Relieful municipiului Suceava a fost modificat, de câteva zile, prin apariţia unor munţi artificiali, de zăpadă, atât la intrarea în oraş dinspre Fălticeni, pe terenurile din zona Metro, cât şi pe terenurile fostei zone industriale, acolo unde, cu doar câţiva ani în urmă, erau clădirile combinatului ce producea utilaje şi piese de schimb.
Alţi munţi de zăpadă, mai puţin vizibili pentru majoritatea sucevenilor, au apărut în lunca Sucevei, pe drumul spre Termica, dar cei mai mulţi sunt la fosta groapă de gunoi a Sucevei, la Călău, cum i se spunea din popor.
Impresionantele cantităţi de zăpadă sunt cele adunate de pe străzile şi trotuarele Sucevei în doar câteva zile, în urma unei ample operaţiuni organizate de Primăria Suceava.
Mai exact, începând de luni, seară de seară, dar şi pe parcursul întregii nopţi, principalele artere de circulaţie în oraş, dar şi străzi secundare, care sunt intens circulate, au fost deszăpezite de echipe de salubrizare, cu ajutorul utilajelor de deszăpezire, dar şi a numeroase camioane care au transportat zăpada ridicată de pe străzi în zonele nelocuite ale oraşului.
Chiar din prima zi, numărul camioanelor încărcate cu zăpadă şi transportate la groapa de gunoi a Sucevei a ajuns la 100.
Proprietarii de maşini, chemaţi cu megafonul
După aproape o săptămână de acţiuni în forţă pe străzile Sucevei, pentru deszăpezire, în care cea mai mare piedică au reprezentat-o maşinile parcate pe marginea străzii, care nu au permis utilajelor să cureţe strada aşa cum ar fi trebuit, organizatorii operaţiunii de deszăpezire au trecut la aplicarea unei metode mai puţin elegante, dar eficiente.
Mai exact, după ce au constatat că apelurile publice, rugăminţile făcute prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau chiar direct, la uşa celor ale căror maşini le-au stat în cale, reprezentanţii municipalităţii au început să-i anunţe pe proprietarii de maşini, cu megafonul, să coboare şi să mute autovehiculul.
“Pentru operaţiunea de vineri seară, pe străzile Tineretului, Bujorilor şi Amurgului, închise temporar, pe durata lucrărilor de deszăpezire, vom folosi ca mijloc de atenţionare a locatarilor din zonă sistemul acustic al autospecialei Serviciului de Intervenţii din cadrul Primăriei Suceava”, a declarat ieri viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.
Tot pentru noaptea de vineri spre sâmbătă erau programate lucrări de deszăpezire şi în zona Trăian Vuia, zona Gării Burdujeni – pe strada Jean Bart, zona Metro - Galleria, dar şi zona centrală, unde, deşi s-a mai intervenit, urmau să fie ridicate o parte din mormanele de zăpadă rămase pe spaţiile verzi.
“Acolo vom acţiona mai mult manual, pentru că avem plantate lalele, trandafiri, nu putem urca cu utilajele”, a precizat Lucian Harşovschi.
Cea mai dificilă iarnă din ultima perioadă
Operaţiunea de ridicare şi transportare a sute de camioane de zăpadă a devenit necesară atunci când s-a constatat că, odată cu încălzirea vremii, zăpada înmuiată de pe străzi şi trotuare dă mari bătăi de cap traficului auto dar şi pietonilor.
Chiar dacă în multe alte oraşe mari din ţară în care ninsorile au fost tot atât de abundente nu s-a mişcat un deget în acest sens, mergându-se pe ideea că “Domnul a dat, Domnul s-o ia”, conducerea Primăriei Suceava a luat decizia să acţioneze în forţă, pentru a proteja şi străzile de efectul nedorit al fenomenului de îngheţ–dezgheţ, responsabil de producerea celor mai multe gropi în asfalt.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, care coordonează operaţiunea de deszăpezire, a spus: “Este cea mai grea situaţie de acest gen cel puţin din ultimii patru ani. În nici un alt an nu s-a mai strâns atâta zăpadă de pe străzi. De exemplu, anul trecut au fost ridicate doar cinci maşini de zăpadă, atunci când a început să se încălzească vremea, în vreme ce acum numărul transporturilor efectuate este de ordinul sutelor”.
Pe lângă obstacolele întâmpinate din cauza sucevenilor care au refuzat să îşi mişte maşinile chiar de s-a mers la uşa lor, nu de puţine ori, echipele de deszăpezire s-au trezit împotmolite în zăpadă pe la groapa de gunoi, unde cărau zăpada de pe străzi, în timpul nopţii.