Confirmarea, de la începutul anului, a trei cazuri de rabie la vulpi găsite în municipiul Suceava ori în apropierea acestuia, produce îngrijorare printre inspectorii sanitar-veterinari, ajunse în zone aglomerate acestea putând transmite şi mai uşor virusul.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a arătat că din cele cinci cazuri de rabie la vulpe diagnosticate în acest an, trei au fost în zona municipiului Suceava.
Este vorba de cazul unei vulpi care a ajuns până aproape de zona centrală a oraşului, fiind prinsă pe strada Universităţii, de o alta găsită moartă în zona adăpostului de câini de lângă apa Sucevei şi de o vulpe găsită moartă în Mihoveni, nu departe de limita cu municipiul reşedinţă de judeţ.
Amintind de cazul fetei de 5 ani din Bacău moarte din cauza rabiei după ce a fost muşcată de un câine, Dulgheru a subliniat riscul imens al contractării virusului de către om.
Petrea Dulgheru a declarat: „Din cauza numărului exagerat de mare de vulpi din pădurile judeţului şi a lipsei de reacţie a gestionarilor unor fonduri de vânătoare, care refuză să se implice în acţiunile de reducere a efectivelor, numărul cazurilor de rabie continuă să fie în creştere, în afara animalelor confirmate cu rabie multe cazuri nefiind diagnosticate. Rabia este o boală mortală pentru om şi este foarte periculoasă, cu atât mai mult cu cât un animal bolnav ajunge într-o zonă intens populată”.