Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2012 - Anul XVII, nr. 48 (4953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Extra time

Lipsa de finanţare prelungeşte cu 48 de luni finalizarea Laboratorului Zonal de Restaurare Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laboratorul Zonal de Restaurare Suceava, una dintre investiţiile importante al căror beneficiar este Muzeul Bucovinei, construcţie care avea ca termen de execuţie toamna anului 2011, îşi prelungeşte finalizarea cu... 48 de luni.

 

Un proiect cu valoarea de 3.870.919 lei

Cu câţiva ani în urmă, instituţia muzeală suceveană obţinea, în baza unui proiect, suma totală de 3.870.919 lei pentru construirea şi dotarea modernă a unui nou laborator zonal de restaurare, sumă care avea două surse, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Un nou laborator constituia o necesitate stringentă, întrucât obiectivul în care se desfăşura activitatea de conservare-restaurare dispunea de o suprafaţă utilă de numai 354 mp (cu tot cu anexe), insuficientă cerinţelor reale.

Proiectul noului obiectiv prevedea o suprafaţă utilă de peste 1500 mp, adică de patru ori mai mare decât cea a vechiului laborator, situat pe strada Dragoş Vodă într-o clădire din sec. al XIX-lea inclusă în rezervaţia de arhitectură a urbei.

 

Un laborator zonal de restaurare cu ateliere diversificate şi dotări adecvate

Un laborator zonal de restaurare cu ateliere diversificate şi dotări adecvate constituia la momentul depunerii proiectului pentru obţinerea finanţării o condiţie impusă de ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor) în perspectiva şi speranţa organizării la Suceava a Trienalei de restaurare ICOM-CC 2011, pentru care s-a depus dosarul de candidatură.

Noul obiectiv viza acelaşi perimetru de pe strada Dragoş Vodă din municipiul Suceava,

complexul arhitectural, alcătuit din două corpuri de clădire unite între ele printr-un pasaj suspendat, urmând să păstreze şi să integreze faţada imobilului din sec. al XIX-lea.

Laboratorul, cu un etaj din sticlă cum prevede proiectul (întrucât pentru delicatele lucrări de restaurare patrimonială este nevoie de lumină naturală), lărgea structura funcţională anterioară

întrucât atelierelor de restaurare ceramică, lemn, metal, textile, pictură şi investigaţii fizico-chimice li se adăugau ateliere noi pentru restaurare carte, documente şi pergament, restaurare piele şi laboratoare de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de textile şi lemn.

 

Recepţia finală a obiectivului trebuia să aibă loc la sfârşitul anului 2011

Deşi s-a dorit ca lucrările să înceapă încă din primăvara anului 2008, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare (pentru autorizaţia de construcţie a fost nevoie inclusiv de semnătura vecinilor, întrucât demolarea vechii clădiri a laboratorului crea probleme proprietăţilor alăturate) şi organizarea licitaţiei pentru desemnarea firmei constructoare au făcut ca acest lucru să fie posibil abia în ultimul trimestru al anului.

În urma licitaţiei, lucrarea a fost atribuită SC Restaco SRL Suceava, prima firmă înfiinţată din ţară specializată în restaurarea şi conservarea monumentelor istorice şi de artă, care are din 1996 statutul de membru activ al Association Européene des Entreprises de Restauration du Patrimoine Architectural.

Durata de execuţie a construcţiei era de trei ani de la data începerii lucrărilor (17 octombrie 2008), ceea ce însemna că recepţia finală a obiectivului trebuia să aibă loc la sfârşitul anului 2011.

 

Termenul propus la începutul acestui an pentru finalizarea lucrărilor este de... 48 de luni

Situaţia actuală a şantierului este însă departe de momentul tăierii panglicii de inaugurare.

Până în prezent, peste fundaţia executată încă din toamna/iarna anului 2008, s-a ridicat structura corpului situat în spatele clădirii de secol XIX (care va asigura faţada la stradă a obiectivului), corp cu trei nivele (parter şi două etaje) cu acoperiş-învelitoare şi tâmplăria aferentă.

Perimetrul de construire a avut însă nevoie de un zid din beton (de circa 4,5 m înălţime, cu o grosime de 0,5 m), zid de sprijin care să asigure, la N şi E, încă din momentul săpării fundaţiei, stabilitatea terenului pe care se aflau clădirile vecine.

Potrivit Procesului-verbal de recepţie a lucrărilor (încheiat la data de 13 februarie 2012), prezentat ca anexă a Memoriului tehnic înaintat Primăriei Suceava pentru obţinerea unei noi Autorizaţii de construcţie (Memoriu tehnic semnat de şeful proiectului, arh. Constantin Gorcea), au rămas de executat finisajele şi faţada corpului nou construit şi de realizat integral corpul de clădire care se suprapune peste imobilul vechi, care încă n-a fost demolat.

Mai concret, lista lucrărilor care nu au fost executate până acum cuprinde 26 de poziţii, de la restaurare faţadă principală şi lucrări de demolare şi de rezistenţă, la canalizare, instalaţii sanitare, de încălzire, termotehnice, de aer comprimat, ventilaţie şi condiţionare, precum şi instalaţii electrice şi de forţă, branşament şi instalaţii pentru gaze naturale.

Termenul estimat propus la începutul acestui an pentru finalizarea lucrărilor este de... 48 de luni.

 

Până acum finanţarea este de doar 8% din valoarea proiectului

Antreprenorul Mihai Bradu, reprezentantul Restaco, spune că totul este cauzat de lipsa de finanţare. Până acum finanţarea este de doar 8% din valoarea proiectului. „Atât s-a putut face cu aceşti bani!”, a declarat el. Este rezultatul firesc al finanţării lucrărilor în tranşe cu sume mici. Între timp, investitorul, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI), s-a unit, în decembrie 2009, cu Institutul Naţional al Monumentelor Istorice formând Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), structură care elaborează şi supune aprobării Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional Planul Naţional de Restaurare, asigurând totodată atribuirea contractelor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare, conservare, protecţie şi punere în valoare a obiectivelor cuprinse în acesta, potrivit legii (HG 1258/2001).

Pe site-un INP se precizează că „numărul mare de obiective care necesită intervenţii urgente de consolidare a structurii de rezistenţă, restaurare a componentelor de arhitectură sau artistice, comparativ cu sumele alocate de la bugetul de stat şi nesemnificativa participare la cofinanţarea lucrărilor de către proprietari a determinat conceperea şi utilizarea de noi criterii pentru stabilirea priorităţilor în finanţarea lucrărilor din Programul Naţional de Restaurare”.

 

Din cauza întârzierii lucrărilor de construcţie nu s-au procurat nici dotările

Directorul adjunct (ştiinţific) al Muzeului Bucovinei, Doina Creangă, care coordonează şi activitatea de conservare/restaurare, îşi exprimă speranţa că se vor aloca fondurile necesare finalizării proiectului.

Doina Creangă a precizat că, din cauza întârzierii lucrărilor de construcţie, nu s-au procurat nici dotările, întrucât echipamentele, care se află într-o continuă evoluţie, se uzează moral foarte rapid şi, până la darea în folosinţă a noului laborator, ar fi de mult depăşite.

Până atunci, colectivul de restauratori, care lucrează în Laboratorul de conservare etnografică, situat în perimetrul alăturat Muzeului Satului Bucovinean, încearcă să se descurce în spaţii care nu sunt întru totul adecvate funcţionării tuturor atelierelor specializate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa de finanţare prelungeşte cu 48 de luni finalizarea Laboratorului Zonal de Restaurare Suceava.
 Vizualizări articol: 1115 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lipsa de finanţare prelungeşte cu 48 de luni finalizarea Laboratorului Zonal de Restaurare Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   URGENT !!!! trimis de
(28 feb 2012, 11:17:34
Nu mai dati atatea fonduri pentru biserici si catedrale, dat banii pentru laboratorul asta de restaurare!!! ...Ca maine poimaine n-o sa mai avem ce restaura...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei