Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 feb 2012 - Anul XVII, nr. 42 (4947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Urmarea ninsorilor

Parcările şi trotuarele capcană din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Nici bine nu am scăpat de ger şi de ninsorile abundente, că iarna îşi arată alte feţe neplăcute, creând probleme atât şoferilor, cât şi pietonilor.

Dacă pe străzile principale şi pe cele secundare s-a intervenit, chiar şi cu o oarecare întârziere, în schimb, parcările instituţiilor publice, parcările dintre blocuri sau chiar şi cele publice, din zone destul de circulate, sunt o adevărată capcană pentru şoferi, care cu chiu cu vai reuşesc să intre, să găsească vreun loc liber, pentru ca la final să constate că nu mai au cum ieşi de acolo, pentru că au devenit prizonieri ai nămeţilor.

 

Parcări aglomerate din care nu mai poţi ieşi

 

În vreme ce locurile de parcare de pe marginea străzilor s-au împuţinat simţitor ca urmare a lucrărilor de deszăpezire a carosabilului, mormanele de zăpadă fiind împinse pe laterale, până au format adevărate ziduri peste care nu mai trec nici cei cu maşini de teren, parcările dintre blocuri sau cele ale instituţiilor publice nu sunt nici ele o alternativă viabilă.

Deşi această situaţie îi afectează direct, cei mai mulţi dintre suceveni au ignorat faptul că e obligaţia lor să îşi cureţe zăpada din parcările blocurilor şi chiar de pe trotuarele pe care circulă sau pe care îşi urcă maşina.

La fel de ignoranţi sau nepăsători au fost şi cei de la conducerea instituţiilor publice, ale căror parcări, de obicei supraaglomerate, au devenit un calvar pentru toţi cei care au de ajuns pe acolo, inclusiv salariaţi, care nu de puţine ori s-au trezit că nu pot efectua manevrele de parcare pentru că maşinile patinau prea tare sau se afundau cu roţile în zăpada făinoasă.

De exemplu, în parcarea din spatele Tribunalului, găsirea unui loc de parcare era o adevărată aventură, unii fiind nevoiţi să facă ture prin împrejurimi şi să revină chiar şi de trei ori, până au găsit un loc liber, după ce, din cauza mormanelor de zăpadă, şoferii au parcat unde au putut, ocupând astfel mai mult spaţiu decât dacă parcarea ar fi fost curăţată.

Nu mică le-a fost surpriza multora dintre cei parcaţi acolo să constate, la plecare, că nu mai pot ieşi, pentru că roţile afundate în zăpadă patinau ca pe gheaţă.

 

Maşini blocate în zăpadă de câteva săptămâni

Situaţia nu e mai roză nici printre blocuri, unde parcările sunt acoperite cu cantităţi mari de zăpadă frământată de roţile celor care s-au chinuit să intre şi să iasă de acolo. Alţii nici nu au îndrăznit să iasă cu maşinile, care sunt acoperite de mormane de omăt alb.

Deşi fiecare intrare sau ieşire din parcare e un chin pentru fiecare din ei, nici unul nu a pus mâna pe lopată să dea deoparte zăpada în care li se afundă roţile, pe care patinează, forţând în zadar motorul şi crescând inutil consumul de carburant.

Obişnuiţi să dea vina pe altcineva şi să aştepte să li se facă totul de-a gata, sucevenii au uitat că au şi ei responsabilităţi sau că pot să se ajute singuri, scutindu-se de o grămadă de neplăceri.

În vreme ce la unele blocuri locatarii s-au mobilizat şi au curăţat singuri toată parcarea, făcându-şi lor viaţa mai uşoară, mulţi alţii preferă să înjure de zor, să dea vina pe alţii că nu fac nimic, în timp ce apasă cu nerv pedala de acceleraţie, luptându-se să iasă din parcarea în care deşi intră zi de zi, nu s-au obosit să dea deoparte nici o lopată de zăpadă.

Alţii, forţaţi de împrejurări, când se văd blocaţi în zăpadă, mai curăţă cât de cât, în jurul maşinii, doar cât să iasă pe moment, pentru ca data viitoare să rămână iar blocaţi.

 

Deszăpezirea, o obligaţie comună

Prinsă încă în lupta cu zăpada şi gheaţa de pe străzi, mai ales pe cele secundare, pe care s-a putut interveni abia în ultimele trei zile, pentru că nu au mai fost ninsori care să solicite intervenţii pe arterele principale, municipalitatea suceveană reaminteşte locatarilor şi instituţiilor publice că au datoria de a se implica în curăţarea zăpezii din parcări şi de pe trotuare.

Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a declarat: “Zăpada se află încă în abundenţă pe străzi. În weekend s-a lucrat intens la deszăpezirea străzilor secundare şi la spargerea podurilor de gheaţă formate pe carosabil şi treabă mai este încă. Am văzut că sunt totuşi persoane care au început să se implice şi să cureţe locurile unde au maşinile parcate. Instituţiile publice care au parcări sau parchează într-o anumită zonă au obligaţia de a se ocupa de curăţarea acestora. Noi oferim sprijin acolo unde este nevoie, ducem zăpada adunată la periferia oraşului”.

 

Trotuare impracticabile pe arterele principale

Temperaturile mai ridicate din ultimele zile au dus la topirea parţială a stratului de zăpadă bătătorită de pe trotuarele oraşului, astfel încât pietonii s-au trezit că trebuie să depună eforturi considerabile pentru a traversa chiar şi zone ultracentrale, pentru că la fiecare pas se afundau în zăpada afânată, îmbibată cu apă, ca într-un strat de noroi.

“E greu pentru un om sănătos să se deplaseze aşa, d-apoi pentru un om bolnav, cu coxartroză sau alte probleme medicale, pentru care fiecare pas devine un coşmar”, a spus unul dintre pietonii care s-au “luptat” să traverseze trotuarele din zona Policlinicii Areni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parcările şi trotuarele capcană din Suceava.
 Vizualizări articol: 1820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Parcările şi trotuarele capcană din Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(21 feb 2012, 12:10:33
Am pus mana pe o lopata si am dat zapada de la scara blocului pana la buncarul de gunoi. Am iesit din proprie initiativa, fara sa-mi spuna nimeni ca trebuie sa dau zapada. Ma deranjeaza faptul ca un politruc iese in mass-media si se lauda cu munca mea. Ca sa fiu clar, un nesimtit ne explica cum trebuie mobilizati oamenii ca sa iasa la dat zapada. La fel ne explica cum s-a implicat el, si cum trebuie sa se implice clasa politica ca sa rezolve problema, pentru ca cetatenii nu sunt organizati. Sincer sa fiu, imi pare rau ca respectivul nu a trecut pe langa mine cand eram cu lopata in mana.
2.   Care organizare? trimis de
(22 feb 2012, 00:18:20
cum a aparut base in peisaj a dat in toate partile:jurnalisti,politisti,a etc.si a dezorganizat absolut tot si asa si cooptand in aparatul represiv pupinbasisti din toate domeniile.am ajuns sa ne uitam chioras(ca base)unii la altii.punand securistul-sef in locul lui"da sefu`"boc n-a facut decat sa ne mai scupe odata de unde l-au pus unii romani

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei