Alegerile pentru noul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au debutat tumultuos, iar apele par a se agita şi mai tare după publicarea rezultatelor finale ale scrutinului.
Odată cu declararea universitarului Valentin Popa ca învingător al alegerilor pentru şefia USV, „războiul” din universitate s-a mutat la vârf, şi se dă între prorectorul prof. univ. dr. Aurel Burciu, candidat la alegeri pentru funcţia de rector, şi între actualul rector, prof. univ. dr. inginer Adrian Graur.
Acuze împotriva lui Graur, pe 13 pagini
Imediat după afişarea rezultatelor scrutinului, Aurel Burciu, care a pierdut alegerile la o diferenţă de 19 voturi faţă de contracandidatul său, Valentin Popa, a depus la Biroul Electoral Central (BEC) o contestaţie în care îl acuză pe Adrian Graur de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe 13 pagini, Aurel Burciu îşi motivează acuzele pe care i le aduce rectorului Universităţii „Ştefan cel Mare”. Contestaţia a fost depusă de Aurel Burciu pe 23 februarie, la ora 9:00, iar surse din USV spun că prorectorul a transmis documentul tuturor universitarilor, după ce acesta a fost depus oficial şi a primit număr de înregistrare. „Depunerea acestei contestaţii se face de către mine cu bună credinţă, în calitate de membru al comunităţii academice de la Universitatea din Suceava, în sensul că apreciez că trebuie contestată maniera în care a fost condus/administrat întregul proces electoral de către dl rector Adrian Graur, atât în relaţia cu MECTS, Biroul Electoral Central, cu diverşi membri ai Senatului, cu aparatul administrativ al Universităţii etc.”, se arată chiar din primele rânduri ale contestaţiei semnate de Aurel Burciu.
Adrian Graur, acuzat că ar fi exercitat presiuni psihologice asupra unor lideri din USV
Concret, Aurel Burciu susţine că rectorul Adrian Graur „a utilizat întreaga infrastructură a universităţii noastre numai pentru susţinerea evidentă a candidatului titular la aceeaşi facultate cu domnia sa (n.r. - Valentin Popa), această susţinere, efectuată inclusiv prin încălcarea cadrului legal şi a normelor etice, cred că a fost de natură să vicieze major întregul proces electoral, cât şi rezultatul la care s-a ajuns”. Prorectorul Burciu consideră că Adrian Graur, în calitatea sa de rector, ar fi trebuit să manifeste echidistanţă faţă de ambii candidaţi la şefia USV şi că „sprijinul acordat de Adrian Graur pentru un anumit candidat a însemnat, după opinia mea, utilizarea ilegală a unor elemente de infrastructură ale universităţii alături de folosirea în mod unilateral a poziţiei administrative deţinute”.
Pentru a argumenta cele enunţate, Aurel Burciu îşi continuă contestaţia cu o listă de mijloace prin care Adrian Graur ar fi influenţat derularea procesului electoral. „Întreaga reţea de Intranet şi internet de care dispune USV, inclusiv supravegherea tehnică asigurată de către Departamentul de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, ca serviciu administrativ, au fost direcţionate în favoarea unui candidat”. Burciu îl mai acuză pe rectorul Graur că ar fi „comandat” diverse emisiuni la Radio USV pe parcursul campaniei electorale pentru susţinerea deschisă a unui singur candidat, şi anume a lui Valentin Popa. Adrian Graur mai este acuzat că ar fi exercitat, personal şi prin interpuşi, presiuni psihologice şi de alt tip asupra unor lideri formali şi informali „puternici”, şi anume decani, prodecani şi directori de departamente.
Articole dintr-un ordin ministerial, aplicate selectiv
În contestaţia sa, Aurel Burciu spune că deţine suficiente documente şi probe, inclusiv martori, „pentru a-l acuza în mod public, direct şi explicit pe dl rector Adrian Graur de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care îmi revine obligaţia academică/morală de a sesiza imediat organele de cercetare penală”.
În continuarea contestaţiei, Aurel Burciu îşi prezintă motivaţia de fond a acuzaţiei aduse, şi aici face referire la un ordin al ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, transmis la USV în ziua scrutinului şi care a adus câteva modificări în derularea alegerilor. Este vorba despre Ordinul MECTS 3276 din 16 februarie 2012. „În mod deliberat, voit, meschin şi non-academic, domnul Adrian Graur, în calitate de rector, a dispus de la prima oră a zilei de 17 februarie aplicarea corectă a art. 1 al OMECTS 3276 din 16.02.2012, în sensul că a cerut Biroului Electoral Central să fie scoasă de pe lista electorilor doamna prof. univ. dr. Elena Iftimie, faptă ce s-a şi întâmplat şi nu mai poate fi retrasă astăzi; la acelaşi moment, domnia sa, în mod voit, cu ştiinţă, a interpretat tendenţios art. 4 al aceluiaşi act normativ”. Mai exact, Aurel Burciu spune că Adrian Graur a aplicat un articol din ordinul ministerial, în timp ce a încălcat un alt articol, cel referitor la deschiderea urnelor, care ar trebui să se facă în prezenţa unor reprezentanţi ai MECTS. Burciu spune că „dacă la finele scrutinului rezultatul informal arăta că eventualul câştigător al scrutinului ar fi subsemnatul, atunci urmau să fie aplicate imediat prevederile art. 4 din OMECTS 3276, (...) să propună anularea scrutinului în cauză pe motiv că nu a asistat un reprezentat delegat MECTS la deschiderea urnelor şi numărarea voturilor”. Prorectorul Aurel Burciu susţine că acest lucru nu s-a întâmplat deoarece rezultatul informal l-a arătat câştigător pe universitarul Valentin Popa, şi astfel s-au interpretat tendenţios prevederile ordinului ministerial.
Burciu nu vrea să comenteze pe marginea contestaţiei
Prorectorul Burciu a solicitat Biroului Electoral Central un răspuns la contestaţie în termen de 24 de ore.
Contestaţia lui Aurel Burciu continuă cu alte acuzaţii la adresa rectorului Adrian Graur şi în încheiere adaugă: „Începând cu data de 24 februarie îmi rezerv dreptul de a depune şi de a înregistra la instituţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava plângerea penală împotriva domnului Adrian Graur”.
Contactat telefonic ieri, prorectorul Aurel Burciu nu a dorit să comenteze dacă a înregistrat sau nu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava plângerea penală împotriva rectorului Adrian Graur.
Adrian Graur: „Nu are sens să comentez”
La rândul său, nici rectorul Adrian Graur nu a dorit să comenteze pe marginea contestaţiei depuse de colegul său şi pe marginea acuzaţiilor pe care acesta i le aduce. „Va fi o Comisie a Senatului USV care va analiza contestaţia. Nu are sens să comentez”, a declarat Adrian Graur.
După ce a depus contestaţia la Biroul Electoral Central, în aceeaşi zi, câteva ore mai târziu, prorectorul Aurel Burciu a primit un răspuns de la BEC, prin care i s-a adus la cunoştinţă că această contestaţie a fost înaintată Senatului USV, întrucât BEC nu are competenţe să o soluţioneze.
În ceea ce priveşte soluţionarea contestaţiei, deşi termenul de rezolvare a acesteia era 23 februarie 2012, conform Calendarului alegerilor de la USV, însă ieri, o zi după expirarea termenului, contestaţia nu era soluţionată. Purtătorul de cuvânt al Universităţii „Ştefan cel Mare”, Adina Ignat, a declarat că „contestaţia a fost înaintată Senatului USV” şi a spus că nu cunoaşte când acesta se va reuni pentru a o analiza.
(25 feb 2012, 11:06:39