Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a adunat datorii de aproape 900.000 de lei (circa 200.000 de euro) către Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML), situaţie în care medicii legişti nu pot elibera documentele necesare pentru a fi soluţionate sute de dosare penale pentru infracţiuni de furt, viol, morţi suspecte, infracţiuni la regimul rutier etc., deşi cercetările au fost finalizate de mult.
Pentru că de la Bucureşti banii vin cu ţârâita, iar bugetul IPJ Suceava s-a subţiat semnificativ odată cu criza financiară, poliţiştii nu mai au de unde plăti serviciile medicilor legişti, fie că e vorba de necropsii, examinări psihiatrice, alcoolemii, examinări persoane sau analize toxicologice. Problemele au apărut în toamna lui 2010 şi de atunci datoriile au tot crescut.
În condiţiile neachitării serviciilor, SJML Suceava nu poate elibera documentele solicitate de poliţie şi Parchet şi, fără acestea, dosarele nu pot fi soluţionate.
Aşa se face că autori de accidente rutiere, şoferi băuţi la volan, hoţi sau alţi indivizi care au călcat strâmb nu au fost daţi încă pe mâna procurorilor sau a instanţelor de judecată, pentru că lipsesc la dosar documentele legiştilor.
Au fost situaţii în care persoane fizice au venit şi au plătit în locul poliţiei contravaloarea serviciilor de medicină-legală, pentru ca anumite dosare în care erau implicate să se finalizeze mai repede.
Cu bugetul strangulat, IPJ Suceava achită doar urgenţele către SJML, în dosare care privesc infracţiuni mai grave.
Medicii legişti suceveni, locul II pe Moldova ca volum de muncă
De cealaltă parte, datoriile respective afectează şi activitatea legiştilor, SJML Suceava trebuind să suporte din bugetul propriu cheltuielile pentru curent, benzină, contracte cu firmele de pompe funebre (transport decedaţi), achiziţiile de aparatură, materiale, birotică etc.
Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava este al doilea pe Moldova ca volum de muncă pe anul trecut.
În 2011, legiştii suceveni au efectuat nu mai puţin de 589 de autopsii.
„În ciuda greutăţilor întâmpinate, am reuşit să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime şi să ne achităm cu profesionalism de toate sarcinile pe care le-am avut”, a punctat şeful SJML, doctorul Lăcrămioara Bălan.