Anul 2011 a marcat revenirea ratei şomajului în judeţul Suceava în parametrii înregistraţi în 2008, la debutul crizei economice. Este una dintre concluziile raportului privind starea economică şi socială a judeţului în anul 2011, prezentat recent de prefectul Sorin Arcadie Popescu.
Rata şomajului la nivel judeţean la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut a fost de 4,63%, sub media şomajului la nivel naţional, care a fost de 5,12%. Unul dintre indicatorii care justifică acest parcurs este numărul locurilor de muncă vacante. Raportul prefectului arată că anul trecut au fost oferite cu 3.031 mai multe posturi decât în anul 2010. Anul 2011 s-a încheiat cu un bilanţ de 22.328 de persoane ocupate, cifră ce a depăşit cu 9.275 (71%) numărul persoanelor încadrate în anul precedent, ca urmare a participării la măsurile active de stimulare a ocupării.
Totodată, numărul de persoane care au cerut înregistrarea în evidenţe, ca solicitanţi de locuri de muncă în străinătate, în anul 2011 a ajuns la 257. În ceea ce priveşte relaţia de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, asistenţa socială şi incluziunea socială, s-au întreprins controale la 2.875 de agenţi economici, dintre care au fost sancţionaţi 1.433 aplicându-se 2.501 sancţiuni, dintre care 449 de amenzi contravenţionale. În timpul controalelor efectuate au fost depistaţi 175 de angajatori care practicau muncă fără forme legale.
Pentru abaterile constatate în domeniul relaţiilor de muncă, valoarea amenzilor aplicate a fost de 2.335.000 de lei, din care pentru muncă fără forme legale 1.733.000 de lei.
( 5 mar 2012, 12:14:20
Idioții aceștia de la guvernare îi consideră, prin neinducție matematică, și pe cetățeni la același nivel de inteligență având coeficientul subunitar.
Rata șomajului, atât de des invocată de către driveri de popoare, este doar un indicator sintetic, comunicat de către ANOFM, ȘI NU ARE NICI O RELEVANȚĂ FAȚĂ DE SITUAȚIA REALĂ OCUPAȚIONALĂ A POPULAȚIEI.
Cei ce sunt invocați ca fiind procentul șomerilor din totalul populației active sunt de fapt DOAR persoanele care sunt în perioada de plată a ajutorului de șomaj.
Cei care au încetat perioada în care li s-a cuvenit dreptul de prestație socială SUNT SCOȘI AUTOMAT DIN EVIDENȚE.
De asemenea, în cifra aceasta înșelătoare, comunicată de vreo mămucă fraieră dintr-un AJOFM, NU SUNT CUPRINȘI cei care nu au fost niciodată în evidența AJOFM și nici nu au beneficiat vreodată de aceasta formă de protecție socială. Motivul pentru care nu au beneficiat este la randul său destul de simplu – nu au îndeplinit condițiile legale de acordare a ajutorului.
CONCLUZIE: cifra asta comunicată de AJOFM și care n-are nici o treabă cu REALITATEA VIEȚII CONCRETE, poți s-o iei matale, dom’ brigadir șăf, și să te lauzi cu ea la ședința biroului permanent pedel, folosind-o pe post de dovadă indubitabilă a iepocii de aur în care a intrat Rromanica sub înțeleapta conducere potrocalie.
În mod real, rata șomajului în județul Suceava este undeva la peste 40% din totalul populației active. Ia matale rezultatele preliminare ale recensământului și vezi pe acolo, pe la categoriile de venituri și ocupația declaranților, CARE ESTE AMPLOAREA NENOROCIRII în care a ajuns această țară.