Silvicultorii suceveni îşi propun ca şi anul acesta să fie primii pe ţară ca realizări la administrarea pădurii, dar şi din activităţile conexe.
Astfel, conducerea Direcţiei Silvice Suceava a stabilit o serie de indicatori de performanţă pe anul în curs, indicatori pe care Mihai Miheţiu, directorul acestei instituţii, este decis nu doar să îi realizeze, ci chiar să-i depăşească.
Astfel, pentru 2012, se intenţionează recoltarea şi valorificarea unei cantităţi de 1.170.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Această cantitate se încadrează în posibilităţile anuale de exploatare a pădurilor aflate în administrarea Direcţiei Silvice Suceava, estimată de specialişti la 1,2 milioane de metri cubi de masă lemnoasă.
În paralel, vor fi executate lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de 1.500 de hectare, dar şi lucrări de îngrijire a arboretelui, pe o suprafaţă de 10.000 de hectare.
Din cele două păstrăvării ale Direcţiei Silvice Suceava, de la Valea Putnei şi Brodina, anul acesta se intenţionează valorificarea unei cantităţi de cel puţin 19 tone de păstrăv.
Din pădurile Sucevei se intenţionează, pentru acest an, să fie recoltată o cantitate de 140 de tone de ciuperci, 130 de tone de fructe de pădure şi 30 de tone de plante medicinale.
La hergheliile administrate de Direcţia Silvică Suceava (Rădăuţi şi Lucina), anul acesta se intenţionează obţinerea unui număr minim de 92 de mânji de rasă, dar şi valorificarea unui număr de 105 exemplare de cai de rasă.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a spus că echipa pe care o conduce îşi propune nu doar să realizeze, ci chiar să depăşească indicatorii de performanţă stabiliţi. El a precizat că deja cea mai mare parte a masei lemnoase scoase la vânzare în acest an a fost contractată la preţuri foarte bune, existând cerere mare pe piaţă, în ciuda crizei economico-financiare.
Anul trecut, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a dat Suceava ca exemplu la nivel naţional, pentru cele mai bune performanţe realizate din administrarea pădurilor, spunând că direcţiile silvice Suceava, Piatra Neamţ şi Mureş reprezintă coloana vertebrală a RNP şi că, dacă peste tot ar fi gestionate atât de bine pădurile, alta ar fi situaţia ţării.
( 3 mar 2012, 14:44:57