Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, profesorul universitar dr. ing. Valentin Popa, intenţionează ca în perioada mandatului pe care tocmai l-a început să atragă o universitate europeană care să-şi deschidă o filială la Suceava. Potrivit planului său managerial, făcut public încă dinaintea scrutinului pentru desemnarea rectorului la USV, Valentin Popa le-a spus studenţilor şi universitarilor suceveni că intenţionează să realizeze un parteneriat cu o universitate puternică din Europa. Respectiva universitate europeană va putea deschide programe de studiu proprii cu predare la Suceava şi va putea dezvolta şi programe de studii comune cu USV. Pentru aceste cazuri, diplomele vor fi emise de universitatea străină sau de ambele universităţi.
Grupul ţintă pentru acest demers trebuie să fie studenţii care vor să studieze în străinătate
Rectorul Valentin Popa a adus şi argumente în planul său managerial care ar putea să determine o universitate din Uniunea Europeană să investească la Universitatea Suceava. „ Este mai uşor să deplasezi un grup restrâns de cadre didactice care să predea în regiunea în care se află studenţii, decât să aduni studenţii într-un oraş costisitor şi îndepărtat de locuinţa lor şi de familie”. De asemenea, Valentin Popa susţine că USV poate pune la dispoziţia universităţilor o infrastructură pentru educaţie şi cercetare la standarde europene, resursă umană performantă şi un teren de 30 de hectare pentru dezvoltarea infrastructurii în parteneriat, fără a afecta bugetul Universităţii „Ştefan cel Mare”. Grupul ţintă pentru acest demers trebuie să fie, în opinia rectorului Popa, studenţii care vor să studieze în străinătate sau care aleg să studieze la universităţi cu o tradiţie mai îndelungată decât USV.
Acesta este doar unul dintre obiectivele pe care rectorul Valentin Popa le are în planul său de conducere al Universităţii „Ştefan cel Mare” pentru următorii patru ani.
Valentin Popa şi-a prezentat în planul managerial o serie de obiective pe care le consideră concrete şi cărora le-a dat şi termen de finalizare. Astfel, în termen de un an de la preluarea mandatului său, rectorul Popa vrea ca minim 75 % din personalul didactic al USV să obţină venituri în afara normei de bază. În 24 de luni rectorul vrea ca salariile de bază să crească între 5 şi 30% peste valoarea minimă pentru cel puţin 50% din personalul tânăr din universitate.
Întâlniri periodice cu studenţii
Una dintre principalele preocupări ale rectorului în noul mandat va fi restabilirea poziţiei USV în cadrul învăţământului superior naţional, şi anume câştigarea statutului de universitate de categoria a II-a, centrată pe educaţie şi cercetare. La ora actuală USV este, potrivit clasificării Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, o unitate academică de categoria a III-a, centrată doar pe educaţie.
Relaţia bună şi întâlnirile periodice cu studenţii sunt, de asemenea, o prioritate a noului rector al USV. Astfel, acesta îşi propune să se întâlnească o dată pe lună cu studenţii şi să sprijine acţiunile acestora. Tot în sprijinul studenţilor, rectorul îşi propune să creeze o bază de date cu locuinţe pentru închiriat şi să implementeze un serviciu care să negocieze cele mai bune tarife la închirierea locuinţelor pentru studenţi.
Şcolarizarea a cel puţin zece mii de studenţi anual, atragerea cât mai multor studenţi la regim bugetat, menţinerea taxelor la nivelul actual, fără a fi majorate, reducerea abandonului şcolar, motivarea şi valorizarea resursei umane şi identificarea unor noi surse de finanţare sunt doar câteva dintre obiectivele pe care rectorul Valentin Popa îşi propune să le atingă în următorii patru ani de zile.
( 9 mar 2012, 11:33:36