Un grup de 25 de persoane, printre care se regăsesc 11 lucrători vamali şi şase poliţişti de frontieră, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Toţi sunt acuzaţi că în perioada decembrie 2008 - martie 2009 au constituit o grupare care introducea în România ţigări de contrabandă cumpărate din Ucraina. Cap al grupării este considerat subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, care la acea vreme deţinea funcţia de şef de tură în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. În acest moment, Cuzencu lucrează ca ofiţer în cadrul compartimentului ture la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, iar ca urmare a înaintării rechizitoriului în instanţă va fi pus la dispoziţie. La fel se va întâmpla şi cu ceilalţi poliţişti de frontieră aflaţi în activitate. Pe lângă subcomisarul Octavian Cuzencu, DNA Suceava a mai dispus trimiterea în judecată şi a agentului Sorin Puşcaşu, a agentului Vasile Iulian Scripcariu, a agentului Sorin Constantin Ungureanu, a agentului Adrian Sorin Borş şi a comisarului-şef de poliţie judiciară Liviu Volosciuc.
Cuzencu se ocupa cu asigurarea transporturilor ilegale de ţigări
În cazul lui Cuzencu, procurorii DNA Suceava au stabilit că este vorba de următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional, folosirea în orice mod de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.
În rechizitoriul întocmit de procurorii suceveni se arată: „Prin încălcarea şi exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a permis membrilor grupului infracţional organizat să introducă în România importante cantităţi de produse accizabile (ţigări) cu încălcarea dispoziţiilor legale (peste plafonul vamal, fără plata accizelor şi taxelor vamale), fără a dispune măsuri de confiscare a acestora, asigurându-le posibilitatea de comercializare a ţigărilor şi dobândirea unor foloase necuvenite”.
În actul de sesizare a instanţei de judecată se mai arată că Octavian Cuzencu avea şi rolul de a coordona şi sprijini activităţile ilicite de introducere în ţară, prin Vama Siret, a ţigărilor cumpărate din Ucraina sau din magazinele duty-free. Evitarea controalelor de pe traseu şi a confiscării produselor accizabile ori intervenţia pe lângă lucrătorii vamali, poliţiştii de frontieră din PTF Siret sau de la echipele de control ale IJPF Suceava, respectiv DRAOV Iaşi, erau alte preocupări ale subcomisarului Cuzencu. De asemenea, în virtutea funcţiei pe care o deţinea, fostul şef de tură din PTF Siret a avut acces la mai multe informaţii cu caracter secret pe care le-a folosit pentru a-şi avertiza protejaţii în scopul evitării unor controale care ar fi dus la confiscarea ţigărilor de contrabandă.
Grupul vameşilor, mult mai numeros decât al poliţiştilor de frontieră
În afara celor şase poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, în faţa instanţei de judecată au mai fost trimişi şi 11 inspectori vamali. Din acest sector de activitate, „actori” principali sunt consideraţi mai mulţi inspectori vamali. Astfel, inspectorul vamal superior Nicolaie Cojocariu este acuzat de trei infracţiuni, respectiv abuz în serviciu în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional şi luare de mită. Tot pentru trei infracţiuni va fi judecat şi controlorul vamal Lucian Doru Mureşan, care în loc de dare de mită va răspunde pentru folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cap de listă în privinţa numărului de acuzaţii este inspectorul vamal Ernest Dan Coroleucă, împotriva căruia anchetatorii au reţinut patru tipuri de infracţiuni.
Pe lista inculpaţilor mai figurează inspectorul vamal Mircea Andronachi, controlorul vamal Ioan Dănuţ Jalbă, inspectorul vamal Mirela Larisa Donisan, inspectorul vamal Vladislav Mihai Szuchanzski, inspectorul vamal Lucian Daniel Zegrea şi inspectorul vamal Lazăr Ungureanu, toţi aflaţi în activitate la acea vreme la Biroul Vamal Siret. Acestora li se adaugă şi Ioan Ciobotariu, controlor vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.
Octavian şi Adriana Cuzencu, afaceri în familie cu ţigări de contrabandă
Grupul persoanelor care nu deţin funcţii în Poliţia de Frontieră sau la vamă şi pentru care s-a dispus trimiterea în judecată este compus din opt persoane. Printre acestea se găseşte şi Adriana Cuzencu, nimeni alta decât soţia fostului şef de tură din PTF Siret. Adriana Cuzencu va trebui să răspundă pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, dar şi pentru iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional.
Printre cei care au beneficiat de serviciile lui Octavian Cuzencu s-a numărat şi soţia acestuia, Adriana Cuzencu. Aceasta a fost favorizată să introducă în ţară, sub protecţia soţului, mii de pachete de ţigări, la fiecare transport fiind însoţită şi de alte persoane din grupare.
„În perioada ianuarie-martie 2009, la indicaţiile şi sub coordonarea soţului său, învinuitul Cuzencu Petru Octavian, a achiziţionat din Ucraina sau de la duty-free diverse cantităţi de ţigări pe care le-a introdus în ţară. Mărfurile erau transportate la domiciliul învinuitului Cuzencu Petru Octavian de către soţia acestuia, ajutată fiind uneori şi de învinuita Acasandrei Mirela, şi comercializate de aceasta din urmă către diverse persoane”, se arată în rechizitoriu.
Cine sunt celelalte persoane trimise în judecată
În afara Adrianei Cuzencu, în faţa judecătorilor vor mai apărea alte şapte persoane. Este vorba de Cornelia Grumeza, acuzată de trei infracţiuni, Mihaiela Mariana Baciu, tot pentru trei infracţiuni, Mirela Acasandrei, acelaşi număr de infracţiuni, Lioara Olariu, Stelian Vasile Ciobaniuc şi Cristian Marius Adochiţei, toţi cu două tipuri de infracţiuni reţinute în rechizitoriu, şi Angela Băncescu, cu o singură infracţiune.
În total, gruparea a reuşit să introducă în ţară zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la câteva sute de mii de lei.
Pentru a putea intra cu ţigările fără a le fi confiscate, „transportatorii” ofereau şpăgi cuprinse între 100 şi 300 de lei, în funcţie de cantitatea de marfă, poliţiştilor de frontieră şi vameşilor care erau de serviciu în PTF Siret.
Copiii fostului viceprimar din Siret, clienţi fideli la DNA
Printre cei trimişi în judecată se află şi Sorin Constantin Ungureanu, unul dintre copiii fostului viceprimar din Siret, Dragoş Ungureanu, printre altele şi fost reprezentant economic al României la Consulatul de la Cernăuţi. Agentul Sorin Constantin Ungureanu este acuzat de fapte similare pentru care fratele său, George Bogdan Ungureanu, a fost trimis în judecată în cursul anului trecut de procurorii structurii centrale a DNA.
Vameşul Lazăr Ungureanu, trimis în judecată de două ori în mai puţin de un an
Legături cu dosarul „Şpagă în Vama Siret” din februarie 2011 există şi în altă direcţie. Este vorba de inspectorul vamal Lazăr Ungureanu, fost şef de tură în PTF Siret. Acesta a fost arestat timp de trei luni pentru dare de mită, iar în aprilie anul trecut procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată. Şi Doru Lucian Mureşan este un alt client fidel al DNA, el mai fiind trimis în judecată într-un alt dosar pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, sub acuzaţia că a permis intrarea în ţară a 2.000 de pachete de ţigări, fără respectarea legislaţiei în vigoare.
( 1 mar 2012, 11:52:13