Protestatarii din faţa Palatului Administrativ au încasat nu mai puţin de 20 de amenzi de la jandarmi, unii dintre ei adunând şi câte trei sancţiuni contravenţionale. După cum ne-a informat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, s-au întocmit 16 procese verbale de sancţionare în baza Legii 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, motivul principal fiind lipsa autorizaţiei pentru proteste, aceste amenzi fiind aplicate în a doua parte a lunii trecute. Sancţiunile nu s-au oprit însă aici, pe 1 martie fiind date alte patru amenzi, în baza Legii 61/1991, pentru deranjarea ordinii şi liniştii publice.
„La data de 1 martie, deşi aveau autorizaţie pentru intervalul 16.00-17.00, patru persoane au protestat începând cu ora 18.00, tulburând ordinea şi liniştea publică”, a explicat căpitanul Bogdan Cornaci.
Amenzile au valori de minimum 200 de lei, în cazul sancţiunilor pentru deranjarea ordinii şi liniştii publice, în timp ce cele mai mari sunt de 1.500 de lei.
Oficialul jandarmilor a ţinut să mai precizeze că amenzile au fost aplicate conform prevederilor legale, iar instituţia pe care o reprezintă nu are şi nu va avea nimic împotriva protestatarilor, atâta timp cât acţiunile se vor desfăşura în limitele legale.
Cum încearcă protestatarii să obţină anularea amenzilor în instanţă
De cealaltă parte, în cursul zilei de ieri, şase dintre sucevenii care au fost amendaţi au contestat sancţiunile în instanţă. Ei au invocat argumente diferite, de la faptul că nu ar fi fost prezenţi în stradă în zilele pentru care au fost sancţionaţi, până la contestarea legalităţii amenzilor ori a existenţei martorilor trecuţi în procesele verbale. De asemenea, alţii au invocat că măsura sancţionării a fost mult prea aspră, în condiţiile în care nu au primit iniţial avertismente.
Proteste autorizate cel puţin până pe 15 martie
Octavian Dârja, considerat un lider al grupului de protestatari, a fost vehement la adresa Jandarmeriei. Acesta a declarat că„majoritatea colegilor au fost pur şi simplu vânaţi după ce au plecat din grup. Jandarmii s-au folosit de faptul că au acces la datele despre identitatea lor, mulţi colegi trezindu-se căutaţi acasă. Amenzile nu se justifică, sunt date la comandă, iar eu consider că avem de a face cu încercare de intimidare”.
Dârja a mai spus că a verificat personal dacă preotul sau enoriaşii catolici au fost deranjaţi de lozincile strigate împotriva actualei puteri, iar aceştia i-au spus că nu s-a pus problema de aşa ceva, Biserica Romano-Catolică de peste drum de Prefectură având patru rânduri de uşi.
Grupul de oameni care mai protestează în faţa Palatului Administrativ, format momentan din maximum zece persoane, are autorizaţie până pe 15 martie inclusiv, în intervalul orar 16.00-17.00.
( 8 mar 2012, 11:43:31