Noua lege care prevede că beneficiarii de ajutoare de stat care nu şi-au achitat obligaţiile financiare restante către primării îşi pierd dreptul la sumele pe care la încasau a făcut ca în doar o lună de zile aproape 1.700 de familii din judeţ să-şi plătească impozitele restante.
Din totalul de 3.421 de beneficiari de venit minim garantat, alocaţie de susţinere familială şi indemnizaţii pentru creşterea copilului care nu-şi plătiseră impozitele, şi care, acum aproximativ o lună de zile, fuseseră puşi pe „lista neagră” de către Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, au fost suspendaţi de la plată doar 1.768, restul de 1.653 achitându-şi impozitele restante.
În aceste condiţii, unele primării au ajuns să încaseze sume semnificative în contul impozitelor restante. De exemplu, la Pătrăuţi, banii achitaţi în contul impozitelor de la începutul anului totalizează aproximativ 8.000 de lei. Aici, mare parte din romii care beneficiază de un ajutor financiar de la stat şi-au plătit imediat impozitele restante, pentru a nu-şi pierde alocaţiile sau venitul minim garantat.
Prevederea conform căreia cei care au datorii la achitarea impozitelor nu mai primesc ajutoare financiare de la bugetul de stat a intrat în vigoare prin OUG 124, din 27 decembrie 2011, care modifică şi completează actele normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.
De precizat că cei 1.768 de beneficiari cu plăţile suspendate au un termen de cinci luni de zile în care îşi pot achita impozitele restante, situaţie în care vor fi reintroduşi în plată şi îşi vor primi banii retroactiv.