Gerul a dat o grea lovitură câtorva zeci de familii din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care, de mai bine de o săptămână trebuie să se descurce fără pic de apă la robinete, după ce conductele principale, dar şi racordurile individuale au îngheţat în pământ.
Disperaţi, oamenii s-au descurcat cum au putut, cărând apa cu găleţile, de la fântâni aflate la distanţe considerabile, până când şi acestea au secat, fiind mult prea solicitate.
“Am soţul bolnav, la pat, trebuie să-i asigur mereu haine curate, dar acum nici vorbă să mai pot folosi maşina de spălat. Spăl la mână de câteva săptămâni, cu apă adusă de la Stadion”, a spus Viorica Strugaru, una dintre persoanele rămase fără apă potabilă.
În situaţia ei se află aproximativ 20 de familii de pe strada 28 Noiembrie, precum şi alte cinci familii de pe strada alăturată, Tudor Vladimirescu, care nu mai au apă de la începutul lunii februarie.
Disperaţi, oamenii au apelat la ACET, dar cei care au venit să verifice conductele au dat din umeri neputincioşi, spunându-le că nu au ce face decât să aştepte să se dezgheţe conductele, în primăvară.
“Nu putem sta aşa, uitaţi, până când o veni apa de la sine. Avem nevoie de apă pentru activităţile de zi cu zi, avem animale care trebuie adăpate”, a spus unul dintre cei afectaţi de oprirea apei potabile, din cauza îngheţului.
În cele din urmă, sătui să aştepte să li se rezolve problema, oamenii de pe strada 28 Noiembrie au chemat ieri o echipă particulară să încerce să dezgheţe conductele cu un aparat de sudură, în zonele unde ar putut să se fi format dopuri de gheaţă.
Drept urmare, la unii dintre ei, problema a fost rezolvată, dar la alţii a persistat, conductele fiind îngheţate în mai multe zone.
Pământ îngheţat bocnă până la 1.5 metri adâncime
Directorul ACET, Ştefan Groza, a spus că această problemă nu este deloc una singulară, fiind îngheţate conductele de apă care alimentează numeroase alte străzi:
“Încercăm să le dezgheţăm, zi de zi avem intervenţii de acest gen, dar suntem depăşiţi de situaţie. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat, să îngheţe pământul până la o adâncime de 1,5 metri, încât conductele sunt învelite într-o manta de gheaţă. Nu au cum să nu îngheţe, mai ales că e vorba de conducte vechi, iar noaptea nu e un flux de apă, pentru că nu este nici consum. O parte din cazuri au mai fost rezolvate, încălzind ţevile din cămine, când e vorba de conducte metalice, dar la cele din plastic nu putem face absolut nimic”.
Cum astfel de intervenţii sunt de durată, pentru dezgheţarea unui dop de gheaţă fiind necesare săpături în pământul îngheţat bocnă, din care târnăcopul sare ca din piatră, mulţi dintre cei afectaţi de opririle de apă datorate îngheţului mai au de aşteptat încă destul de mult până când se va putea face ceva pentru remedierea situaţiei.
(22 feb 2012, 11:33:19