care sunt consiliaţi de psihologii de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CEPECA) Suceava, o parte dintre ei având deja aproape doi ani de zile de când sunt programaţi periodic la astfel de întâlniri.
Inspectorul Simona Sidoriuc, şef de birou în cadrul Centrului Antidrog, a declarat că începând din 2010 s-au adunat aproape 20 de consumatori care au intrat într-un program integrat de consiliere psihologică, la unii acesta finalizându-se după şase luni de zile, în timp ce la alţii continuă de aproape doi ani de zile.
La început, şedinţele sunt săptămânale, după care, în funcţie de evoluţia stării persoanei cu probleme, acestea sunt rărite la intervale de o lună de zile sau chiar trei luni de zile.
Tineri din familii cu venituri cel puţin medii
În general, tinerii incluşi în aceste programe nu mai sunt dependenţi de substanţele psihoactive (toate substanţele care afectează comportamentul).
Inspectorul Simona Sidoriuc a mai precizat că tinerii din Suceava incluşi în programele de consiliere provin în general din familii cu venituri cel puţin medii. Aceştia îşi procurau drogurile fie cu banii părinţilor fie, cei mai mari, aveau deja un loc de muncă care le oferea un venit bun. Curiozitatea şi influenţa grupului de prieteni sunt, a mai precizat psihologul, motivele care i-au făcut pe cei mai mulţi tineri să consume substanţe interzise.
Numărul consumatorilor de droguri este în scădere
Inspectorul Simona Sidoriuc a mai declarat că în ultima perioadă de timp s-a înregistrează o scădere a numărului de consumatori care au intrat în programe de consiliere ori au ajuns la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava. Se estimează aşadar că problema drogurilor nu mai este la nivelul din 2009 ori 2010, când aşa zisele droguri „uşoare”, care se cumpărau legal de la magazinele specializate erau consumate de foarte mulţi tineri, iar problema tindea să scape de sub control. În acea perioadă, unii tineri suceveni deveniţi dependenţi au ajuns direct la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde au fost trataţi medicamentos, pentru ca apoi să se treacă la programul de consiliere psihologică.
Specialiştii nu pot nega că drogurile, chiar şi cele foarte periculoase, se găsesc în continuare pe piaţă, însă spun că accesul spre acestea este incomparabil mai redus.
Şefa Biroului Antidrog crede că şi numeroasele programe de prevenire derulate în ultima perioadă de timp, cu precădere în şcoli, au reuşit să ţină departe de tentaţia substanţelor psihoactive numeroşi tineri, unii dintre ei ajungând să consume un drog şi din cauza lipsei totale de informare privind efectele acestuia.
Activităţile de prevenire în şcoli, a mai precizat Simona Sidoriuc, s-au canalizat şi spre şedinţele cu părinţii, cei care au fost învăţaţi cum să-i ajute pe copii să stea departe de droguri ori cum să-şi dea seama când aceştia au deja probleme legate de consumul de substanţe interzise.
(15 mar 2012, 12:22:44