Timp de cinci zile, la Vatra Dornei s-a desfăşurat o întâlnire între elevi din localitate şi colegi de-ai lor din Polonia şi Italia.
În prima zi de activitate din cadrul reuniunii de proiect Comenius “Migraţii. Integrare prin educaţie”, desfăşurată miercuri, 29 februarie, la Liceul Teoretic “Ion Luca” din Vatra Dornei, elevii dorneni au făcut cunoştinţă cu elevii parteneri din Polonia şi Italia.
Primirea oficială a musafirilor din cele două ţări a avut loc în Sala Oglinzilor a Primăriei Vatra Dornei, elevii de la Liceul “Ion Luca” întâmpinându-şi oaspeţii în stil tradiţional, îmbrăcaţi în costume populare româneşti şi oferindu-le pâine şi sare. Cu această ocazie au fost prezentate, prin materiale multimedia, pliante şi ghiduri turistice, şcolile, oraşele şi regiunile de unde sunt partenerii şi s-au purtat discuţii despre specificul învăţământului din fiecare ţară participantă la proiect şi al unităţilor de învăţământ din care provin elevii care s-au întâlnit la Vatra Dornei.
După prezentarea participanţilor la proiect, a programului şi a sarcinilor de lucru, limba de comunicare oficială fiind limba franceză, elevii străini au vizitat Clubul Copiilor din Vatra Dornei, unde elevii de la cercul de muzică, îndrumaţi de profesorul Marian Proboteanu, au oferit un spectacol în cinstea oaspeţilor. După-amiază tinerii dorneni i-au învăţat pe copiii din Polonia şi Italia un cântec românesc, care a fost cântat împreună cu elevii dorneni la spectacolul din seara zilei de joi, 1 martie, spectacol special pregătit pentru această întâlnire de proiect din România.
Oaspeţii au vizitat mănăstirile Voroneţ şi Suceviţa
În prima zi de mărţişor, liceeni români, italieni şi polonezi au lucrat pe ateliere obiecte tradiţionale confecţionate de mână: mărţişoare, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, felicitări şi brăţări. La spectacolul găzduit de Casa de Cultură pe 1 martie, în aplauzele unei săli arhipline, primii care au evoluat au fost elevii dorneni. Surpriza a venit din partea tinerilor din Polonia, care au cântat şi au dansat pe scenă în costume tradiţionale.
Vineri, 2 martie, a fost organizată o excursie pentru străini în câteva locaţii unice din judeţ, polonezii şi italienii fiind impresionaţi de frumuseţea mănăstirilor Voroneţ şi Suceviţa, de măiestria meşterilor populari de la Marginea, de valoroasa colecţie de ouă încondeiate de la Muzeul Ouălor din Vama. În cadrul vizitei de la Cacica, tinerii din Polonia au găsit multiple asemănări între Salina Cacica, săpată cu aproximativ 200 de ani în urmă de mineri polonezi, şi o salină din apropierea Cracoviei.
Sâmbătă, elevii implicaţi în proiect au participat la workshop-uri pe tema proiectului şi la câteva prezentări PowerPoint cu personalităţi româneşti din diverse domenii.
Întâlnirea de proiect s-a încheiat cu o seara românească, care a cuprins un moment artistic pregătit de elevii Clubului Copiilor din Vatra Dornei, îndrumaţi de profesorii Vasile Moroşan şi Dorin Pardău. Tinerii din Italia şi Polonia au dansat împreună cu elevii dorneni dansuri populare româneşti şi, la rândul lor, i-au învăţat pe români dansuri tradiţionale din ţările lor.