Discuţiile telefonice pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, le-au înregistrat în dosarul în care au trimis în judecată 25 de persoane, printre care 11 lucrători vamali şi şase poliţişti de frontieră, demonstrează că traficul de ţigări devenise o obişnuinţă. De multe ori se vorbea direct despre ţigări şi despre sumele pe care contrabandiştii le ofereau sau trebuiau să le achite vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, dar la un moment dat unii dintre ei şi-au dat seama că au telefoanele ascultate, astfel încât au convenit să discute codificat. La fel de halucinant este cum şeful de tură Octavian Petru Cuzencu îi trimite pe doi bărbaţi să urmărească maşinile Poliţiei de Frontieră venite pentru a efectua controale în trafic, toate astea pentru a-i preveni pe cărăuşii de ţigări să nu se deplaseze pe traseele respective.
„Verişorii mei de la Rădăuţi”, echipa de control de la IJPF Suceava
Una din discuţii a fost surprinsă în ziua de 13 ianuarie 2009, când Adriana Cuzencu şi soacra acesteia au plecat în Ucraina. Din discuţiile telefonice, subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, la acea vreme şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, a aflat că cele două femei au cumpărat 15 cartuşe de ţigări şi le-a cerut să mai ia încă cinci-şase cartuşe şi de la magazinele duty-free. Pentru că fusese informat de Stelian Ciobaniuc despre existenţa unei echipe de control de la IJPF Rădăuţi pe artera rutieră care face legătura între Siret şi punctul vamal, Cuzencu i-a spus soţiei să nu se grăbească să intre în ţară.
„Cuzencu Adriana: Da?
Cuzencu Petru Octavian: Ce faceţi?
C.A.: Uite... am fost pe la stână... s-o muls 15 litri pe seara asta! Să mai luăm de la MIRU ceva sau ajunge atâtea? La închegat?
C.P.O.: Mai staţi oleacă pe acolo, că... sunt <verişorii mei de la Rădăuţi!>
C.A.: Da? Bine.
C.P.O.: Da! Auzi? Da’ poţi să mai pui vreo cinci-şase, dar laşi acolo, la Filimon... ştii? La poartă!
C.A.: Aha! Da’ mai stau, da?
C.P.O.: Mai staţi oleacă, că vă sun eu!”.
Convorbirea a avut loc la ora 22.35, iar după scurt timp ofiţerul şi-a sunat soţia şi i-a spus că poate veni în ţară, indicându-i şi pe unde anume să intre pentru a nu avea probleme.
„<Porumbeii> trebuie să plece!”
Faptul că subcomisarul Cuzencu îşi urmărea colegii trimişi să efectueze controale în trafic este, de asemenea, înregistrat telefonic. Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată două persoane aveau sarcina de a sta cu ochii pe „vizitatorii” nedoriţi, Stelian Ciobaniuc şi Marius Adochiţei. O astfel de urmărire apare şi în materialul de sesizare a instanţei de judecată, iar discuţia a avut loc între Octavian Petru Cuzencu şi Stelian Ciobaniuc.
„Cuzencu Petru Octavian: Da!
Ciobaniuc Stelian: Îs sus, la ieşire din oraş!
C.P.O.: La ieşire?
C.S.: Da!
C.P.O.: Şi cine-i acolo?
C.S.: Nu ştiu! N-am mers până înăuntru, nu i-am văzut!
C.P.O.: <Intervenţia>... sau cine?
C.S.: Da, da, da!
C.P.O.: Îs în negru îmbrăcaţi, sau...?
C.S.: Da’ cine-i vede înăuntru, în maşină?
C.P.O.: Aha! Da’ ce maşină e?
C.S.: Ă... din astea noi!
C.P.O.: Pathfinder?
C.S.: Da!”.
În aceeaşi seară, discuţia dintre cei doi a continuat, la fel şi acţiunea de urmărire a poliţiştilor de frontieră.
„C.S.: Da!
C.P.O.: Nu-a aicea! Unde sunt? (n.r. - echipa de control a IJPF Suceava)
C.S.: S-o dus înspre... înseamnă că o fi luat-o înspre Grămeşti! Spre Grămeşti!
C.P.O.: Încolo, da?
C.S.: Da, că doar pe acolo a trecut mai înainte!
C.P.O.: Nu s-o dus spre Negostina?
C.S.: Ă?
C.P.O.: Nu s-o dus spre Negostina?
C.S.: Nu, nu, nu! Invers! De-acolo o coborât!
C.P.O.: Spre Grămeşti o luat-o?
C.S.: Cred că da.
C.P.O.: Sau spre Mihăileni? Ia du-te încolo spre Mihăileni şi vezi!
C.S.: Da, hai că trimit acuma pe cineva!
C.P.O.: Şi ălalalt să meargă spre Grămeşti.
C.S.: Ă?
C.P.O.: Şi ălalalt să meargă spre Grămeşti.
C.S.: Da.”
Cursa de-a şoarecele şi pisica a continuat preţ de mai bine de o oră, iar urmărirea s-a realizat până în Rădăuţi, când Stelian Ciobaniuc l-a anunţat pe subcomisarul Cuzencu că maşina e în apropierea sediului IJPF Suceava, „dar n-o intrat în cuşcă”. Este liniştit de ofiţer, care-i transmite sec: „<Porumbeii> trebuie să plece!”.
Cuzencu, în relaţii şi cu ucrainenii
Activitatea fostului şef de tură din cadrul PTF Siret în ceea ce priveşte traficul de ţigări a fost însă mult mai vastă. Pe lângă misiunile de informare a contrabandiştilor, acesta le rezolva şi alte probleme neprevăzute. Este şi cazul lui Bogdan Apostol, un bărbat căruia ucrainenii nu i-au permis să părăsească teritoriul acestui stat. Iniţial, Apostol a avut o discuţie cu Mirela Acasandrei, căreia i-a relatat ce se petrece.
„Apostol Bogdan: M-o trimis înapoi soldatul de aicea, al control cu paşaportul.
Acasandrei Mirela: De ce?
A.B.: Nu ştiu de ce.
A.M.: Să-mi bag...
A.B.: Nu vrea să înţeleagă nimic.
A.M.: Care? La controlul paşapoarte te trimite?
A.B.: La ucraineni, da, mă trimite înapoi la controlul paşapoarte.
A.M.: Care? Ăsta de la poartă?
A.B.: Da, la poartă.
A.M.: Dă-i... Ai cinci sute de mii mărunt? Sau o sută de grivne? Dă-i o sută de grivne!
A.B.: Nu vrea, ăştia l-o pus să mă întoarcă.
A.M.: Să-mi bag picioarele! Încearcă! Zi-i că-l rogi frumos!
A.B.: Bine!”
Imediat, deşi era ora 3.16 dimineaţa, Mirela Acasandrei îl sună pe Octavian Cuzencu şi-i relatează cele întâmplate, iar ofiţerul îi transmite ca Bogdan Apostol să se întoarcă, că va vorbi el.
Într-adevăr, Cuzencu îl sună pe ucrainean şi-i cere „să-i dea drumul la Loganul ăla”. I se transmite că maşina a plecat, astfel încât totul se încheie fără alte incidente.
Sfătuit de vameş să vină pe timp de noapte, să nu se vadă ţigările
Discuţiile despre cantităţile de ţigări care erau trecute din Ucraina în România, prin PTF Siret, au fost purtate şi direct, fără perdea. Una dintre acestea a avut loc între vameşul Lucian Doru Mureşan şi Gheorghe Carpea.
„Carpea Gheorghe: Aşa. Pun ceva, da? Pun ceva.
Mureşan Doru Lucian: Dar să le ai la îndemână.
C.G.: Aha.
M.D.L.: La îndemână, să ţi le iau în caz de ceva de acolo, înţelegi?
C.G.: Aha. Bine, bine, domnu Lucian. Că aş pune nişte ţigări, ştiţi? Dedesubt, nu ştiu cum să fac, vreo 50. Pot să pun?
M.D.L.: Câte?
C.G.: Vreo 50. Pot?
M.D.L.: De aia mă gândesc, că e ziua când vii, ştii? Şi se vede.
C.G.: Hai dar că vin mai târziu, vin cât de noapte.
M.D.L.: Păi pe la cinci se întunecă. Cinci şi jumătate.
C.G.: Aşa, vin pe la şase”.
S-au încurcat din cauza limbajului codificat
Avertizaţi de Marius Adochiţei că au telefoanele ascultate, indivizii care mergeau frecvent în Ucraina după ţigări au convenit să discute doar codificat. Fără să stăpânească foarte bine termenii, s-a ajuns şi în situaţia ca oamenii de la cele două telefoane să nu mai înţeleagă nimic. A fost şi cazul unei discuţii pe care Cornelia Grumeza, una din persoanele trimise în judecată în acest dosar, i-a povestit Lioarei Rapciuc că a fost „la o petrecere”, dar s-a enervat şi a aruncat „cadoul” şi a plecat după ora 20.00, la intrarea în ţară fiind întrebată ce ţigări are, după care a venit şi „căţelul” care a fost de noapte. Folosind aceşti termeni codificaţi, cele două femei se încurcă, concluzie la care ajung de comun acord: „cred c-am încâlcit discuţia, nu ne mai înţelegem”.
Acesta este însă un caz singular, pentru că, în general, părţile implicate au reuşit să se înţeleagă din discuţiile codificate.
Astfel, într-o convorbire dintre Marius Adochiţei şi Cornelia Grumeza, primul îi spune că se află „în concediu”, iar vânzările sunt slabe.
Maşini intrate în ţară fără măcar să staţioneze la control
În afara înregistrărilor telefonice, procurorii DNA Suceava au mai folosit şi alte mijloace de probă. Cu ajutorul camerelor de supraveghere amplasare în PTF Siret s-au mai descoperit şi alte amănunte interesante în privinţa relaţiilor dintre vameşi şi contrabandişti.
Pe 5 ianuarie 2009, Lioara Olariu a intrat în România la volanul unei maşini. Din înregistrările video se vede că autoturismul a trecut pe artera de intrare în ţară fără a staţiona, fără a fi controlată de vreun vameş şi fără să fie prezentate documentele de călătorie poliţiştilor de frontieră. Cu toate acestea, autoturismul este menţionat în fişa de evidenţă a lucrătorului vamal Dan Ernest Coroleucă. Acesta a scris „control prin sondaj” şi „liber de vamă”.
Ţigări de contrabandă, descoperite cu ocazia percheziţiilor
Percheziţiile efectuate de anchetatori în urmă cu trei ani au scos la iveală că în casele unora dintre poliţiştii de frontieră şi vameşii trimişi recent în judecată se găseau sute de pachete de ţigări de contrabandă.
De exemplu, la locuinţa vameşului Lucian Doru Mureşan se găseau 650 de pachete de ţigări, toate procurate din magazinele duty-free, în timp ce colegul său Nicolae Cojocariu avea depozitate 340 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean.
Şi la proprietăţile subcomisarului Octavian Petru Cuzencu s-au găsit 130 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean, cu ocazia percheziţiei fiind ridicate şi 5.140 de grivne.
SMS-uri din telefonul lui Cuzencu
Telefoanele lui Octavian Cuzencu au păstrat şi sms-urile pe care acesta a primit diferite mesaje, cele mai multe dintre ele codificate. De exemplu, soţia sa, Adrian Cuzencu, îi transmite: „am cumpărat 40 de litri de gaz şi doar şase cheaguri”, „Mama nu vrea să luăm nici o pielicică până nu suni tu”, „noi am ajuns la rând la muls” sau „iau de la stână trei pielicele şi restul de la miru dacă s-o putea”. Prin sms a fost trimis şi un mesaj de atenţionare din partea lui Marius Adochiţei, care-l informa pe fostul şef de tură din PTF Siret că „stai cuminte, e plină zona”.
( 2 mar 2012, 12:02:01
Lucreaza cu mai multa atentie, DNA nu stie ca spaga curge in continuare?
Nu vor pati nimic, se unge pana sus.