O investiţie de aproape trei milioane de euro, bani atraşi din fonduri europene de municipalitatea suceveană, a dus la modernizarea reţelei de iluminat public de-a lungul principalei artere de circulaţie, astfel încât, în condiţii de iluminare mult mai bune, se vor face economii semnificative la bugetul local.
Lucrarea de modernizare a iluminatului public, care se finalizează săptămâna aceasta, prin montarea unui sistem de gestiune la distanţă a întregului sistem, reprezintă cel de-al doilea proiect dus la bun sfârşit de municipalitatea suceveană în cadrul finanţărilor asigurate prin Programul Operaţional Regional, primul fiind cel de montare a celor 108 camere de supraveghere.
Valoarea proiectului este de 11.500.000 de lei, din aceşti bani fiind înlocuiţi 171 de stâlpi metalici de iluminat stradal, 634 de corpuri de iluminat, în vreme ce reţeaua electrică de iluminat a fost înlocuită complet şi îngropată pe o distanţă mai mare de 25 de km.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că aceste fonduri, la care partea de cofinanţare a municipalităţii a fost de numai 2%, nu puteau fi obţinute dacă primăria nu era proprietara sistemului de iluminat public:
“Suntem printre puţinii sau chiar singurul oraş mare din ţară care are în proprietate iluminatul public, pe care l-am cumpărat de la E.ON la un preţ foarte convenabil, de 100.000 de euro. Iată că deja am obţinut astfel un proiect pe fonduri europene de trei milioane de euro. Urmează să trecem la modernizarea iluminatului public şi în restul oraşului, avem deja prins pe fondurile elveţiene o componentă de 12 milioane de euro. Să vedem exact cât vom primi de acolo şi vom continua modernizarea cu banii respectivi”.
Sistem economic şi uşor de gestionat
Unul dintre principalele avantaje ale noului sistem de iluminat, pe lângă faptul că s-au diminuat mult cablurile atârnate pe stâlpi, îl reprezintă faptul că în condiţii de iluminare mult mai bună a străzilor, se fac economii semnificative la factura de curent.
Acest lucru a fost subliniat şi de directorul firmei Loial, Ioan Brăescu, care a precizat că prin înlocuirea vechilor corpuri de iluminat, de 250 de waţi, cu corpuri de iluminat de 150 de waţi, dar care au o intensitate luminoasă dublă faţă de cele clasice, s-a obţinut o reducere de 40% a consumului de energie electrică.
Mai mult, prin implementarea sistemului de gestiune la distanţă, se pot face şi alte economii, după cum a precizat şi primarul Ion Lungu:
“Componenta de telegestiune ne permite să intervenim între anumite ore, să stingem anumite becuri sau să reducem intensitatea pe anumite porţiuni”.
Reprezentanţii firmei Energobit Schreder, care implementează sistemul de gestiune la distanţă a noii reţele de iluminat stradal, au precizat că acesta permite monitorizarea non-stop a întregului sistem, astfel încât la orice oră se poate afla unde nu funcţionează un anumit stâlp de iluminat şi care e cauza defecţiunii.
“Se poate vedea în sistem în timp real dacă e arsă lampa sau sunt alte probleme care duc la o proastă funcţionare a corpului de iluminat. Sistemul permite generarea de rapoarte zilnice, încât se poate şti mereu ce s-a întâmplat, ce nu funcţionează şi de ce”.
Şeful municipalităţii sucevene a concluzionat că realizarea acestei reţele de iluminat de-a lungul bulevardului principal, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, este un pas înainte pentru a avea un sistem modern de iluminat public în întreg municipiul Suceava.
(23 feb 2012, 14:33:14