Încălzirea vremii din ultimele zile face ca zăpada sau ţurţurii de pe acoperişurile clădirilor să pună în pericol integritatea corporală a oamenilor care se deplasează pe trotuare ori să provoace avarii maşinilor. O astfel de situaţie, care, însă, din fericire nu a lăsat în urmă victime sau pagube, s-a petrecut în zona centrală a Sucevei, la clădirea de lângă fostul cinematograf Modern, unde se află magazinul Eurostela.
Zăpada cădea pe un trotuar intens circulat
Ieri dimineaţă, proprietarul magazinului, Vasile Corduban, a sunat la Primăria municipiului Suceava, anunţând că de pe imobilul în care se află societatea sa a început să cadă zăpadă direct pe trotuar, punând în pericol trecătorii. Bărbatul pusese în prealabil o serie de mesaje de avertizare, însă spune că oamenii nu prea le luau în seamă.
Vasile Corduban a declarat: „M-am gândit că e un pericol, eu am pus fel de fel de afişe de atenţionare că sunt căderi de zăpadă. Oamenii însă treceau, se uitau şi ziceau că doar nu sunt primii care trec şi o să le cadă zăpadă chiar lor în cap”.
Cum intervenţia era una la înălţime şi era nevoie de o autospecială cu scară culisabilă, lucrătorii de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Suceava au solicitat sprijinul pompierilor.
Aceştia au venit la faţa locului cu o autospecială, zăpada fiind îndepărtată de pe acoperiş, după ce în prealabil zona de cădere a fost asigurată, pentru ca pietonii să nu mai treacă pe acolo.
Plutonierul major Dan Moroşanu, din cadrul Detaşamentului Suceava, cel care a intervenit efectiv pentru îndepărtarea zăpezii, a precizat că în acest caz a fost vorba de o situaţie de urgenţă deoarece căderile de zăpadă erau chiar pe trotuar, pe spaţiul public.
Numeroase intervenţii în ultimele zile
Unii trecători apreciau intervenţia pompierilor şi realizau pericolul acestor căderi de zăpadă.
Doina Staicu a declarat: „Este foarte bine că s-a intervenit, aici mereu cădea zăpadă. Era foarte periculos, clădirea este în stradă, este lângă trotuar.... Dacă îţi cade multă zăpadă în cap, vă daţi seama că ar fi un dezastru”.
De la debutul sezonului rece, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a avut 18 intervenţii de acest gen, pentru îndepărtarea zăpezii ori a ţurţurilor, cele mai multe în municipiul Suceava. Majoritatea acestora a fost în ultimele două-trei zile.
Când trebuie cerut ajutor autorităţilor
În alte situaţii mai puţin complexe nu a mai fost necesară intervenţia pompierilor, problemele fiind rezolvate de lucrătorii de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Suceava.
Legislaţia în vigoare prevede că proprietarii de imobile ori preşedinţii de asociaţii de proprietari trebuie să apeleze la ajutor specializat doar atunci când nu pot interveni singuri pentru îndepărtarea zăpezii ori a ţurţurilor.
(21 feb 2012, 14:42:16