Ne bucură şi ne onorează în acelaşi timp grija deosebită pe care o purtaţi locuitorilor din Milişăuţi, dar şi din alte localităţi ce au trecut în ultimii ani la rangul de oraş. Ne pare rău doar pentru un singur lucru, că această grijă nu se manifestă mai des, ci doar din când în când, mai exact din 4 în 4 ani, atunci când se apropie alegerile.
Îndrăznesc să vă reamintesc că ultima vizită oficială în Milişăuţi a fost pe timpul când eraţi prefect, înainte de alegerile parlamentare, mai precis în august 2008, ocazie cu care le-aţi răspuns cetăţenilor ce vă întrebau când vor reveni la statutul de comună: „Oameni buni, nu ne mai putem întoarce înapoi la opincă”. V-au auzit toţi cei adunaţi atunci în faţa primăriei.
Apoi, când la iniţiativa subsemnatului, pe 29 august 2010 a avut loc în Milişăuţi un referendum local pentru revenirea la statutul de comună, nu v-am văzut defel prin circumscripţie, ca să îndemnaţi oamenii să participe la referendum.
Nu vreau să insinuez nimic, probabil nu aţi avut timp. Fiind senator în Parlamentul României, aveaţi alte treburi mult mai importante, care nu v-au permis să treceţi măcar o dată prin Milişăuţi ca să vă întâlniţi cu alegătorii, să discutaţi despre problemele care-i frământă cu adevărat. Aţi fost foarte ocupat să votaţi o mulţime de măsuri pentru binele poporului. V-am văzut cu toţii la televizor, în prezidiul Senatului, cum număraţi voturile care ne-au adus o mulţime de facilităţi: TVA de 24%, salarii mai mici cu 25%, pensii mai mici cu 15%, taxe auto din ce în ce mai mari, tăierea alocaţiilor pentru copii, a ajutoarelor sociale şi a altor drepturi. Am înghiţit cu greu toate acestea şi le-am răbdat, dar parcă o mângâiere tot a fost, că avem şi noi un bucovinean acolo, în fruntea ţării.
Acum, că au mai rămas câteva luni până la alegeri, o să trebuiască cumva să veniţi în faţa locuitorilor din Milişăuţi, să le explicaţi direct cum trăiesc ei greu din cauza impozitelor mari de oraş, cum nu au ei străzi asfaltate şi canalizare, cum truda lor se vinde pe preţuri de nimic, căci n-au acces în pieţe, că s-a făcut sacul de azot 100 de lei şi kg de cartofi 25 de bani, cum cadastrul este gratuit doar pentru terenul de pe lună, şi altele şi altele, nenumărate.
Iar când va fi să arătaţi cu degetul spre vinovaţi, ştim deja că nicidecum nu se va întoarce către sine, căci toate relele din ţara asta de unde vin, dacă nu de la odioasa opoziţie?!
Vă adresez deci cu această ocazie invitaţia de a ne onora cu prezenţa dumneavoastră la o adunare populară a locuitorilor din Milişăuţi. Poate aşa o să aflaţi că în realitate impozitele pe clădiri şi terenuri nu diferă prea mult de la un oraş de categoria III – cu suntem acum, la o comună de rangul I – cum eram înainte. Consiliul local a aprobat zonarea localităţii în aşa fel că impozitele sunt minime pentru majoritatea locuitorilor, în anumite situaţii chiar mai mici decât la comune. Locuitorii din Milişăuţi nu au taxe de pază, PSI, iluminat public, etc. Am făcut tot ceea ce a fost în puterile noastre pentru ca oamenii să nu fie afectaţi. Ceea ce nemulţumeşte cu adevărat cetăţenii, şi ne miră că nu ştiţi, este taxa pe autovehicule, care are acelaşi nivel indiferent că suntem oraş, comună sau municipiu, şi pe care nu avem dreptul să o diminuăm.
Cu respect,
Mircea Laurus
Primar al oraşului Milişăuţi, judeţul Suceava
(20 feb 2012, 12:09:33