Potrivit precizărilor Serviciului Public Salvamont al județului Suceava, în zona montană din județ stratul de zăpadă viscolită poate atinge doi-trei metri, predominant în jgheaburi sau la limita dintre golul alpin și pădure. În rest, zăpada de pe munți are grosime cuprinsă între 100-120 cm, în Călimani, și 80-100 cm, în masivele Giumalău, Rarău, Suhard și Bistriței. Turiștii pot avea dificultăți și în zona de creastă, din cauza expunerii la rafale de vânt și din cauza ceței.
Şeful Serviciului Salvamont, Voicu Raia, a precizat: ”Se manifestă pericol de avalanşă în masivele Călimani, Suhard, Bistriţei şi Giumalău, unde poteca turistică, în zona alpină, este pe o curbă de nivel şi traversează jgheaburi cu acumulări mari de zăpadă care nu este stabilă, precum și în zona de creastă, unde s-au format cornişe. Din cauza stratului mare de zăpadă, recomandăm turiștilor să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane. Pentru Rarău, recomandăm traseele care urmăresc drumurile de acces spre motel alpin şi care pleacă din Pojorâta şi Câmpulung prin pe Izvorul Alb. Pentru Giumalău recomandăm traseul pe pârâul Rusca. Celelalte trasee montane sunt foarte dificile, chiar şi cu rachete de zăpadă sau schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă care nu este tasată. Oricum, pentru o corectă informare despre vreme și condițiile de pe trasee, este bine să fie contactați salvamontiștii sau personalul de la cabane înainte de a se pleca la drum. Se pot apela la nevoie numerele de telefon 112 (pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă) și 0salvamont (pentru cazurile ce implică acţiunea salvatorilor montani)”.
Pentru masivul Rarău, accesul auto este posibil doar până la Sihăstria Rarău pe ruta Izvorul Alb – Cabana Rarău, integral pe traseul Pojorâta – Rarău pentru mașini echipate de iarnă și cu lanțuri în dotare, iar pe ruta Chiril – Cabana Rarău se poate ajunge cu mijloace auto până la Mănăstirea Rarău.
Pe masivul Giumalău este posibil accesul auto doar pe primii patru-cinci km ai traseului Rusca – Giumalău. Restul traseului poate fi parcurs pietonal, în circa patru ore.
Salvamontiștii suceveni au mai precizat că pârtiile de schi din staţiunile Vatra Dornei şi Gura Humorului sunt deschise.