Nici bine nu am scăpat de ger şi de ninsorile abundente, că iarna îşi arată alte feţe neplăcute, creând probleme atât şoferilor, cât şi pietonilor.
Dacă pe străzile principale şi pe cele secundare s-a intervenit, chiar şi cu o oarecare întârziere, în schimb, parcările instituţiilor publice, parcările dintre blocuri sau chiar şi cele publice, din zone destul de circulate, sunt o adevărată capcană pentru şoferi, care cu chiu cu vai reuşesc să intre, să găsească vreun loc liber, pentru ca la final să constate că nu mai au cum ieşi de acolo, pentru că au devenit prizonieri ai nămeţilor.
Parcări aglomerate din care nu mai poţi ieşi
În vreme ce locurile de parcare de pe marginea străzilor s-au împuţinat simţitor ca urmare a lucrărilor de deszăpezire a carosabilului, mormanele de zăpadă fiind împinse pe laterale, până au format adevărate ziduri peste care nu mai trec nici cei cu maşini de teren, parcările dintre blocuri sau cele ale instituţiilor publice nu sunt nici ele o alternativă viabilă.
Deşi această situaţie îi afectează direct, cei mai mulţi dintre suceveni au ignorat faptul că e obligaţia lor să îşi cureţe zăpada din parcările blocurilor şi chiar de pe trotuarele pe care circulă sau pe care îşi urcă maşina.
La fel de ignoranţi sau nepăsători au fost şi cei de la conducerea instituţiilor publice, ale căror parcări, de obicei supraaglomerate, au devenit un calvar pentru toţi cei care au de ajuns pe acolo, inclusiv salariaţi, care nu de puţine ori s-au trezit că nu pot efectua manevrele de parcare pentru că maşinile patinau prea tare sau se afundau cu roţile în zăpada făinoasă.
De exemplu, în parcarea din spatele Tribunalului, găsirea unui loc de parcare era o adevărată aventură, unii fiind nevoiţi să facă ture prin împrejurimi şi să revină chiar şi de trei ori, până au găsit un loc liber, după ce, din cauza mormanelor de zăpadă, şoferii au parcat unde au putut, ocupând astfel mai mult spaţiu decât dacă parcarea ar fi fost curăţată.
Nu mică le-a fost surpriza multora dintre cei parcaţi acolo să constate, la plecare, că nu mai pot ieşi, pentru că roţile afundate în zăpadă patinau ca pe gheaţă.
Maşini blocate în zăpadă de câteva săptămâni
Situaţia nu e mai roză nici printre blocuri, unde parcările sunt acoperite cu cantităţi mari de zăpadă frământată de roţile celor care s-au chinuit să intre şi să iasă de acolo. Alţii nici nu au îndrăznit să iasă cu maşinile, care sunt acoperite de mormane de omăt alb.
Deşi fiecare intrare sau ieşire din parcare e un chin pentru fiecare din ei, nici unul nu a pus mâna pe lopată să dea deoparte zăpada în care li se afundă roţile, pe care patinează, forţând în zadar motorul şi crescând inutil consumul de carburant.
Obişnuiţi să dea vina pe altcineva şi să aştepte să li se facă totul de-a gata, sucevenii au uitat că au şi ei responsabilităţi sau că pot să se ajute singuri, scutindu-se de o grămadă de neplăceri.
În vreme ce la unele blocuri locatarii s-au mobilizat şi au curăţat singuri toată parcarea, făcându-şi lor viaţa mai uşoară, mulţi alţii preferă să înjure de zor, să dea vina pe alţii că nu fac nimic, în timp ce apasă cu nerv pedala de acceleraţie, luptându-se să iasă din parcarea în care deşi intră zi de zi, nu s-au obosit să dea deoparte nici o lopată de zăpadă.
Alţii, forţaţi de împrejurări, când se văd blocaţi în zăpadă, mai curăţă cât de cât, în jurul maşinii, doar cât să iasă pe moment, pentru ca data viitoare să rămână iar blocaţi.
Deszăpezirea, o obligaţie comună
Prinsă încă în lupta cu zăpada şi gheaţa de pe străzi, mai ales pe cele secundare, pe care s-a putut interveni abia în ultimele trei zile, pentru că nu au mai fost ninsori care să solicite intervenţii pe arterele principale, municipalitatea suceveană reaminteşte locatarilor şi instituţiilor publice că au datoria de a se implica în curăţarea zăpezii din parcări şi de pe trotuare.
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a declarat: “Zăpada se află încă în abundenţă pe străzi. În weekend s-a lucrat intens la deszăpezirea străzilor secundare şi la spargerea podurilor de gheaţă formate pe carosabil şi treabă mai este încă. Am văzut că sunt totuşi persoane care au început să se implice şi să cureţe locurile unde au maşinile parcate. Instituţiile publice care au parcări sau parchează într-o anumită zonă au obligaţia de a se ocupa de curăţarea acestora. Noi oferim sprijin acolo unde este nevoie, ducem zăpada adunată la periferia oraşului”.
Trotuare impracticabile pe arterele principale
Temperaturile mai ridicate din ultimele zile au dus la topirea parţială a stratului de zăpadă bătătorită de pe trotuarele oraşului, astfel încât pietonii s-au trezit că trebuie să depună eforturi considerabile pentru a traversa chiar şi zone ultracentrale, pentru că la fiecare pas se afundau în zăpada afânată, îmbibată cu apă, ca într-un strat de noroi.
“E greu pentru un om sănătos să se deplaseze aşa, d-apoi pentru un om bolnav, cu coxartroză sau alte probleme medicale, pentru care fiecare pas devine un coşmar”, a spus unul dintre pietonii care s-au “luptat” să traverseze trotuarele din zona Policlinicii Areni.
(21 feb 2012, 12:10:33