Primăria comunei Pojorâta a preluat conducerea Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Bucovina de Munte”, în urma şedinţei Adunării Generale a membrilor acestei structuri. Noul preşedinte al grupului, primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, a explicat că această structură are 63 de membri, autorităţi locale, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Câmpulung Moldovenesc, agenţi economici, ONG-uri şi Consiliul Judeţean, în calitate de partener.
Codreanu a arătat că Adunarea Generală a GAL Bucovina de Munte a validat şi noul Comitet Director, format din 13 membri ai grupului, respectiv Consiliul Judeţean, primăriile din Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Fundu Moldovei, Breaza, Moldova Suliţa, Izvoarele Sucevei, Vama, Frumosu, Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, precum şi compania Calcarul SA Pojorâta.
În urma alegerilor, preşedinţia GAL „Bucovina de Munte” a revenit primăriei Pojorâta, iar vicepreşedinţi vor fi primarii comunelor Vatra Moldoviţa şi Breaza, în timp ce secretariatul va fi asigurat de primăria din Vama.
„Îmi doresc să fim o echipă în adevăratul sens al cuvântului, pentru ca toate cele zece localităţi, dar şi agenţii economici şi ONG-urile care fac parte din acest grup să beneficieze de fondurile europene de care dispunem”, a spus Ioan Bogdan Codreanu. El a arătat că pentru următorii cinci ani, Grupul de Acţiune Locală „Bucovina de Munte” va beneficia de o finanţare de 2,86 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Evaluarea proiectelor va începe în luna aprilie 2012
Primarul din Pojorâta a explicat că Adunarea generală a GAL „Bucovina de Munte” a aprobat şi planul de măsuri pentru anul 2012, în baza cărora membrii acestei structuri vor putea să depună proiecte pentru a accesa fonduri europene. Ioan Bogdan Codreanu a arătat că o primă măsură va fi pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor de bază în vederea creşterii calităţii vieţii locuitorilor, în cadrul căreia pot fi depuse proiecte pentru dispensare medicale, înfiinţarea de cămine pentru bătrâni, a unor centre de zi pentru copii sau pentru reabilitarea unor şcoli. El a arătat că pentru această măsură, în anul 2012 este disponibilă o finanţare de 320.000 de euro, proiectul fiind finanţat 100% din fonduri europene.
Codreanu a mai arătat că în cursul acestui an, primăriile, firmele şi ONG-urile din GAL „Bucovina de Munte” pot să obţine cofinanţări europene pentru proiecte care vizează protejarea şi punerea în valoare a tradiţiilor culturale şi naturale, dezvoltarea şi modernizarea ofertei de produse specifice şi participarea la târguri. La acestea se adaugă proiecte pentru dezvoltarea agriculturii, respectiv dezvoltarea de microferme, susţinerea fermelor de subzistenţă sau înfiinţarea de pepiniere, precum şi proiecte pentru organizarea de caravane de promovare.
„Ceea ce îmi doresc este ca fiecare localitate care face parte din acest grup să beneficieze de un proiect finanţat din fondurile de care dispunem. Vreau să existe un spirit de echipă între noi, să stabilim priorităţile, astfel încât în cele din urmă beneficiarii finali să fie populaţia din localităţile din acest Grup de Acţiune Locală”, a spus Codreanu.
El a ţinut să sublinieze faptul că, pe lângă membrii grupului, un rol important în activitatea acestei structuri o au membrii echipei tehnice, conduşi de responsabilul administrativ al GAL „Bucovina de Munte”, Oana Moroşan.
Ioan Bogdan Codreanu a precizat că în luna aprilie 2012 vor începe dezbaterile pentru evaluarea proiectelor depuse de membrii acestui grup.
(20 feb 2012, 12:58:44