Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist

Traseul dezastrului de la Tabăra Bucşoaia în ultimii ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta tabără de la Bucşoaia, acum un adevărat loc de jaf pentru hoţii care fură cât pot căra, fără a fi deranjaţi de nimeni, s-a degradat extrem de repede şi accentuat, din cauza lipsei totale de interes pentru conservarea ei. Asta este concluzia care se poate trage după o scurtă documentare despre ultimii ani ai taberei care are în spate o istorie de zeci de ani. O glorie care însă nu prea mai înseamnă nimic pentru cei care o au acum, pe hârtie, în grijă.

 

Tupeul hoţilor: au aruncat bunurile furate de la etaj, pe geam

După cum am relatat într-un material prezentat pe larg în ediţia de ieri a ziarului nostru, sâmbăta trecută, poliţia a fost sesizată că în intervalul 5-10 martie hoţii au pătruns în cantina centrului de agrement, prin forţarea unui geam, iar din interior au furat tot ce au putut transporta: chiuvete din inox, rafturi din inox, în jur de două sute de farfurii, zece scaune, capace de la vase de fierbere sub presiune, blaturi de tablă din inox etc. Pentru a le fi mai uşor, hoţii au spart un geam de la nivelul I al cantinei, pe care au aruncat bunurile mai grele direct afară.

Dacă vă întrebaţi cum de au putut hoţii să acţioneze atât de lejer şi cum este posibil ca un furt să fie sesizat după mai multe zile, răspunsul este simplu: 14 hectare de teren, pe care se aflădouă blocuri de cazare, o sală de sport, o cantină şi multe alte spaţii, nu mai sunt păzite de nimeni.

 

Până anul trecut tabăra a fost a Direcţiei de Sport şi Tineret

Închisă definitiv în 2006, când spaţiile şi bunurile intraseră deja într-o stare avansată de degradare, tabăra a rămas în ograda Direcţiei de Sport şi Tineret Suceava, cea care are în administrare taberele funcţionale. Cum însă la Bucşoaia nu mai călca deja de mult nici un copil, în timp nu s-a mai justificat rămânerea acesteia în administrarea Direcţiei de Tineret.

Cezar Moscaliuc, actualul director al Direcţiei de Sport şi Tineret Suceava, ne-a declarat că în aprilie 2011, prin Hotărâre de Guvern, tabăra a fost preluată de Primăria oraşului Frasin, pe raza căreia se află.

 

Paznicul cu program de opt ore, şi el o amintire

„Odată cu predarea tuturor spaţiilor, au fost cedate prin proces verbal şi toate mijloacele fixe şi bunurile existente. Este drept, multe bunuri nu au mai fost predate, ci casate, pentru că erau vechi de zeci de ani”, susţine Cezar Moscaliuc.

Situaţia taberei era dezastruoasă din punct de vedere al securităţii şi înainte de a fi predată Primăriei Frasin, după cum admite şi directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Suceava.

„Aveam un singur paznic angajat, cu program de opt ore pe zi”, a spus Cezar Moscaliuc.

 

Sinceritatea primarului din Frasin

Preluată în aprilie 2011 de Primăria Frasin, tabăra a ajuns într-o situaţie şi mai proastă.

Cu lipsă acută de fonduri pentru cheltuielile curente, conducerea primăriei nici nu şi-a pus problema să investească bani măcar pentru o minimă conservare a acesteia. Nu s-au găsit bani nici măcar pentru paznici, iar administratorul delegat să se ocupe de aceasta nu a observat timp de cinci zile furtul recent petrecut.

Primarul oraşului Frasin, Marinel Balan, a recunoscut că situaţia este dezastruoasă: „Tabăra nu este păzită şi nici nu va fi păzită pentru că nu dispunem de fonduri pentru a angaja personal de pază. Am făcut demersuri la Consiliul Judeţean să ni se aprobe în primul rând posturile, pentru a angaja paznici, însă avem nevoie şi de fonduri pentru salariile acestora, noi nu le putem asigura”.  

 

Nici o perspectivă

În condiţiile în care nu există bani nici pentru doi-trei angajaţi, despre investiţii ori despre redeschidere nici măcar nu poate fi vorba.

În afara lipsei de bani mai există un motiv invocat adese atunci când vine vorba de soarta taberei. 

Reprezentanţii Primăriei oraşului Frasin spun că în ciuda demersurilor făcute tabăra nu-şi poate schimba destinaţia. Asta pentru că terenul pe care se află aceasta este primit de Statul Român cu titlu gratuit de la Casa Regală şi nu poate fi înstrăinat sau concesionat, iar destinaţia lui nu poate fi schimbată. Iar o investiţie într-o astfel de tabără de agrement nu ar interesa pe nimeni.

Tabăra de la Bucşoaia a fost deschisă din 1937, fiind inaugurată de Regele Carol al II-lea. Au urmat zeci de ani de glorie care au apus treptat după Revoluţia din 1989

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traseul dezastrului de la Tabăra Bucşoaia în ultimii ani.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Traseul dezastrului de la Tabăra Bucşoaia în ultimii ani2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei