Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2012 - Anul XVII, nr. 43 (4948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie

„Chihlimbarul - mit şi realitate”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava prezintă, în intervalul 21 februarie - 10 martie a.c., expoziţia „Chihlimbarul - mit şi realitate”.

 

„Piatra” care poartă în ea istoria lumii

Expoziţia, care se înscrie în seria manifestărilor menite să atragă atenţia publicului vizitator asupra colecţiilor muzeului, prezintă printr-o panotare ilustrată însoţită de texte explicative dar şi prin expunerea unor mostre şi a unor podoabe din chihlimbar mitul şi realitatea acestei „pietre” care poartă în  ea istoria lumii.

Aşa cum a precizat muzeograful Angela Anea, şefa secţiei Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Bucovinei, expoziţia, deschisă în întâmpinarea sărbătorii de Mărţişor, vine şi cu o ofertă de mărţişoare şi podoabe din chihlimbar, care pot fi achiziţionate de la standul cu vânzare din incinta muzeului.

 

O răşină fosilă solidificată în urmă cu 50 - 60 de milioane de ani

Chihlimbarul, numit şi ambră galbenă, este o răşină fosilă care provine de la unele specii de pin, răşină care s-a solidificat ca substanţă amorfă în urmă cu 50 - 60 de milioane de ani.

Având culoarea caracteristică galbenă (ca mierea sau ca ceara), dar uneori având o paletă cromatică diversă, care variază de la brun-roşcat la verde-negru, chihlimbarul înglobează în structura sa fosile animale sau vegetale având totodată incluziuni gazoase, lichide sau minerale.

Răşina, care arde cu flacără şi se topeşte la 300 grade Celsius, se dizolvă uşor în solvenţi organici şi se electrizează prin frecare.

 

„Camera de Chihlimbar”

Fragmentele de chihlimbar brut de diferite nuanţe, aparţinând colecţiei de mineralogie a muzeului sucevean, dar şi diverse obiecte de podoabă - coliere, brăţări, cercei, medalioane, piese decorative (copăcei) - cărora le vin în completare ilustraţiile, hărţile şi textele explicative, conturează istoria acestei „pietre” magice, care parcă ţine captivă lumina înlăuntrul ei, materie din care oamenii au confecţionat amulete tămăduitoare şi podoabe deosebite.

Unul dintre panourile expoziţiei prezintă informaţii despre faimoasa „Cameră de Chihlimbar”, din Palatul Ekaterina de la Sankt Petersburg, salon strălucitor împodobit cu lambriuri (şase tone de ambră galbenă), care a fost dăruit în anul 1716 ţarului Petru cel Mare de regele Prusiei, Friedrich Wilhelm al II-lea.

Sunt de fapt imagini ale salonului reconstituit în anul 2003, întrucât panourile originale au fost jefuite de trupele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi au dispărut fără urmă.

 

„Piatra” norocului, frumuseţii şi dragostei

Prezentând (ilustrat sau în eşantioane) diversele varietăţi ale acestei „pietre” numite şi „Aurul Nordului” (succinitul baltic, simetitul din Sicilia, rumanitul din Rusia şi România, burmitul din Burma Superioară, ajkaitul din Ungaria sau valchovitul din Moravia), „piatra” norocului, frumuseţii şi dragostei, expoziţia poate fi vizitată până pe data de 10 martie.

Poate prea puţin mediatizat, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi (jud. Buzău) deţine o colecţie unică în ţară şi în lume în care, între altele, se află un eşantion de rumanit cu greutatea de 1.787 de grame.

De la standul de la parter, vizitatorii pot achiziţiona medalioane şi mărţişoare (7 lei), cercei (10 - 12,5 lei), brăţări (22 - 25 de lei), copăcei (25 de lei) sau coliere (75 - 375 de lei). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Chihlimbarul - mit şi realitate”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 2050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Chihlimbarul - mit şi realitate”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei