După ce şi-a văzut numele în ziar pentru că l-a amendat „fără număr” pe agentul-şef adjunct Cătălin Haucă, şeful Postului de Poliţie Adâncata, judecătoarea Maricica Mititelu, de la Judecătoria Suceava, nu a rumegat prea bine această publicitate. Ca urmare, a pus mâna pe pix şi pe hârtie şi a scris o sesizare către conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. În plângerea respectivă, Maricica Mititelu le cere şefilor poliţistului să verifice dacă acesta a acţionat deontologic exprimându-şi nemulţumirile generate de amendarea sa.
Inspectorul de poliţie Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că Poliţia Municipiului Suceava a efectuat verificări pe această temă. „S-au efectuat verificări în privinţa modului de aplicare a mandatelor de aducere, iar subofiţerul a fost atenţionat în scris şi i s-a cerut să dea dovadă de mai multă atenţie în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, a explicat Epureanu.
Între timp, amenzile aplicate agentului-şef adjunct Cătălin Haucă au început să fie trimise în debit, iar poliţistul are de plătit, deocamdată, 2.000 de lei.
Şeful de post de la Adâncata a menţionat că nu mai doreşte să dezvolte acest subiect, deoarece toate datele trebuie comunicate prin intermediul purtătorului de cuvânt.
Dacă vor rămâne în vigoare toate amenzile pe care Cătălin Haucă le-a primit, acesta va avea de muncit jumătate de an doar pentru a-şi achita sancţiunile aplicate de zeloasa judecătoare.
Subiectul Maricica Mititelu a fost şi în atenţia CSM
Modul în care judecătorul Maricica Mititelu împarte cu dărnicie amenzi în stânga şi în dreapta a constituit şi obiectul unei verificări efectuate de reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii. Aceştia au ajuns la Judecătoria Suceava după plângerea depusă de procurorul Mirela Fănaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. La începutul anului 2010, procurorul a primit o amendă de 1.000 de lei, sancţiune care a rămas în vigoare şi în urma contestaţiei. În urma controlului, inspectorii CSM nu au aplicat nici o sancţiune în cazul judecătoarei Maricica Mititelu.
Cum a fost amendat şeful de post din Adâncata
În cazul poliţistului Haucă, motivul amendării fost acelaşi de fiecare dată: nu a dus la îndeplinire cu respectarea dispoziţiilor legale mandatele de aducere emise în mai multe dosare penale. În urmă cu câteva luni, şeful de post din Adâncata a explicat că în unele situaţii a fost în imposibilitatea fizică de a aduce persoanele solicitate în sala de judecată.
De exemplu, în dosarul 4318/314/2010 al Judecătoriei Suceava, la termenul din 15 iunie 2011, agentul-şef adjunct Cătălin Haucă trebuia să aducă la Judecătoria Suceava şase inculpaţi şi un martor. Cinci dintre inculpaţi şi un martor nu au fost prezenţi. Singurul inculpat prezent a depus o serie de acte medicale prin care dovedea că fratele său, şi el inculpat în dosar, este internat în spital.
La finalul şedinţei de judecată, Maricica Mititelu a decis să-l amendeze cu câte 500 de lei pe şeful Postului de Poliţie din Adâncata pentru fiecare mandat neexecutat. În total, agentul-şef adjunct Hauca a primit o amendă în cuantum de 3.500 de lei, adică şi pentru inculpatul pe care l-a adus în sala de judecată, dar şi pentru fratele acestuia, care se afla în spital.
Un alt caz desprins parcă din filmele de comedie s-a petrecut pe 6 iunie 2011. Poliţistul trebuia să execute un mandat de aducere care-l privea pe Cristian Amărculesei, dar cum inculpatul nu a ajuns, s-a decis amendarea şefului de post din Adâncata cu suma de 1.000 de lei pentru „îndeplinirea necorespunzătoare în mod repetat a mandatului de aducere privindu-l pe inculpatul Amărculesei Cristian Constantin”.
Numai că 6 iunie 2011 a fost prima zi de serviciu a lui Cătălin Haucă, şi asta deoarece în perioada 16 mai – 5 iunie a fost în concediu medical deoarece a avut piciorul în ghips. Deşi a depus la dosar acte doveditoare şi a cerut anularea sancţiunii, Maricica Mititelu a considerat că nu este cazul să-l „ierte” pe poliţist, iar amenda a rămas în vigoare.
Lunea, Adâncata este liberă de Poliţie
Ieri, ca aproape în fiecare zi de luni, agentul-şef adjunct Cătălin Haucă se afla pe holurile Judecătoriei Suceava aşteptând ca persoanele pe care le-a adus cu mandat să fie audiate de Maricica Mititelu. În tot acest timp, comuna Adâncata, care cuprinde trei sate şi are o populaţie de circa 4.000 de persoane, a rămas „descoperită”. Singura modalitate prin care oamenii îşi pot rezolva problemele este telefonul mobil, iar dacă apar urgenţe sunt trimişi colegi din alte sate, cu singura condiţie ca aceştia să nu fie şi ei „prizonieri” în Palatul de Justiţie.
( 6 mar 2012, 12:09:47
De asta sentintele finale sunt un dezastru deoarece oamenii care trebuie sa aduca martori, sa culeaga probe isi fac treaba aiurea!
In opinia mea d-na judecator actioneaza prompt si la obiect!