Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a dat în judecată 16 din cei 19 consilieri locali din deliberativul rădăuţean. Mai exact, Olărean solicită „obligarea acestora la plata în solidar a sumei de 186.166,2 lei, sumă reprezentând contravaloarea unui număr de şase contracte, încheiate între instituţia noastră cu diverşi prestatori de servicii, pentru Proiectul <Tezaure etnoistorice Bucovinene> - proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din municipiul Rădăuţi, cod SMIS 18843, proiect finanţat în baza contractului de finanţare nr. 1297/22.03.2011 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Primăria municipiului Rădăuţi”, conform cererii de chemare în judecată adresate instanţei. În document se arată că în cursul lunii aprilie 2010 municipiul Rădăuţi a depus cererea de finanţare, pentru proiectul amintit mai sus, la MDRT, cerere însoţită de o hotărâre de Consiliu Local cu privire la aprobarea proiectului şi a cofinanţării de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, precum şi a tuturor cheltuielilor neeligibile aferente proiectului.
Datorită lipsei fondurilor alocate proiectului, acesta nu se poate implementa
După etapele următoare, în martie 2011 a fost încheiat contractul de finanţare nr. 1297 pentru acordarea de finanţarea nerambursabilă de către MDRT pentru implementarea proiectului, însă o lună mai târziu, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-au asigurat fonduri pentru cofinanţarea cu 25% din valoarea cheltuielilor eligibile (16.693,61 de lei), dar nu şi pentru cota de TVA (198.760,07 lei). În condiţiile în care activităţile proiectului trebuiau derulate în termen, au fost demarate procedurile de achiziţie şi au fost semnate contracte pentru servicii de promovare şi publicitate, pentru elaborarea studiului de marketing, audit, pentru realizarea şi difuzarea unui film documentar şi pentru realizarea unei pagini web, contracte cu o valoare totală de 186.166,2 lei.
Pentru că deliberativul local nu a aprobat asigurarea unei părţi din cota de TVA, de 100.000 de lei, în cele trei şedinţe din august 2011, activităţile proiectului au fost întârziate, fiind necesare notificări prin care s-a solicitat modificarea calendarului activităţilor, se mai arată în cererea de chemare în judecată. La 13 octombrie 2011, s-a primit o prefinanţare de 41.734,03 lei, fiind iniţiat un proiect de hotărâre pentru alocarea sumei ca prefinanţare la bugetul proiectului, însă în şedinţa din 27 octombrie acest proiect a fost respins. Situaţia s-a repetat şi pe parcursul următoarelor şase şedinţe convocate până la finele anului 2011. Datorită lipsei fondurilor alocate proiectului, acesta nu se poate implementa, nu se pot desfăşura activităţile prevăzute şi nu se pot atinge indicatorii de rezultat al proiectului, situaţie care duce la neîndeplinirea contractului de finanţare. Printr-o notificare din decembrie 2011, executivul rădăuţean a solicitat MDRT prelungirea perioadei de implementare a proiectului cu nouă luni, însă ministerul „a respins solicitarea ca <neîntemeiată>, motiv care stă la baza promovării prezentei acţiuni”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.
Consilierii răspund în nume propriu, precum şi solidar
Primarul Olărean mai arată că potrivit Legii administraţiei publice locale, „aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin”, şi precizează că, în conformitate cu aceeaşi lege, „consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activităţile consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat”.
(15 mar 2012, 15:36:52
Mai mare procesoman ca asta nu are judetul Suceava. Mai rau e ca face asta sub obladuirea lui Flutur.
De ce nu spune ce-a facut cu banii pe care nu i-a mai gasit curtea de conturi. Asa e cand ai pe mana bani publici, faci ce te taie capul cu ei si nu dai socoteala nimanui.