Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Iacobeni a fost modernizată în totalitate în urma unei investiţii de 1,5 milioane de lei (15 miliarde de lei vechi), fondurile fiind alocate de Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale. Investiţia a fost inaugurată în cursul zilei de ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a deputatului PD-L din colegiul Vatra Dornei, Dumitru Pardău, a primarului din Iacobeni, Angelica Fădor, precum şi a părinţilor elevilor care învaţă în această şcoală. Şcoala cu clasele I-VIII din Iacobeni a fost construită în anul 1962, iar lucrările de modernizare au început pe data de 1 septembrie 2011. La această şcoală învaţă 350 de elevi, care pe parcursul realizării lucrărilor de reabilitare au fost mutaţi la alte două unităţi de învăţământ din Iacobeni. Şcoala are nouă săli de curs şi un laborator de informatică dotat cu 25 de calculatoare.
După slujba de sfinţire oficiată de doi preoţi, primarul din Iacobeni, Angelica Fădor, a precizat că reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII a reprezentat o investiţie extrem de importantă pentru această comună. „Am ajuns aici după un drum greu şi anevoios. Lucrări efectuate au făcut ca din şcoala din 1962 să rămână doar pereţii exteriori. În rest, tot ce se vede acum este nou”, a spus Angelica Fădor. Ea a explicat că investiţia a presupus, printre altele, înlocuirea tâmplăriei, reabilitarea clădirii, împrejmuirea acesteia, precum şi construcţia unor corpuri de clădire noi pentru centrala termică, grupurile sanitare şi pentru o magazie. Primarul din Iacobeni a mai spus că pe lângă investiţia în modernizarea şcolii au mai fost realizate lucrări pentru amenajarea unui teren de sport şi pentru corectarea unui torent, fondurile fiind alocate de Consiliul Judeţean. „Sunt investiţii care au fost realizate cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi al deputatului Dumitru Pardău. Dacă nu ar fi fost dumnealor, care să ne fie alături în derularea acestui proiect, nu am fi reuşit să fim împreună aici. De aceea ţin să le mulţumesc în mod deosebit pentru tot ceea ce au făcut pentru localitatea Iacobeni şi pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă în continuare”, a mai spus Angelica Fădur.
La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a ţinut să felicite administraţia locală din Iacobeni pentru finalizarea investiţiei, precizând că şcoala din această comună este una dintre cele mai moderne din judeţul Suceava. „Agenţia Minieră a finanţat în judeţul Suceava mai mult de 50 de proiecte, în fostele localităţi miniere, şi ţin să-i mulţumesc domnului Dumitru Pardău pentru că s-a ocupat foarte mult de zona şi de colegiul domniei sale. Sunt multe realizări şi cred că e bine să vorbim despre ele. Chiar dacă unii ne critică, şi mă critică pentru că tai panglici. Dar sunt lucrări pe care noi le-am iniţiat şi cred că trebuie să vorbim despre ele. Iar 50 de proiecte în localităţile foste miniere înseamnă ceva”, a spus Flutur.
În Iacobeni se construieşte o reţea de apă potabilă pentru 800 de locuitori ai comunei
Flutur a mai precizat că pe lângă lucrările de reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII, în Iacobeni s-au mai făcut investiţii în modernizarea unei grădiniţe, precum şi în construcţia unei aducţiuni de apă potabilă de 3 kilometri, pentru 800 de locuitori ai comunei. „Sunt multe de făcut mai departe. Mai trebuie să anvelopăm blocurile din comună. De asemenea, locuitorii din Iacobeni aşteaptă modernizarea drumului care face legătura cu Cârlibaba, pe valea Bistriţei, un proiect care este licitat deja şi sperăm să înceapă cât mai repede”, a mai spus Flutur.
De asemenea, deputatul PD-L din zona Dornelor, Dumitru Pardău, a ţinut să precizeze că locuitorii comunei Iacobeni au fost cei care au decis, în urma unui sondaj, că reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII este o prioritate pentru această comună. „Mă bucur că am putut să fac parte dintre cei care au pus umărul la promovarea acestor proiecte. Dar meritul este al celor de la primărie, al celor de la şcoală, al părinţilor şi al locuitorilor din Iacobeni, care au sprijinit-o pe doamna primar”, a spus Pardău, care a mai adăugat că „atât dumneavoastră, cât şi celorlalţi locuitori din Iacobeni pot să vă promit că voi sprijini şi celelalte proiecte pe care le aveţi aici în comună”.
400 de hectare de pădure tăiate ilegal au fost reîmpădurite cu ajutorul canoanelor date de preoţi
La inaugurarea lucrărilor de la şcoala cu clasele I-VIII, Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze faptul că unul dintre preoţii care a oficiat slujba de sfinţire a şcolii l-a ajutat să reîmpădurească o suprafaţă de 400 de hectare de teren de pădure, tăiată ilegal de proprietarii din actualul oraş Cajvana. „Înainte de a începe manifestarea de aici, am avut o discuţie cu părintele Vasile Bota, de la Mestecăniş, pe care l-am cunoscut în 1997, când eram director la Direcţia Silvică Suceava. De ce spun asta la o şcoală? Pentru că până la urmă e o problemă de învăţătură. Părintele Bota era atunci preot la Cajvana, iar în Săptămâna Mare, înainte de Paşte, m-am dus la domnia sa şi l-am rugat să le dea canoane la locuitorii din Cajvana pentru a planta pădurea pe care au tăiat-o”, a precizat Flutur cu lacrimi în ochi, care a spus că este emoţionat când îşi aduce aminte de această întâmplare.
(24 feb 2012, 13:14:13