Sucevenii îşi doresc înfiinţarea de parcuri industriale şi atragerea de investiţii pentru crearea de locuri de muncă. Acestea sunt concluziile rezultate în urma derulării proiectului „Suceava Gândeşte”, iniţiativă care a aparţinut Asociaţiei Pentru Suceava. Sociologul Adrian Botezatu, membru al acestei asociaţii, a declarat că proiectul a avut ca scop organizarea de dezbateri cu reprezentanţii comunităţii sucevene, care au avut ca temă principală viitorul oraşului Suceava. Adrian Botezatu a precizat că în urma dezbaterilor care au avut loc în cursul acestei luni s-au conturat mai multe propuneri cu privire la posibilităţile de dezvoltare a Sucevei şi a zonei metropolitane din jurul municipiului reşedinţă de judeţ. El a arătat că propunerile au vizat înfiinţarea în zona metropolitană a unor parcuri industriale, precum şi atragerea unor investiţii în vederea creării unor noi locuri de muncă.
Printre propunerile făcute de participanţii la dezbateri se numără şi dezvoltarea de noi zone rezidenţiale, amenajarea râului Suceava ca zonă de agrement, dezvoltarea mai multor baze sportive şi de agrement pentru activităţi de masă, crearea unei grădini publice de mari dimensiuni, echilibrarea cromatică a faţadelor blocurilor, amplasarea unor statui ale personalităţilor locale, precum şi demararea unui proiect pentru construcţia unei şosele de centură pe ruta Cumpărătura – Ipoteşti – Salcea, ca alternativă la Calea Unirii.
Adrian Botezatu a arătat că înfiinţarea unor parcuri industriale, precum şi atragerea unor mari investiţii pentru crearea de locuri de muncă ar stopa migraţia forţei de muncă din judeţul Suceava. El a arătat că rezultatele recensământului populaţiei de la sfârşitul anului trecut au arătat că populaţia Sucevei a scăzut în perioada 1992-2011 cu 24%, de la 114.462 la 86.282 de locuitori, în timp ce oraşele care au atras investiţii, au creat parcuri industriale şi au creat locuri de muncă au reuşit să controleze mai bine migrarea populaţii. Sociologul Adrian Botezatu a subliniat că populaţia Sucevei a scăzut cu 24%, în timp ce în oraşele în care au fost înfiinţate parcuri industriale, cum ar fi Cluj-Napoca şi Timişoara, populaţia a scăzut cu 6%, respectiv 9%. „Astfel, în contextul competiţiei acerbe între regiuni pentru atragerea de resurse, este absolut necesar ca municipiul Suceava şi judeţul Suceava să formuleze politici coerente de dezvoltare economico-socială. Asociaţia Pentru Suceava a acţionat constructiv, înregistrând în cadrul dezbaterilor organizate toate propunerile formulate de reprezentanţii comunităţii sucevene. Asociaţia Pentru Suceava îşi propune să intensifice dezbaterile ce conduc la formularea viziunii sucevenilor despre oraşul lor şi să joace un rol constructiv în dezvoltarea comunităţii locale”, a spus Botezatu.