Un ordin de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, semnat de proaspătul ministru al Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba, agită apele la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi lasă, practic, alegerile pentru rector în coadă de peşte.
Legea permite, ordinul interzice
Vineri, pe 17 februarie 2012, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc referendumul pentru alegerea noului rector al instituţiei, pentru următorii patru ani de zile. Ziua scrutinului a început normal, fără incidente, iar electorii au început procesul de votare. Potrivit legii şi metodologiei de desfăşurare a alegerilor, orice cadru didactic al USV cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată a avut drept de vot. La mai bine de două ore de la deschiderea procesului electoral, la USV a ajuns un ordin al ministrului Cătălin Ovidiu Baba, prin care s-a adus la cunoştinţa Biroului Electoral că „pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi înscrise cadrele didactice şi de cercetare care au împlinit vârsta legală de pensionare la data susţinerii alegerilor”.
Lista electorilor a fost realizată înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor conform cu prevederile legale, prevederi potrivit cărora orice cadru didactic angajat cu contract pe perioadă nedeterminată are drept de vot. Totodată, mai trebuie spus că ordinul ministrului a ajuns după deschiderea procesului electoral, astfel că este foarte posibil ca unele dintre persoanele cu vârsta de pensionare împlinită, dar încă angajate al USV, să fi votat deja.
„Legea nu limitează dreptul de vot în funcţie de vârsta angajatului. Singurul lucru spus în lege este acela că electorul trebuie să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată”, a declarat Ovidiu Schipor, unul dintre membrii Biroului Electoral al USV.
Deschiderea urnelor, în prezenţa reprezentanţilor MECTS
Un alt lucru pe care ordinul semnat de ministrul Baba îl prevede şi care, de asemenea, nu este menţionat în lege, este acela că „la deschiderea urnelor vor participa şi delegaţi din partea Ministerului Educaţiei”. Ovidu Schipor a spus că „este o întâmplare faptul că rezultatele oficiale se publică pe 20 februarie. Dacă metodologia prevedea ca rezultatele să fie publicate în aceeaşi zi, cum se făcea în prezenţa reprezentanţilor MECTS, din moment ce ordinul a venit după deschiderea procesului electoral?”. Acesta a mai precizat că „urnele s-au deschis respectând legea şi metodologia alegerilor, metodologie aprobată de MECTS, la deschiderea voturilor au fost prezente 23 de persoane, nouă persoane de la facultăţi diferite, membrii Biroului Electoral, format din cinci persoane, plus alţi nouă observatori, şi anume câte patru de la facultăţile fiecărui candidat şi un student. Nimeni nu a sesizat nici o neregulă în derularea întregului proces electoral”.
Cele două „puncte sensibile” din ordinul ministrului, respectiv interzicerea dreptului de a mai vota al cadrelor care au atins vârsta de pensionare şi cel referitor la deschiderea urnelor de vot, care se face doar în prezenţa unor reprezentanţi ai MECTS, lasă alegerile de la USV în coadă de peşte. Nici unul dintre cele două articole ale ordinului nu sunt însă prevăzute şi în lege.
Neoficial, Valentin Popa este noul rector al USV
Doi universitari suceveni au candidat pentru funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare”. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, de la Facultatea Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, şi prof. univ. dr. Aurel Burciu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, unul dintre actualii prorectori ai USV. Rezultatele neofiociale l-au dat câştigător pe universitarul Valentin Popa, care a avut cu 19 voturi mai mult decât contracandidatul său, Aurel Burciu. De altfel, la puţin timp după închiderea procesului electoral, Aurel Burciu şi-a recunoscut înfrângerea.
Alegerile de la USV s-au derulat, legea a fost repsectată, însă reprezentanţii universităţii nu ştiu dacă ele vor avea „girul” Ministerului Educaţiei şi dacă rectorul nou ales îşi va prelua funcţia sau nu.
La vot au avut dreptul să participe aproximativ 400 de electori.
Actualul rector al USV, prof. Univ. Dr. Ing. Adrain Graur nu a mai putut candida pentru această funcţie, deoarece este la vârsta pensionării.
(20 feb 2012, 11:17:14