Numărul elevilor cu rubeolă depistaţi în acest an a ajuns la 21, a informat, la sfârşitul săptămânii trecute, directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
În 14 cazuri, boala a fost confirmată serologic, prin analize de laborator, în celelalte diagnosticul fiind confirmat epidemiologic (s-a stabilit că este vorba de persoane de contact).
Ultimul caz de rubeolă a fost confirmat în cursul zilei de vineri, la un elev al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni. De menţionat că prima îmbolnăvire a fost semnalată în data de 16 ianuarie. Toţi pacienţii au fost izolaţi la domiciliu, cel puţin cinci zile, în timp ce în colectivităţile din care făceau parte au fost luate măsuri obişnuite de curăţenie şi dezinfecţie. Rubeola a fost semnalată la elevi de liceu din Fălticeni, Vicovu de Sus, Vatra Dornei, cu o singură excepţie, când boala a fost înregistrată la un elev de şcoală generală, din Suceava.
În 2011, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică indică patru cazuri de rubeolă. În 2010, evidenţele arată 27 de cazuri.
Rubeola, periculoasă pentru gravide, dacă apare în primul trimestru de sarcină
Rubeola este o boală respiratorie infecţioasă şi contagioasă, asemănătoare cu rujeola, însă mai puţin severă. Numită şi pojar german sau pojarul de trei zile, rubeola este, de obicei, o boală blândă care nu produce probleme pe termen lung. Afecţiunea se caracterizează prin erupţie cutanată (pe piele) şi adenopatii (mărirea unor grupe ganglionare). Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sauavort spontan.
Boala apare, în general, iarna sau primăvara, iar epidemiile sunt la fiecare cinci sau nouă ani şi afectează, în special, copiii şi adolescenţii (poate apărea şi la adulţi). Contagiozitatea este de şapte zile înainte şi cinci, şapte zile după apariţia erupţiei cutanate. Copiii cu rubeolă congenitală pot transmite virusul timp de un an sau chiar mai mult.
Erupţia apare abia după 12-21 de zile din momentul în care virusul a fost contactat, iar 50% din cazuri vor trece neobservate deoarece simptomele pot fi foarte uşoare.
În principal, prevenirea constă în vaccinare, vaccinul fiind de cele mai multe ori asociat cu cel al rujeolei şi al oreionului (vaccinul R.O.R.).