Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mar 2012 - Anul XVII, nr. 59 (4964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un prim pas

Servicii de prevenire a abandonului şi violenţei domestice, în cadrul Protecţiei Copilului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Victimele violenţei în familie mai au încă de aşteptat până ce autorităţile le vor oferi un sprijin deplin, având în vedere că serviciile de prevenire a abandonului şi violenţei domestice sunt abia la început. Chiar dacă la Suceava este înfiinţat, din octombrie 2008, Biroul - prevenire abandon, violenţă domestică şi relaţii cu alte instituţii, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, unde femeile lovite, agresate în orice fel, pot să ceară sprijin şi să primească consiliere cu privire la paşii pe care ar trebui să-i urmeze pentru a ieşi din coşmar, la nivelul judeţului abia în acest an se va deschide primul Centru multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie din judeţ, pentru început cu o capacitate de 12 locuri.

 

Din cauza sărăciei, victimele preferă să rămână alături de agresor

Directorul executiv al DGASPC, Margareta Isăilă, ne-a spus că „Biroul - prevenire abandon, violenţă domestică a fost deschis ca răspuns la numărul mare de cazuri în care violenţa domestică era prezentă, considerând că este necesar ca să se acorde o atenţie deosebită atât victimelor (copii, adulţi), cât şi agresorilor. Victimele sunt informate cu privire la serviciile de care pot beneficia, cât şi măsurile cu care se pot îndrepta asupra agresorilor”.

Din experienţa asistenţilor sociali din cadrul Protecţiei Copilului, care au monitorizat cazuri de violenţă domestică, rezultă că „lipsa resurselor material – financiare este principala cauză pentru care victimele preferă să rămână alături de agresor, considerând că nu vor putea să îşi asigure cele necesare supravieţuirii lor şi a copiilor”.

Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie va oferi servicii specializate (recuperare şi îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică în vederea adaptării la o viaţă activă pentru realizarea inserţiei sociale şi profesionale a victimei, promovarea unor programe de reinserţie socială, asistenţă medicală, inclusiv evaluare în cadrul serviciilor de medicină legală). În cadrul centrului, vor fi formate grupuri terapeutice de suport pentru victimele violenţei în familie, în vederea depăşirii traumei şi reintegrării socio – profesionale şi familiale. Primii beneficiari ai centrului vor fi persoane care sunt frecvent afectate de violenţă domestică, familii marginalizate social.

 

Victimele beneficiază de consiliere psihologică, socială şi juridică gratuită

Şefa Protecţiei Copilului Suceava ne-a mai spus că victimele violenţei domestice beneficiază în cadrul instituţiei de consiliere psihologică, socială şi juridică gratuită. „Lucrăm şi cu agresorii, acolo unde este posibil acest lucru, deoarece nu există prevedere legală prin care agresorul să fie obligat să participe la şedinţe de consiliere sau terapie”, a explicat Margareta Isăilă, completând că „avem cazuri de victime care au reuşit să obţină evacuarea soţului agresiv, chiar în lipsa prevederii legale privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie”. Acest lucru a fost posibil prin Ordonanţă preşedinţială emisă de instanţa competentă în baza prevederilor din Codul de procedură civilă.

 

Femeile agresate care au copii mai mici de trei ani, internate în centre maternale

Femeile agresate care au copii mai mici de trei ani sunt internate în centrele maternale din judeţ. Mamele agresate care au copii mai mari pot opta pentru instituirea unei măsuri de protecţie pentru copil, urmând ca ele să beneficieze de serviciile centrelor de pe lângă biserici, parohii, în cazul în care nu au un alt loc unde să meargă.

În municipiul Vatra Dornei funcţionează un centru pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie, de capacitate redusă şi doar pentru locuitorii din municipiu şi comunele limitrofe. Acesta a fost deschis pe 28 octombrie 2008, este susţinut financiar de primăria din localitate şi are o capacitate de zece locuri. Conform prevederilor legale, persoanele agresate pot fi găzduite la centru pe o perioadă cuprinsă între şapte şi 60 de zile, timp în care primesc asistenţă medicală, consiliere în vederea integrării sociale şi sunt ajutate, la nevoie, să obţină documente şi acte de identitate sau de stare civilă, certificate medico-legale.

 

Prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin lege

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Potrivit noii legi, autorităţile administraţiei publice au obligaţia să ia măsurile necesare pentru prevenirea violenţei în familie, iar victima are dreptul să se adreseze instanţei judecătoreşti pentru a obţine ordine de protecţie, cele ce pot să dispună măsuri ca interzicerea agresorului să rămână sau să revină la locuinţa comună sau ordine de restricţie care impun evacuarea domiciliului comun cu victima şi păstrarea de către agresor a distanţei minime de 200 de metri faţă de persoana vătămată. Legea mai prevede sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condiţiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Servicii de prevenire a abandonului şi violenţei domestice, în cadrul Protecţiei Copilului.
 Vizualizări articol: 915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Servicii de prevenire a abandonului şi violenţei domestice, în cadrul Protecţiei Copilului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei