joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Programe ale Fundaţiei FARA

Servicii de recuperare şi terapie pentru copii cu dizabilităţi din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prin Programul Centrului de Terapie pentru Copii cu Tulburări din Spectrul Autist “Nazaret” din municipiul Suceava, acreditat din luna mai 2011, iniţiat şi susţinut de Fundaţia FARA, sunt ajutaţi 20 copii cu tulburări autiste. Beneficiarilor li se stimulează dezvoltarea psihică, motorie, cognitivă prin terapie cognitivă-comportamentală. Centrul “Nazaret”, centru de zi pentru copii din spectrul autist, este primul de acest fel din nordul României.

Directorul FARA pe regiunea de Nord, Rachila Păstrăv, ne-a explicat că scopul acestui centru este „ca aceşti copii să fie integraţi în societate şi pregătiţi pentru o formă de educaţie. Ne-am propus să  oferim un număr mare de servicii, folosind metoda Teacch (tratament şi educaţie pentru copiii cu autism şi tulburări de limbaj) şi să sprijinim părinţii pentru a face faţă provocărilor din sfera autismului. Mulţi părinţi vor participa ca voluntari la centru”.

 

24 de copii cu dizabilităţi fac terapie la Baia

Un alt program care vine în sprijinul copiilor cu dizabilităţi, susţinut de FARA, este Programul de Educaţie Timpurie pentru Copii cu Nevoi Speciale “Sf. Theresa”, care se derulează în localitatea Baia, de la începutul anului 2010. În acest program, după cum ne-a spus Rachila Păstrăv, sunt incluşi 24 de copii cu dizabilităţi, care beneficiază de servicii de recuperare şi terapie, kinetoterapie, educare, socializare.

 

Masă caldă, haine, încălţăminte, rechizite

Un proiect care a început în anul 2005, în localitatea Arbore, şi apoi s-a extins şi în alte localităţi din judeţ, este “Programul Educaţie pentru Toţi”. Prin acest program, 140 de copii aflaţi în dificultate, copii din comunităţile sărace cu risc de abandon şcolar, copii romi, toţi cu vârste cuprinse între 6-11 ani, sunt ajutaţi, zilnic, să îşi pregătească temele înainte sau după terminarea orelor, sub îndrumarea unui cadru didactic. După ce îşi termină temele, copiii primesc o masă caldă în sistem catering.

“Nu ne limităm să le oferim doar o masă caldă. Copiii sunt sprijiniţi cu haine, încălţăminte, rechizite. Facem vizite în familiile acestor copii. Le cunoaştem situaţia. Îi ajutăm cu ce au nevoie, în colaborare cu asistenţii sociali din cadrul primăriilor de unde aparţin şi cu partenerii noştri, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava”, a completat Rachila Păstrăv. “Programul Educaţie pentru Toţi” se desfăşoară în localitatea Arbore, din anul 2005, în localităţile Bogata, Baia, Petia, din 2010, şi în localitatea Spătăreşti, din anul 2011.

 

Prevenirea abandonului familial şi şcolar pentru 179 de copii

Directorul FARA pe Regiunea de Nord a completat că Fundaţia FARA a desfăşurat, prin aceste proiecte, şi activităţi de integrare şi/sau re-integrare în familie şi comunitate a 25 de copii proveniţi din casele de copii. “În acest moment, ne preocupă reabilitarea şi recuperarea a 11 tineri cu dizabilităţi proveniţi din instituţii publice şi susţinem prevenirea abandonului familial şi şcolar pentru 179 de copii. Este o reuşită a muncii desfăşurate cu aceşti copii şi a atenţiei pe care personalul Fundaţiei FARA a acordat-o îndeplinirii planului de permanenţă a copiilor aflaţi în grijă”, este de părere Rachila Păstrăv. Scopul acestor proiecte, prin care s-au oferit şi 25 de locuri de muncă, este dezinstituţionalizarea copiilor şi tinerilor din centrele de plasament, dar şi integrarea lor în comunitate. Fundaţia FARA România este o organizaţie neguvernamentală care de peste 20 ani oferă servicii complexe copiilor şi tinerilor dezavantajaţi în judeţul Suceava, judeţul llfov, Bucureşti - sector 3 şi, mai recent, Satu Mare.

Pentru mai multe informaţii despre programele FARA derulate în Suceava, puteţi să luaţi legătura cu Rachila Păstrăv, la numărul de telefon 0740 140 305.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Servicii de recuperare şi terapie pentru copii cu dizabilităţi din judeţ.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Servicii de recuperare şi terapie pentru copii cu dizabilităţi din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei