Vicepreşedinte PNL Suceava, Mihai Sandu Capră, consideră că Tratatul pentru stabilitate fiscală în cadrul Uniunii Economice şi Monetare ar trebui supus dezbaterii publice. Membru al Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, în perioada 2004 – 2008, şi fost consilier la Curtea de Conturi a României, Mihai Sandu Capră a ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra necesităţii de a supune dezbaterii publice principalele teme de interes din politica europeană, care pot să influenţeze parcursul economic şi politic al României, printre acestea numărându-se şi Tratatul pentru stabilitate financiară.
„România nu poate să rămână în afara unei dezbateri de o asemenea amploare, care se află în momentul de faţă pe agenda tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că, încă din luna decembrie, USL a prezentat cinci paşi ce trebuie făcuţi pentru implementarea acestui tratat”, a explicat vicepreşedintele PNL Suceava.
El a precizat că printre măsurile propuse de USL se numără înfiinţarea unui Comitet de criză format din reprezentanţi ai puterii, ai opoziţiei şi ai Băncii Naţionale a României, cu scopul de a găsi celei mai rapide soluţii de adoptare a acestui tratat, precum şi pentru încheierea unui acord de principiu cu privire la reducerea deficitului.
„Cred că este nevoie de declanşarea unei dezbateri serioase pe această temă ce va avea impact pe termen lung asupra dezvoltării economiei. Guvernul şi toţi cei aflaţi la masa Executivului trebuie să îşi facă treaba şi să informeze corect şi responsabil asupra prevederilor acestui tratat”, a spus Mihai Sandu Capră, care a mai adăugat că „este o utopie să credem că forţele opoziţiei vor accepta modificarea Constituţiei României, chiar şi în acest sens, în lipsa unui dialog real pe această temă. Aşa cum s-a mai spus, modificarea Constituţiei trebuie să fie în sarcina unui nou Parlament, legitimat prin vot popular, prin alegeri anticipate”.
El a spus că Tratatul pentru stabilitate fiscală prevede printre altele, obligaţia statelor care aderă la acest acord de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru construcţia unui buget naţional echilibrat şi în surplus, cu un deficit structural care nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.